Milletvekili Beritan Güneş, gündeme getirmişti: Ceylanpınar yolu ile ilgili yeni gelişme

Mardin Milletvekili Altın’ın soru önergesine verilen cevapta Mardin Kızıltepe ilçesi ile Şanlıurfa Ceylanpınar arasında yapımı devam eden yolun 2025 yılı içinde trafiğe açılmasının hedeflendiği açıklandı.

Politika 25.10.2023 21:45:00 0
Milletvekili Beritan Güneş, gündeme getirmişti: Ceylanpınar yolu ile ilgili yeni gelişme

 

Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın’ın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından cevaplandırılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu Yazılı Soru Önergesine verilen cevap yazısında 62 km uzunluğundaki Ceylanpınar-Kızıltepe yolunun 35 km’lik kesiminin tek yol olarak tamamlandığı ve tamamının 2025 yılı içinde trafiğe açılmasının hedeflendiği ifade edildi.

Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın’ın verdiği soru önergesinde yanıtlanmasını istediği; Mardin ili Kızıltepe İlçesine bağlı Ceylanpınar caddesinde de yaklaşık 15 gündür devam eden yol çalışmaları nedeniyle bölge esnafı ve yurttaşlar büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar. Bölge esnafının aktarımlarına göre ilgili yol yapım çalışması öncesi doğalgaz altyapısı için gerekli işlemler başlatılmış ancak çok yavaş ilerlemektedir. Buna ek olarak çok eski olan kanalizasyon altyapısına dair herhangi bir çalışma ise hiç yapılmamıştır. Yurttaşlar bu sebeple kış aylarının gelmesiyle beraber olası yağmur ve su taşkınlarından büyük problemler yaşayacaklarından endişe etmektedirler.

Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı 9. Diyarbakır Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmakta olan ilgili yolun tamamlanmasının gecikmesinin nedenleri arasında; Mardin Su ve Kanal İdaresi Genel Müdürlüğü / MARSU’nun kazım esnasında açıkta kalan içme suyu borularının tamiratını yalnızca iki ustanın çalışması nedeniyle çok yavaş bir şekilde yapması, henüz sadece 150 metresinin tamamlanması, rögar kapaklarının standartlara uygun yerleştirilmemesi ile DEDAŞ’ın kazı sonucu açıkta kalan, yurttaşların can güvenliğini tehdit eden elektrik hatlarının kapatılmaması belirtilmektedir.

İlgili yol çalışmasının uzamasından, toz bulutları oluşmasından ötürü ciddi bir hijyen ve halk sağlığı sorunları oluşmasına ek olarak caddede bulunan esnaflar haftalardır neredeyse kepenk açamaz duruma geldiklerini belirtmektedirler.

Bu bağlamda;

Bakanlığınız sorumluluğunda olan yol yapım çalışması kaç gün içerisinde bitirilecektir?
MARSU, DEDAŞ ve Karayolları Diyarbakır 9. Bölge Müdürlüğü arasında gerekli koordinasyon neden sağlanamamaktadır?
Yurttaşların yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için herhangi bir planlamanız var mıdır?
Şeklindeki yazılı soru önergesine T.C. Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığınca verilen yazılı cevapta şu bilgilere yer verildi;

62 km uzunluğundaki Ceylanpınar-Kızıltepe yolunun 35 km’ lik kesimi; tek yol olarak tamamlanmıştır. Soru önergesinde bahsi geçen 1,5 lun’lik kesimde ise, Mardin Su idaresi (MARSU) tarafından yağmur suyu drenaj hattı yapım çalışmaları devam etmektedir.

Diğer taraftan; Ceylanpınar-Kızıltepe Yolunun tamamının 2025 yılı içerisinde BSK kaplamalı tek yol olarak tamamlanarak trafiğe açılması hedeflenmektedir.