Peşmerge Konvoyu Habur`dan Giriş Yaptı

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi`nin 80 araçlık Peşmerge konvoyu, saat 05.50 sıralarında Habur sınır kapısından Türkiye`ye giriş yaptı.

Gündem 29.10.2014 08:56:12 0
Peşmerge Konvoyu Habur`dan Giriş Yaptı

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi`nin Erbil`den karayoluyla Kobani`ye gitmek üzere yola çıkardığı 80 araçlık Peşmerge konvoyu, saat 05.50 sıralarında Habur sınır kapısındanTürkiye`ye giriş yaptı. Hava yoluyla gelen 76 peşmerge ise, Türkiye sınırını geçerekKobani`ye girmişti.

Sınırın diğer tarafındaki Halil İbrahim Sınır Kapısı`nda uzun süre bekledikten sonra yurda giren konvoyun, İpekyolu`nu takip ederek Şırnak`ın Silopi, Cizre, Mardin`in Nusaybin, Kızıltepe İlçesi üzerinden Şanlıurfa`nın Suruç İlçesi`ne giderek, burada kendilerini bekleyen diğer Peşmerge konvoyu ile birlikte Kobani`ye geçmesi bekleniyor.

GÜZERGAH ULAŞIMA KAPATILDI

Gece saat 01:30`da uçakla Şanlıurfa GAP Havalimanı`na geldikten sonra polis eskortluğunda karayolu ile hareket eden peşmergelerin konvoyu, saat 03.00 sıralarında Suruç`a geldi. Peşmergelerin konvoyu Suruç`tan 16 kilometre uzaklıktaki Kobaniistikametine hareket ettikten sonra ilçede önlem alan güvenlik güçleri başka araçların geçişini engellemek üzere bu güzergahı ulaşıma kapattı. Yetkililer, Peşmergelerin Suruç ilçe merkezi ile Suriye sınırı arasında adı açıklanmayan bir bölgede beklediğini ve henüzKobani`ye geçmediğini belirttiler.

HABUR`DA POLİS ARAÇLARINA TAŞ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi`nin (IKBY), Suriye`nin Kobani (Ayn el Arap) ilçesine göndereceği peşmerge birliğini karşılamak üzere bir grup, Habur Sınır Kapısı`na geldi. IKBY tarafından Suriye`nin Kobani kentine gönderilen ve Irak`ın Erbil kentinden hareket eden peşmerge güçlerinin ağır silahlarını taşıyan konvoyunu karşılamak için Silopi ilçesi yakınlarındaki sınır kapısına gelen bir grup, davul zurna eşliğinde halay çekti.

IKBY ve PYD bayrakları taşıyan gruptaki bazı kişiler bu sırada Habur Sınır Kapısı`na giriş yapan polis araçlarına taş attı. Bunun üzerine güvenlik güçleri havaya uyarı ateşi açtıktan sonra biber gazıyla gruba müdahale etti.

Kısa süreli yaşanan gerginlik sona ererken, grubun sınır kapısı önündeki bekleyişi sürüyor. Öte yandan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İlçe Başkanlığı yöneticileri de araçlardan grubun Habur Sınır Kapısı`ndan ayrılması için anons yaptı.