Mardinli yönetmen çocuk gelinlere dikkat çekmek için klip çekti

HABER / SELMAN GÜNEŞ

Yaşam 9.01.2023 22:35:00 0
Mardinli yönetmen çocuk gelinlere dikkat çekmek için klip çekti

Sanatçı Baran Bari, çocuk gelinlerin sesini duyurmak için 40 yıl önce Doğu Anadolu Bölgesi'nde gerçek hayatta çocuk bir gelinin giydiği gelinlikle çocuk gelinleri anlatan bir klip çekti. Yönetmenliğini Mardinli yönetmen İbrahim Çelik'in yaptığı klip önümüzdeki günlerde yayına girecek. 

Küçük yaşta evliliklere dikkati çekmek için sanatçı Sanatçı Baran Bari ve yönetmen İbrahim Çelik, Bitlis'te Ammara isminde bir klip çekti. Klipte kostüm olarak giyilen gelinlik ise gerçek hayatta 40 yıl önce çocuk gelin olan bir kadının giydiği gelinlik de klipte kullanıldı. 

Çocuk gelin sorunun çok acı bir sorun olduğunu vurgulayan sanatçı Baran Bari, "Coğrafyamızda şöyle bir söz vardır: 'Annenin kaderi kızının çeyiz bohçasıdır'. İstemedikleri bir hayatın kendilerine dikta edilmesi karşısında çaresiz kalan çocuk gelinler bu zulmün kurbanı oluyor. Bunlardan biri de Amara'dır. Klipte kullanılan gelinlik 80 yıllara ait bir gelinliktir. Ve gelinlik giyen o çocuk gelinin çocuğu tarafından bana gönderildi. Bu yüzden benim için çok önemi var. Bu klibin benim için önemi çok çok büyük. Çünkü klipte oynayan çocuk oyuncu benim kuzenim. Kaba tabirle benim elimde büyüdü. Bu yüzden onu çocuk gelin olarak görmek beni çok etkiledi. Kendisi okuyor. Ona sorduğumda nasıl bir duygu ve his dediğimde bana 'Bunu bir oyun olarak yapıyor olabilmek ama bunun gerçeğini yaşayanları hissetmek çok kötü bir duygu" dedi. Demek istediğim bir acı ve gerçek ve bu acı gerçeği yaşayan milyonlarca insanlar var. Umarım bu kısır döngü bitmiştir. Umarım bir çok çocuk gelin özgürlükleri bitmeden özgürlüğüne yeniden kavuşmuştur. Çünkü bir çocuk çocuğa bakamaz" diye konuştu. 
 

Klibin  yönetmenliğini  yapan İbrahim Çelik, "Sıkça rastladığımızı kızlarımızın genç yaşta evlendirilmesi sorununu işleyerek çocuk gelinlerin sesini duyurmaya çalıştık. Bitlis'in Tatvan İlçesi Yolalan köyünde çektiğimiz 'Amara' klibinde yöre insanlarından da çok destek gördük. Yöre halkı bu konuyu işlediğimiz için bize kapılarını açtı, bizleri sofralarında misafir etti" dedi.