Pazara kadın eli değdi

Kızıltepe´de kadın pazarcıların ekmek mücadelesi takdir topluyor.

Yaşam 10.09.2019 15:23:58 0
Pazara kadın eli değdi

SELMAN GÜNEŞ

Kızıltepe´de  kurulan semt pazarında tezgahlarını açan kadın esnaflar vatandaşlardan büyük takdir topluyor. Yüzlerce erkek esnaf arasında çalışan kadın pazarcılar, zor olsa da ekmeklerini kazanmanın mutluluğunu yaşıyor.

Kızıltepe ilçesi Koçhisar Mahallesi´nde kurulan Cuma pazarında 6 yıldır erkek esnaflar arasında iki kadın esnaf pazarcılık yapıyor. 24 yaşındaki Handan Kalya, Kızıltepe Kız Meslek Lisesi Çocuk gelişimi bölümünü bitirdi. Kalya atanamayınca 5 yıl önce pazarda sebze ve meyve satmaya başladı.

Handan Kalya, ?Ben Handan 5 yıldır pazarda çalışıyorum. Sabah erken uyanıyorum. Saat 5´te pazara geliyoruz. Hamit beni bırakıp Hale gidip eşya alıyor. Şemsiyeleri açıyorum, tezgahı kuruyorum Hamit gelene kadar. Sonra malımı düzeltiyorum müşteriler gelene kadar. Öyle alışveriş devam ediyor. Akşama kadar saat 8-9´a kadar? dedi.

Handan zorlansa da işini severek yaptığını vurguluyor. Kalya, ?Valla zorlanıyorum ama ne yapayım işimi severek yapıyorum. Çalıştığım insanların yanında kendimi güvende görüyorum. Müşterilerim çok iyi, müşterilerimi seviyorum. Bu işi severek yapıyorum. Herkese tavsiye ediyorum ama herkes kendine güvenemiyor bu işte. Lise mezunuyum atanamadığım için pazarda çalışmaya devam ediyorum? açıklamasını yaptı.

44 yaşındaki 5 çocuk annesi Kesume Aydın da pazarda açtığı kuru yemiş tezgahı sayesinde 2 çocuğunu üniversitede okutuyor. Kesume Aydın şunları söyledi: ?6 yıldır ben pazarcıyım. 5 tane çocuğum var. Çocuklarımın iki tanesi üniversitede okuyor, diğerleri de ilkokulda okuyorlar. İşte bu şekilde ben ailemin geçimini yapıyorum. Çocuklarımı da bu şekilde okutuyorum. Maddi durumumuzu bu şekilde sağlıyorum. Sabah saat 8´de kalkıp geliyorum pazara."

Erkek pazarcılar da kadın pazarcıları çalışmalarından dolayı takdir ediyor. Pazarda sebze satışı yapan Hamit Demir, ?Müşterilerle ilgisi ve ilişkisi çok iyi yani çok kişiyi yanıma bağlamış Allah razı olun. 5 senesi oldu yanımda çalışıyor. Onun gibi pazarda çalışan olmasını istiyoruz. Böyle 10- 15 bayan olsa, bir de millet pazara gelip bayanlarla muhatap olmak istiyor? ifadelerini kullandı./resimler/2019-9/10/1529237547519.jpg

 

 

 

 


Anahtar Kelimeler: Pazara kadın değdi