MISIR HASADI BAŞLADI, ÇİFTÇİ DERTLİ

Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, ihracat yasağı nedeniyle çiftçinin ürünün değer bulamadığını söyledi. Öter, "Bu çiftçimiz için bir yıkım ve perişanlıktır. İhracatın önü açılsın istiyoruz." dedi.

Gündem 5.11.2018 09:35:29 0
MISIR HASADI BAŞLADI, ÇİFTÇİ DERTLİ

Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, ihracat yasağı nedeniyle  çiftçinin  ürünün değer bulamadığını söyledi.  Öter, "Bu çiftçimiz için bir yıkım ve perişanlıktır. İhracatın önü açılsın istiyoruz." dedi.

Kızıltepeli çiftçiler Haziran ayında buğdaylarını biçtikten sonra ikinci ürün olan mısırı ektiler. 5 ayda yetişen ikinci ürün mısırın hasadı başladı. Biçerdöverlerle biçilen mısır, Kızıltepe Hububat ve Ticaret merkezine geldi. Mısır Kızıltepe Ticaret Borsasındaki laboratuvar´da protein ve nem değeri tespit ediliyor. Ardından mısırlar depolara alınıyor.

 

Kızıltepe Hububat ve Ticaret merkezinde  bir buçuk milyon ton mısır kapasitesinin olduğunu vurgulayan Başkan Mehmet Şerif Öter iki günde merkeze 5 bin ton mısırın geldiğini ve bunun önümüzdeki günlerde artacağını belirtti. Ancak Öter ihracat yasağı sebebiyle öreticinin zarar ettiğini aktardı. Öter, ""Bu seneki ürün iki gündür çıktı. Bu sabah bir kaç kamyon hububat ticaret merkezimize geldi ve satıldı. Kalite ve verim çok iyi. Ancak fiyatlar çok berbat. Bunun sebebi de ticaret bakanlığının aldığı karar bunda etkili oldu. Bakanlık enflasyonla mücadele kapsamında buğdayda yapılan ihracat kısıtlaması mısırda da geçerli.  Bu mısır, Türkiye´nin hiç bir yerinde ikinci ürün olarak bizim mısırımız kadar çok değil. Bizim mısırımız Türkiye´nin her yerine dağılıyor.  Hayvancılık, yağ ve küspe hepsi buradan temin ediliyor. Mısırın fiyatı dünyaya göre Türkiye´de çok düşük. Dışarıda en düşük mısır 190 dolar. Fabrikalara teslimine kadar bu fiyat 230 doları buluyor. Ama bizim burada mısır 850´ ye zar zor alıcı buluyor. Bu da çiftçimize çok büyük zarar veriyor. Çiftçinin malının önü kesiliyor. Bu karar çok yanlış bir karardır." dedi.

/resimler/2018-11/5/0936592759757.jpg

´İHRACATIN ÖNÜ AÇILSIN´

Uygulamanın çiftçiyi mağdur ettiğini dile getiren başkan Öter, "Günümüzde çiftçinin gideri çok pahalı olmuş. Mazot, gübre, ilaç ve elektrik pahalı. Giderler pahalı olunca çiftçinin de malı pahalıya gitmeli bu normal olandır. Bölgemizde mısır dünyanın her yerinden daha ucuz. Çünkü çiftçimizin malı dışarıya gitmiyor. Fabrikacılarımız bu karardan dolayı mecburen dışarıdan bin 200´e kendilerine mal olan ürünü alıyor.  Ama bizim bu kaliteli ürünümüzü ihracat edemiyor. Ticaret Bakanına sesleniyoruz; bu yasak kalkmalı. Mecburen ilk önce ithal edip sonra ihracat edeceksin kararı ile ürünümüz gitmiyor. Yani onların çiftçileri kar ederken bizim çiftçimiz zarar ediyor.  Bu bütün ekonomimizi etkiliyor.  Ülkenin ekonomisini çiftçiler sırtlarında taşıyor. Bunu göz önünde bulundurmaları lazım . Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezimiz Türkiye´nin değil Ortadoğu´nun en büyük merkezi yani önümüzdeki günler mısır daha çok gelecek. Ama bu böyle giderse bu fiyatla da satılmayacak. Bu çiftçimiz için bir yıkım ve perişanlıktır. İhracatın önü açılsın istiyoruz." açıklamasını yaptı.

´YENİ ÜRÜN BEREKET GETİRSİN´

 

Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, yeni mahsul mısırın bereket getirmesi dileğinde bulunan bulundu. Şahin, ""Bu seneki mısırımız çıktı. Hayırlı olsun, bereketli olsun. Çiftçilerimize, alıcılarımıza bereketli ve kazançlı olsun."

Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezinde esnaf olan Siraç Kalkan da uygulama yüzünden alıcıların  ve çiftçilerin etkilendiğini belirtti.