Midyat Telkârisi İtalya Uluslararası Mücevher Fuarında

Midyat Kaymakamlığı´nın, Dicle Kalkınma Ajansı´nın (DİKA) Güdümlü Proje Desteği kapsamında desteklenen ?Telkâri Tasarım ve Uygulama Merkezi Projesi? faaliyetleri çerçevesinde, İtalya´nın Vicenza şehrinde düzenlenen Uluslararası Vicenzaoro Mücevher Fuarı´n

Yaşam 1.02.2019 15:46:44 0
Midyat Telkârisi İtalya Uluslararası Mücevher Fuarında

HABER MERKEZİ

Midyat Kaymakamlığı´nın proje yürütücüsü, Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksekokulu´nun iştirakçi olduğu ?Telkâri Tasarım ve Uygulama Merkezi Güdümlü Projesi? kapsamında, İtalya´nın Vicenza şehrinde düzenlenen Uluslararası Vicenzaoro Mücevher Fuarı´nda Telkâri standı açıldı.

Fuara, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin, Yeşilli Kaymakamı Ömer Bilgin, Ajans´ın Mardin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet Emin Paça, Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Tarık Demir, Midyat MYO Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı Öğretim Görevlisi Sabahattin Akgül ve Midyat MYO Telkâri Ustası Murat Aslan katıldı.

Vicenza´da düzenlenen uluslararası altın, mücevher, gümüş ve saat sergisi, kendi alanında düzenlenen en önemli fuarlardan biridir. Dünyanın dört bir yanından büyük mücevher firmalarının katıldığı organizasyona Türkiye´den elli firma katıldı. Türkiye´den Fuar´a katılanlar arasında İstanbul dışında Anadolu´dan katılan tek temsilci Midyat Kaymakamlığı´nın Telkâri Gümüş standı, katılımcı ve ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ konuyla ilgili yaptığı açıklamada Midyat Telkârisi adına Uluslararası bir fuar organizasyonuna Ajans desteğiyle ilk kez katılım sağlandığını söyledi. Altındağ dünyaca ünlü mücevher imalatçılarının katıldığı uluslararası bir organizasyona katılım fırsatı bulan Midyat Kaymakamlığı ile Midyat Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü, ülkemizi, yöremizi en iyi şekilde temsil ederek tanıtma fırsatı bulduğunu ifade etti. Bu katılım neticesinde Fuar´da gümüş takı üretimi yapan diğer firmalarla iletişime geçme fırsatı elde edilerek önemli bir tecrübe, deneyim ve bilgi sahibi olunduğunu belirtti.

Fuar´da ?Telkâri Tasarım ve Uygulama Merkezi Güdümlü Projesi? kapsamında Midyat Kaymakamlığı´na bağlı olarak Midyat Meslek Yüksekokulu tarafından açılan telkâri atölyesinde tasarlanan ve üretilen gümüş ürünler sergilendi. Projede istihdam edilen ustaların elinden çıkan yeni tasarım modelleri, geleneksel ve modern eserlerle birlikte yer aldı. Midyat telkârisi, Avrupa, Asya ve Amerika´da üretilen gümüş ürünlerle karşılaştırıldığında 950 ayar kalitesinden ödün vermeden, fabrikasyon ürünlere göre daha uzun ömürlü olduğu, yerli yabancı gümüş takı üreticileri ve ihracatçıları tarafından tescillendi. Bu sayede Midyat yöresine özgü, kadim el sanatlarından biri olan Telkâri gümüş işlemeciliği, dünyanın en prestijli uluslararası mücevher fuarlarından birinde tanıtıldı. Fuar´da Midyat Kaymakamlığı standını ziyaret eden yerli, yabancı mücevher imalatçıları Midyat Telkârisini yakından tanıma fırsatı buldu.

Türk mücevher ihracatçıları, Anadolu´dan böyle bir katılımın olmasının gurur verici büyük bir başarı olduğunu belirterek, Midyat telkârisinin bu fuar vesilesiyle dünya pazarlarına açıldığını ifade ettiler. Yurtdışındaki yabancı gümüş üreticileri de Midyat telkârisini ilk kez gördüklerini belirterek bundan sonra ürünlerini yakından takip edeceklerini ifade ettiler.

Bu Fuar katılımı sonucunda, Midyat Telkârisi adına çok önemli somut kazanımlar elde edildi. Örneğin Vicenza Kuyumculuk Fuarı´nda standı ziyaret eden Midyatlı bir iş insanı tarafından Telkâri Üretim Merkezi Projesine 15.000 değerinde makine ve ekipman desteği taahhüt edildi. 21-24 Mart tarihlerinde İstanbul CNR Expo´da düzenlenecek olan Mücevher Fuarı ile gelecek yıl İstanbul da yapılacak olan EMİTT Uluslararası Turizm Fuarı´na katılım DİKA tarafından desteklenecektir. Eylül ayında yine İtalya Vicenza´da düzenlenecek olan Mücevher Fuarı´na Midyat Kaymakamlığı kendi imkanlarıyla tekrar katılma kararı aldı.