Pandemi sürecinde yüksek gelen faturalar cep yakıyor

Binlerce kişinin işsiz kaldığı, gelirlerinin azaldığı ve alım gücünün de düştüğü Coronavirus pandemisinde yüksek gelen faturalar halkın belini büküp cebini yakıyor.

Ekonomi 19.12.2020 11:15:00 0
Pandemi sürecinde yüksek gelen faturalar cep yakıyor

Dünyayı etkisi altına alan Coronavirus pandemisinin ardından temel gıda ürünleri başta olmak üzere birçok üründe yüzde 50’yi bulan fiyat artışının yanında yüksek gelen faturalar vatandaşın adeta belini büktü.

Pandeminin Türkiye’de başladığı Mart ayından beri elektrik, su ve doğalgaz gibi faturaları yüksek geldiğini söyleyen vatandaşlar, yetkililerin bir an önce faturalarda bir düzenlemeye gitmesi gerektiğini, en azından bu süreçte belirli bir miktarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade ediyorlar.

“Elektrik ve suya indirim yapılması lazım”

Havaların soğuması ve aynı zamanda pandeminin hala devam etmesi nedeniyle elektrik ve suya indirim yapılması gerektiğini vurgulayan Sedat Ertaş ise şöyle konuştu:

“Her ay 50 TL telefon faturası ödüyorum. Elektrik faturası da 400-500 TL arasında geliyor. Doğal gaz ve su faturaları da geliyor. Devlet sokakta sigara içen insanı buluyor ama sokakta çöp toplayan insanı bulmuyor. Bence sokakta çöp toplayan insanı bulması gerekiyor.” 

“Bu zor süreçte faturaların bir kısmını devlet ödeyebilirdi”

Yüksek gelen faturaların kendilerini ciddi anlamda mağdur ettiğini belirten esnaf Ali Aplay, şöyle konuştu:

“Pandemi nedeniyle esnaf olarak çok zor durumdayız. Faturalarımızı, kredilerimizi ödeyemiyoruz. Sadece biz değil tüm esnaf kan ağlıyor. Pandemi süreci nedeniyle esnafın tümü çok zor duruma girdi. Yapılacak destek de derdimize çare olmayacak gibi. Bu zor süreçte faturaların bir kısmını devlet ödeyebilirdi. Belirli bir miktara kadar ücretsiz, ondan sonra ücretli olabilir. Pandemi sürecinde vatandaşa destek olunması lazım. Pandemiden önce tıklım tıklım olan Özgürlük (Cumhuriyet) Meydanı’nda şu an 10 kişi yok. İnsanlar dışarı çıkamıyor. Dışarıya çıkanların da alım gücü düşmüş. Yani perişan bir haldedirler. Yetkililerden ricamız, bir çözüm bulmalarıdır. Bu konuya el atmalarını bekliyoruz, istiyoruz.”

“Faturalar çok yüksek ve kabarık geldiği için yatıramıyorum”

İşsiz olduğunu belirten vatandaşlardan Faysal Buluç da pandemi döneminde özellikle elektrik ve su faturalarındaki artışın kendilerinin beleni büktüğünü ifade etti.

Buluç, “Ben şu an işsizim. Bu yıl İŞKUR’dan ismim çıkmadı, bu yüzden boştayım. Perişanım, işsizim, mağdurum. Çocuk okutuyorum. Kira ve faturalar belimi bükmüş. Özellikle faturalar çok yüksek ve kabarık geliyor. Yatıramıyorum, ne yapacağımı da bilemiyorum. Nereden yatıracağım, perişan bir durumdayız.” dedi.

“Bu süreçte kira ve faturalar konusunda devletin bize yardımcı olması gerekir”

Çorap satarak geçimini sağlamaya çalıştığını kaydeden Ali Yeşil de pandemi nedeniyle çok zor günler geçirdiğini söyledi.

Yeşil, “Pandeminin halen devam ettiği bir süreçte faturalarımız çok yüksek geliyor. Özellikle elektrik ve su faturaları cebimizi yakmaya başladı. Ev kiramızı ödeyemeyecek duruma gelmişiz. Bu süreçte kira ve faturalar konusunda devletin bize yardımcı olması gerekir diye düşünüyorum. Temennimiz, temel ihtiyacımız olan elektriğe ve suya indirim yapılmasıdır.” dedi.