"Okuryazarlık eğitimi daha erkene alınmalı"

Mardin´de düzenlenen ?Sağlık Okuryazarlığı? çalıştayında konuşan Gazi Üniversite Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Mehmet Sadık Demirsoy, okuryazarlığın daha erkene alınması gerektiğini söyledi.

Eğitim 11.05.2018 09:23:08 0

Mardin´de ?Sağlık Okuryazarlığı Bilinci Projesi? çerçevesinde Gazi Üniversitesi koordinatörlüğünde, İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde ?Sağlık Okuryazarlığı? çalıştayı düzenlendi.

Çalıştaya; Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nizami Aktürk, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Mehmet Sadık Demirsoy, Proje Koordinatörü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan Mardin İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Saffet Yavuz ve bazı davetliler katıldı.

Mardin´de bir otelde gerçekleştiren çalıştayda konuşan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Mehmet Sadık Demirsoy, eğitimin 7 yaşında başlamasının bir yanlış olduğunu, yeni doğandan itibaren çocuk ve bebeklere eğitimin verilmeye başlanması gerektiğini savundu. 

Dekan Demirsoy, ?Ben çocuk doktoruyum. Yüz binlerce çocuk muayene ettim.  Bazı şeylerin yanlış yapıldığını düşünüyorum. Şartlanma var. Araştırmalara göre; bir çocuğun erişkin görmeye 7 yaşında başladığı ifade ediliyor. Bizlerde de 7 yaşına kadar çocukları okula yollamazlar. Sağlık okuryazarlığı diyoruz. Milletvekillerinin bir kısmı da dâhil olmak üzere okuma yazma dediğimiz şey yok. Niye yok? Üniversite mezunları bile 700, 800 kelime ile konuşur. Bırakın okuma yazmayı kelime sayısı diğer vatandaştan 300, 400 fazla.  Sağlık okuryazarlığının çok erken yaşlarda başlaması lazımdır. Bir diş fırçası kullanımı, hijyene dikkat edilmesinin çok erken eğitiminin verilmesi lazım.  Okul öncesi değil de doğduktan sonra eğitimi gündeme getirmemiz lazım. İlkokuldan çok daha fazla ciddiye alınması taraftarıyım.? dedi.

Proje Koordinatörü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan da Mardin´de olmaktan mutlu olduğunu kaydetti.

Özkan; ?Sağlık ölçütlerimizde ölümlerimiz azaldı, beklenen yaşam süresi uzadı. Bulaşıcı hastalıklar yerine kalp damar diyabet rahatsızlıklarını görüyoruz. Bu ilerlemeyi daha da iyi yerlere götürebilmek için toplumun hastalık bilinç düzeyini, sağlığını önemseyen sağlık personeli ile karar süreçlerine katılabilen daha da sağlıklı bir süreç olacak diye düşünüyoruz. Gazi Üniversitesi ile birlikte Avrupa birliği projesi yürüttük. İlk aşamada ihtiyaç saptama yaptık. Toplumumuz sağlık aşamasında nerelerde sıkıntı yaşıyorlar. İlk sırada doğru sağlık bilgi kaynağına ulaşamıyorlar, ulaştıkları sağlık bilgi kaynağını doğru uygulayamıyorlar. İnternetten yanlış bilgiye ulaşıyor, uyguladıkları şeyler kendi sağlıklarına zarar veriyor.? dedi.

İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz ise konuşmasında Mardin´in tarihi ve kültürel zenginliklerine değinerek, geçmiş yıllarda aldığı göç olaylarına da vurgu yaparak, katılımcılara teşekkür etti. 

Konuşmaların ardından çalıştaya katılan sağlıkçılar ve protokol üyeleri, takım elbiseleri ile salonda spor hareketleri yaptı. (İLKHA)