Pamukta verim arttı ama giderler çiftçiyi düşündürüyor

Kızıltepe ovasında pamukta verim artışı bile çiftçiyi sevindiremedi. Üretici verim artışının elektrik faturasını kurtaramayacağını söylüyor.

Gündem 10.10.2020 11:59:43 0
Pamukta verim arttı ama giderler çiftçiyi düşündürüyor

Kızıltepe´de pamuk hasadı devam ediyor. Verim artışına rağmen çiftçi zarar ediyor. Bu nedenle üretim alanları yıldan yıla azalıyor. Üretimden daha fazla pamuk ithal edilmesi de çiftçiyi zora sokuyor. Ayrıca elektrik faturalarının kabarık gelmesi de çiftçiyi kara kara düşündürüyor.

?İki ay boyunca elektriklerimiz kesildi?

3 kuşaktır pamuk ektiklerini söyleyen Vecdin Zamur, ?Şuanda pamuk hasadı yapıyoruz. Bu sene verimler büyük çabalarımızdan dolayı iyi. Geçen sene de bu sene de DEDAŞ´ın çok zulmü oldu. İki ay boyunca elektriklerimiz kesildi. Jeneratör verilecek denildi verilmedi. Jeneratör verilinceye kadar pamuklar baya zarar gördü. Emin olun şuanda pamuk verimi iyi olmasa emin olun çok zararda oluruz.? dedi.

?Elektrik  faturası 100 binin aşağısında gelmiyor?

Gelirin elektrik faturasına gittiğini aktaran Zamur, ?Gelen pamuğu elektrik faturasına yatırıyoruz. Elektrik  faturası 100 binin aşağısında gelmiyor. Geçen sene 135 dönüm pamuk ekmişken bu sene 50 dönüme indirdik. Çünkü masrafları karşılamıyor. Şuan inşallah masraflarını karşılar. Elektrik şirketinin bu zulmü bitirmesini işitiyoruz. Verimin daha iyi olmasını istiyorlarsa devletin buna bir el atması lazım.  Güneydoğu´nun verimli arazilerinde güzel  verimler alabiliriz. Bunun için elektrik ve su lazım.? şeklinde konuştu.

Çiftçinin umudu GAP

GAP Projesinin bir türlü bitirilemediğini anlatan genç çiftçi Zamur, ?GAP 50 yıldır yapılamadı, gelmedi bir türlü. Elektrik şirketi de bunun üzerine bize zulüm ediyor. Suladığımız arazileri sattığınızda emin olun elimizde hiçbir şey kalmıyor, zarar ediyoruz. Bir tek buğdayda suyu az verdiğimiz için az bir karlılık var. Ama pamuk ve mısırda hep zarar var. Yüzde yüz maliyetler yükseldi. Gübresinden tutun ilacına kadar hepsi pahalandı. Geçen sene 20 liralık ilaç şuanda 70 liraya şimdi fiyatlar var.  Emin olun 50 dönümlük pamuğa şuanda 40 bin lira ilaç ve gübrelemesi geliyor. Bunun tohumu var inanın çok masraf var. Bunun karşısında verimliliğin çok iyi olması bile elektriğin masraflarını karşılayamıyor.  Sulamacı var yani bunların hepsi masraf. Emin olun masraflar çok çok fazlalaştı. Devletin çiftçiye destek olması lazım.? açıklamasını yaptı.

/resimler/2020-10/10/1202520303807.jpg