Öter; Buğday üreticisi piyasa araştırmasını çok iyi yapmalı

Zahireciler Derneği Başkanı Öter, 2014 hasad döneminde özellikle buğday rekoltesinde % 10-15 düşüş yaşanmasının söz konusu olduğunu açıkladı.

27.05.2014 11:32:52 0
Öter; Buğday üreticisi piyasa araştırmasını çok iyi yapmalı

Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, dernek olarak Kızıltepe ovasında hasat döneminin başlamasıyla beraber yaptıkları araştırmada 2014 hasad döneminde özellikle buğday rekoltesinde % 10-15 düşüş yaşanmasının söz konusu olduğunu açıkladı.

Yaptığı yazılı açıklamada buğday üreticilerine çağrıda bulunarak, buğdaylarını satmadan önce mutlaka piyasa araştırmasını çok iyi yapmaları gerektiğini belirten Öter, “ Yeni hasat sezonunun başlamasıyla Dernek olarak üretici ve ilgili kurumlardan bilgi alarak bir araştırma yaptık. Özellikle buğday rekoltesinde % 10-15 düşüş yaşanacağı tahmin edilmektedir. Dünyanın en kaliteli buğdaylarının yetiştiği Kızıltepe ovasında bir hafta sonra sulu alanlarda hasat başlanacak. Bu sene serbest piyasanın Toprak Mahsulleri Ofisi fiyatlarından yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Şimdiden büyük fabrikalardan yüksek oranda siparişler var. İmalatların çoğu tarım sanayisine dayalı Mardin Organize sanayimiz başta olmak üzere birçok batı illerinden talep var. Çiftçilerimiz bu sene buğdaylarını satmadan önce mutlaka piyasa araştırmasını çok iyi yapsınlar Buğday üretimi masraflı ve zahmetli bir iştir. Çiftçilerimizin çoğu başta elektrik olmak üzere tohum, gübre gibi girdi maliyetlerine borçludur. Bir sene boyunca adeta çocuğu gibi bakıp yetiştirdiği buğdaylarını gerçek fiyat değeri üzerinden işlem görmesi için Zahireciler Derneği olarak her sabah başta Konya, Gaziantep, Mersin gibi illerin Hububat borsalarındaki fiyatları derleyip Kızıltepe Hububat Ticaret merkezi müzayede salonunda bulunan ekranlara yansıtıp velinimetimiz olan çiftçilerimizin bilgisine sunuyoruz. Çiftçilerimiz ürününü satmadan önce mutlaka hububat ticaret merkezine gelip gerçek piyasa fiyatlarını gördükten sonra ürünlerini satsınlar.” Dedi.