Mısır’da rutubet oranı çiftçiyi mağdur ediyor

Tespiti yapılan rutubet oranı mısır alım fiyatına kesinti olarak yansıdığında çiftçi ciddi kayıplar yaşarken mısır alım fiyatı da düşük olduğu için çiftçi ciddi zarar ediyor.

Ekonomi 1.01.2023 13:13:00 0
Mısır’da rutubet oranı çiftçiyi mağdur ediyor

Mardin Ovası’nda buğdayın ardından ikinci ürün olarak 2022 Temmuz ayında ekimi yapılan mısırda hasar sürüyor. Yaklaşık 800 bin dönüme ekildiği öngörülen mısırda alım fiyatı düşük olduğu için çiftçi ektiğini yine alamadı. Güncel mısır alım fiyatı ton başına 5 bin ile 5 bin 200 TL arasında değişiklik gösteriyor.

 

Mazot ve gübre gibi en önemli girdilerin her gün artış gösterdiği dönemde zor koşullarda üretim yapan çiftçilerin, dane mısır hasadı ve pazarlaması sırasında danedeki rutubet oranı ile ilgili de sıkıntı yaşıyor. Mısırdaki rutubet oranını tespit eden cihazların kalibrasyonu her hangi bir yönetmelik çerçevesinde yapılmadığından tamamen satın alım yapanların insafına bırakılıyor. Mısırın depolanabileceği rutubet üst sınırının yıllara göre, tüccara ve kurumlara göre değişkenlik gösteriyor.

Mısırdaki nem oranını çiftçiye yapılan bir oyun olarak gören ismini vermek istemeyen Kızıltepeli bir çiftçi şuan piyasada var olan mısır fiyatının gerçeği yansıtmadığını ileri sürüyor.
 

Söz konusu çiftçi, “Çeşitli Ürün borsalarında mısırı 3 gruba ayırıp çiftçi üzerinde oyunlar oynanmaktadır. 1. sınıf, 2. sınıf ve 3. sınıf rütubetli diye bu sınıf ayrımı çittçinin ürünü hasada gelen kasım ayında başlayıp ocak ayın sonuna kadar devam etmektedir. Bu tarihten sonra yine tek bir sınıf olarak borsalarda işlem görmektedir.

Bunun böyle olmasını da isteyen çeşitli Adana-Konya-Maraş’taki yem ve diğer yem, yağ ve un sanayicilerinin bizim kurutmacılara ‘İkinci ürün hasadı başladı rutubetliye 2 ay boyunca farklı tarife” demesiyle başlamaktadır. Bölgenin kurutmacıları bölgesinin çiftçisinin yararına hareket etmesi ve karşı tarafın mısır borsalarındaki bu sınıf farklılığını ortadan kaldırmasını istiyoruz.” dedi.

Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle Şunu söylemekte fayda olacak 2 yıl Pamuk fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı Urfa ve Mardin’de pamuk ekim alanları %29-30 civarında artmış ve aynı oranda mısır ekim alanı daralmış bulunmaktadır. (Bu bilgi çeşitli tarım-danışmanlık şirketleri ve www.cropmap.com gibi uydu görüntüleri paylaşan sayfalarda mevcut.)

1-Devletimizin Lidaş Aracılığıyla 5 bin 650 liraya aldığı mısırı neden taban şuan 5 bin lira civarlarında durmakta.
2- Yurtdışı piyasalarda navlun ve liman masraflarıyla beraber 320-330 doları bulan bir mısır fiyatı karşımızda.
3- Geçen sene stokunun 5 bin, 6 bin 200 liradan satan Mısır fiyatının bu sene neden bu fiyatlarda?
4-Çiftçinin Geçen 20-20-0 taban gübresi 4 bin 500- 5 bin lira mazot ise 7 liradayken şimdi aynı gübre(10.000-11.000) mazot ise 22 -24 liralarda. Durum böyleyken bu mısır fiyatları sürdürülebilir değildir. Mısırın nisan aylarında 7-8 lira bantlarında olacağını Herkes biliyor ve herkes şimdiden fiyatlamış durumda.
Not: yazdıklarım kendi görüşlerimdir, yatırım tavsiyesi değildir.”