Nakliye ücretinden kurtulmak için Mardin’de çim üretti, ihracata başladı

Kızıltepe ilçesinde peyzaj teknikeri Bilal Akyel, yaptığı peyzaj işlerinde nakliye ücretinden kurtulmak için ilk defa Mardin’de ürettiği rulo çimleriyle Orta Doğu pazarına açıldı. Akyel, Irak ve İran’a rulo çim ihracat ediyor.

Ekonomi 5.11.2020 11:29:00 0
Nakliye ücretinden kurtulmak için Mardin’de çim üretti, ihracata başladı

Kızıltepe ilçesinde yaşayan Peyzaj Mühendisi Bilal Akyel,  batıdan getirdiği rulo çimlerin nakliyesine çok fazla ücret vermemek için  Kızıltepe’de 200 dönüm arazi üzerine çim ekti. Üretilen çimler istenilen seviyeye ulaştığında makineler tarafından biçilerek, işçiler tarafından rulo haline getirilip paketler halinde tırlara dolduruluyor. Akyel,  tohumdan ürettiği kaliteli rulo çimlerini Elazığ, Malatya, Cizre, gibi illerin yanı sıra Kuzey Irak’ta da bir çok ile gönderiyor. Talebin arttığını gören Akyel, 300 dönüm arazi üzerinde daha çim üretmeye başladı.

Peyzaj Teknikeri Bilal Akyel,“Peyzaj işleri ile uğraşıyoruz. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde şuanda bizim çim üretim sahamız. Mardin Kızıltepe bölgesinde üretime başladık. 200 dönüme yakın bir çim alanımız var. Ve hedefimiz çok büyük. Elazığ, Siirt, Muş, Van, Batman, Diyarbakır gibi çevre illere şuanda çim gönderiyoruz. Bugün Elazığ’a göndermek için yükleme yapıyoruz.” dedi.

Kısa bir sürede başta Irak olmak üzere Orta Doğu pazarına da açıldıklarını kaydeden Akyel, “Hedeflerimiz arasında ihracat yapmak var. Irak Suriye, İran ülkelerine çim göndereceğiz. Bu doğrultuda hedefimiz büyük. 300 dönüme yakın yeni bir çim üretim sahası yapıyoruz.” diye konuştu.

Genç girişimci nakliye ücretinden kurtulmak için çim üretim işine girdiğini ifade ederek şunları dile getirdi: “Mesela bir park veya bahçede peyzaj düzenlemesi yaptığımızda çimi batı illerinden istiyorduk. Adana’dan Antep’ten,  Bursa’dan, İstanbul’dan çim istiyorduk. Nakliye baya pahalı oluyordu. Müşteriler bunun için çim istemiyordu. 7 bin, 8 bin liraya yakın bir nakliye var. Biz de ne yaptık? Kendimiz dedik bir çim üretimi yapacağız. Mardin Havalimanı arka tarafında Hilal Çim ailesi olarak çim üretim sahasını kurduk. 200 dönüme yakın bir çim alanımız var.  Talepleri karşılamak için 300 dönüm daha yapacağız.”

Akyel pandemi sürecinde bile 25 kişiyi istihdam ederek büyük bir başarı elde ettiklerini söyledi.