Öter TMO´nun Buğday Alım Fiyatı Çiftçilerin Umudunu Karartı.

Kızıltepe Zahireciler Derneği ve Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, Toprak mahsulleri ofisinin açıkladığı buğday alım fiyatlarının çiftçilerde hayal kırıklığı yarattığını açıkladı.

15.07.2017 14:32:02 0
Öter TMO´nun Buğday Alım Fiyatı Çiftçilerin Umudunu Karartı.

 

TMO tarafından açıklanan buğday alım fiyatı ile ilgili açıklamalarda bulunan Öter ?Dün Tarım Bakanımız sayın Faruk Çelik´in açıkladığı 2017 yılı Toprak mahsulleri ofisi (TMO) buğday alım fiyatları beklentilerin çok gerisinde tutulmuş ve çiftçilerimizde büyük hayal kırıklığına neden olmuştur.

2017 mahsul sezonu Mardin ovamızda 20 Mayısta başladı. Hububat Ticaret Merkezimizde kaliteli ekmeklik buğday 1070- 1100 arası makarnalık buğdaylar 1000- 1050 arası işlem görüyordu. Dünkü açıklamadan sonra makarnalık Buğdaylar için 900 kuruşlar dillendirilmeye başlandı.

Mardin ve Güneydoğu bölgemizde yaklaşık iki aydır Buğday üreticisi çiftçiler, TMO´ nun alım fiyat açıklamasını bekliyordu. Nihayetinde dün Tarım Bakanımız beklenen açıklamayı yaptı. Fakat çiftçilerimizde büyük hayal kırıklığı yarattı. On binlerce çiftçi buğdaylarını TMO.ya emanete boşaltmış şimdi kalkmış 940.kuruştan fiyat açıklanıyor.  Serbest piyasada 1080 tl. üzerinde işlem gören ekmeklik buğdayın TMO. alım fiyat açıklamasından sonra bu sabah serbest piyasalarda açıklanan fiyatlar baz alınarak değerlenme yapılmaya başlandı.

Sloganında çiftçinin kara dostu olarak kendini  tanıtan TMO.nün 2017 yılı alım fiyatları ne yazık ki çiftçilerimizin beklenti ve umutlarını karartmıştır.

Mardinli bir sivil toplum örgüt temsilcisi ve tarım alanında faaliyet gösteren Zahireciler Derneği Başkanı olarak,  Bölge Milletvekilimiz olan Sayın Faruk Çelik Bakanımızla ilgili bu güne kadar olumlu yazılarım olmuştu. Arzu eden Google´den  bakabilir. (AK Parti her yerde Erdoğan´la ya URFA´DA kimle kazandı?)

Bu kez Sayın Bakanımıza çağrımız açıklanan TMO´nün alım fiyatlarını bir an önce iyileştirmek amacıyla aylık fiyat artışı yapılmasını talep ediyoruz.

Geçen yıldan bu yana çiftçilerin girdi maliyetlerinden mazottan tutun, gübre ve ilaca kadar defalarca zam gelmiş. Ortadoğu´nun en büyük Hububat Ticaret Merkezi esnaflarımız ve Mardin Organize sanayi OSB. un fabrikacılarımız çiftçilerimize destek amacıyla açıklama öncesi fiyatını koruyarak bu sabah unluk buğdayları 1070-1080 arası alımını sürdürdü.

TMO´ ya buğdaylarını emanet boşaltan ve umutla beklenti içinde olan Çiftçilerimiz en azında enflasyona göre olumlu bir fiyat beklerken ne yazık ki açıklanan buğday fiyatı umutlarını kararttı ve çiftçilere zarar ettirdi." ifadelerini kullandı.