MAÜ Irak’ta Üst Düzey Akademik Çalışmalar Gerçekleştirdi

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Rimar Akademi tarafından Irak Bağdat’ta ‘Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Kongresi’ düzenlendi.

Gündem 12.02.2024 21:22:00 0
MAÜ Irak’ta Üst Düzey Akademik Çalışmalar Gerçekleştirdi


Kongreye Mardin Artuklu Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. İbrahim Özcoşar ve Kongre Düzenleme Kurulu Koordinatörü İslami İlimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kadad katıldı.

Kongrenin açış konferansı Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar tarafından yapıldı.

Akademik çalışmalar için Irak Bağdat’ta bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Özcoşar, Mardin Artuklu Üniversitesinin Türkiye’nin güneydoğusunda nispeten yeni bir üniversite olmasına rağmen, İslam medeniyetinin kadim geleneğini tevarüs eden bu anlamda modernle geleneği mezceden yeni nesil bir üniversite olarak tanımlanabileceğini ve Sosyal Bilimlerin yanında Tıp, Turizm, Tarım, Ticaret, Tasarım ve Teknoloji alanlarının üniversitenin odak noktalarını oluşturduğunu söyledi.

Rektör Özcoşar, sözlerini şöyle sürdürdü.


“Mardin Artuklu Üniversitesi özellikle İslam ve Arap dünyasıyla işbirliğini önceleyen, disiplinler arası hatta disiplinler ötesi bir teorik bağlamı ön plana çıkarmaktadır. Yine bu bağlamda hem sosyal bilimler hem de sağlık bilimleri alanlarında Türkçe ve İngilizce yanında yüzde yüz Arapça eğitim veren Türkiye’deki tek üniversiteyiz. 20 bine yaklaşan öğrenci sayımızı yaklaşık 3 bini Arap dünyasının farklı ülkelerinden gelen ve Arapça eğitim gören öğrencilerden oluşuyor. Yine İslam ve Arap dünyasının çok farklı ülkelerinde akademisyenlerin görev yaptığı bir üniversiteyiz. Bu sebeple İslam dünyasında ortak akademik çalışmalar Mardin Artuklu Üniversitesi olarak önem verdiğimiz ve gelişmesi yönünde çaba sarf ettiğimiz çalışmaların başında geliyor. Irak Bağdat ‘Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Kongresi’ bu vesileyle desteklediğimiz çalışmalardan biri durumunda. Bu ve benzeri çalışmaların İslam dünyasında akademik işbirliklerinin artmasına ve bilimsel gelişmişliğe katkı sunmasını diliyor. Tekrar Rimar akademi başta olmak üzere kongrenin düzenlenmesine katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.”

Kongreye katılmak üzere Irak’ta bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, akademik ilişkileri geliştirmek üzere üst düzey görüşmelerde de bulundu.

Irak Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haydar Abid Dahıd’ı ziyaret eden Rektör Özcoşar, eğitim ve kültürel alanlarda akademik işbirliğini geliştirmeye yönelik görüş alışverişinde bulundu.

Rektör Özcoşar, Irak Tikrit Üniversitesi ve Irak El Yazmaları Bilim Kurumunu da ziyaret etti. Bu iki kurum ve Mardin Artuklu Üniversitesi arasında eğitim alanında ortak İşbirliği Mutabakatları imzalandı.