Nakşioğlu: Taziyede saatlerce oturmanın sünnette yeri yoktur

Kızıltepe Süphan Camii İmamı Abdullatif Nakşioğlu, taziyede ölen şahıs için verilen 3´üncü gün yemeğinin sevaptan daha çok israfa sebebiyet verdiğini söyledi. Nakşioğlu, ?Taziyelere gitmek sevaptır yalnız İslam´a göre olmalı. Mezarlıkta, camide iş yerind

Yaşam 7.02.2019 12:47:30 0
Nakşioğlu: Taziyede saatlerce oturmanın sünnette yeri yoktur

Kızıltepe Süphan Camii İmamı Abdullatif Nakşioğlu, taziyede ölen şahıs için verilen 3´üncü gün yemeğinin sevaptan daha çok israfa sebebiyet verdiğini söyledi. Nakşioğlu, ?Taziyelere gitmek sevaptır yalnız İslam´a göre olmalı.  Mezarlıkta, camide iş yerinde başsağlığı dileyip dua etmek yeterli. Orada  3 gün boyunca  yemek yemek saatlerce oturmak sünnette yeri yoktur. ? dedi.

 

Kızıltepe´nin tanınan imamlarından Abdullatif Nakşioğlu, taziyelerin İslami esaslara göre yapılmadığını belirtti. Nakşioğlu, Taziyelerin Peygamber efendimizin sünneti ölçüsünde yapılması gerektiğini kaydetti. Nakşioğlu, Peygam efendimiz ?Taziye sahibine yardım götürün´ demiştir. Madem İslam dini merhamet ve şefkat dini başsağlığına gidenler beraberinde sünnet olarak taziye sahibine bir şey versinler . o yapılan yardımlar sünnettir.  Eskiden bölgemizde bir taziyeye gidildiği zaman beraberinde pirinç, yap, şeker, küçük baş hayvan gibi yardımlar da götürülürdü. Şimdi ise yardım götürülmüyor. Yani sünnet terkedildiği gibi taziye israf yerine dönüştü. Aksine biz götürmediğimiz halde onların yemeklerini  yiyiyoruz. O yemeği yemek caiz değildir.? diye konuştu.  

 

Nakşioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:  ?Taziye sahibini görmek bile kafidir. Mezarlıkta dahi görüp baş sağlığı dilemek yeterli. Yalnız taziye evine gidip saatlerce çay içip, yemek yemek sünnet değildir. Onun dinimizde yeri yoktur. Gidip dua edip ayrılmak gerekir.  3 gün üst üste taziye evine gitmenin bir anlamı yoktur.   Bunun sünnetimizde de yeri yoktur.  En önemli olan 3´ün gün mevlidi hiç olmamalı onun hayratı ve sevabı dır diye bir şey yok üstelik bunu yapan insanlar günahkar olur niye diyeceksiniz?  Çünkü zengin bir inşan veriyorsa komşusu fakir ise o da mahcup olur. Ve taziye masraflarını karşılamak için gidip borç bulur. Bunu bizzat yakın çevremde gördüm. Maddi durumu iyi olmayan bir kişi oğlunu kaybetti. Taziyesi kuruldu ve  5 gün sonra 22 bin lira masrafının gittiğini  gördü. Adamcağız çocuğunun ölümüne mi üzülsün bu parayı ödemek için mi uğraşsın. Üstelik bu adamın satılacak bir şeyi olmadığı için gidip kredi çekecek. Bunun yeri İslam´da olmadığı için zengin vermesin. Zengin bunu bitirirse fakire de yük olmaktan kalkar.?