Psikolojik Danışman- Pedagog Mustafa Kurtay yazdı: Üniversite adaylarına öneriler

Psikolog Danışman Pedagog Mustafa Kurtay, tercih yapacak üniversite adaylarına önemli önerilerde bulundu.

Eğitim 21.07.2022 10:04:00 0
Psikolojik Danışman- Pedagog Mustafa Kurtay yazdı: Üniversite adaylarına öneriler

Sevgili öğrenciler ve değerli veliler; Bir yıla aşkın süredir verdiğiniz emekler , uykusuz geceleri ve stresli günleri geride bıraktınız . Hayatınıza yön vereceginiz ve dönüm noktası olacak bir döneme geldiniz. Öncelikle hepinize geçmiş olsun umarım arzuladığınız , hayal ettiğiniz bölümlere yerleşirsiniz. İnsanlar bazı dönemlerde sağlıklı kararlar alamayabilir veya keşke dedirtecek kararlar alabiliyor. Akademik döneminizde keşke dememeniz  ve hayatınızda doğru tercihler yapabilmeniz için sizlere birkaç ipucu vermek istiyorum..
 
TERCİH YAPARKEN DİKKAT ET !


Adayların tercih yaparken dikkat etmesi gereken pek çok ayrıntı var bunlardan ilki teknik boyutu. Yani elde ettikleri puanlar yerleşecekleri programlara ve üniversitelere ne kadar yetip yetmediklerini bilmek için bir kere bu teknik ayrıntıyı özellikle çok dikkat etmeleri gerekiyor.Burada tabi puan , başvurulacak bir parametre değil, çünkü puanlar genel olarak öğrencilerinle başarılar ne çok yansıtan bir unsuru olarak gözükmüyor her ne kadar yerleşme puanı üzerinden tercih yapılıyor olsa bile adaylar tercihlerini daha çok sıralamalar üzerinden yapmaları gerekir.
Bu bağlamda öğrenciler elde ettikleri sıraların biraz aşağısında veya biraz daha yukarısında olan yerlerden azami sınırı 24 seçimlik bir liste oluşturabiliyorlar.Tercihin böyle teknik boyutunun olmasına rağmen bir de ilgi , yetenek beklentileri ve değerlerine uygun tercih yapması gerekmektedir.Öğrencinin kendi yeteneklerini kendi kariyer planına uygun bir takım seçimler yapması halinde aslında doğru tercih yapılmış oluyor.Adayların belki de bu dönemde en çok ihmal ettiği hususların başında bu gelmektedir yani kendi kişilik özelliklerini çok dikkate almadan sadece sıralarında puanlar cazibesine kapılarak ne yazıkki bazen tercihler öğrencileri hatalı tercih yapmaya zorluyor ,doğal olarak bu boyutta tercih yaparken öğrencilerin gelecekte ne yapmak istediklerini doğru karar vermelidirler ve bu yapmak istedikleri veya çalışmak istedikleri alanlara üniversitelerin hangi akademik programları ile erişebileceklerini belirledikten sonra yüzdelik dilimlerini , başarı sıralarını vs. gözden geçirerek tercihlerini oluşturabilirler. 


Bir diğer önemli husus ise tercihler başladıktan sonra 9 günlük zaman diliminde öğrencilerin gelecekleri ile ilgili doğru kararlar verebilmesi açısından önemli çalışmalar yapmaları gerekiyor. Özellikle gidecekleri bölümler , üniversiteler hakkında bilgi almak ve bir de tercih verecekleri üniversite ve şehirlerin barınma sosyal dokusunu ve o kentin kendisine katacak unsurları mutlaka dikkate alınmalıdır. Bütün bu faktörler üzerinden kararlarını verebilirler gençler. Tabii zorlandıkları durumlarda mutlaka işin uzmanından profesyonel yardım almaları gerekmektedir.Bu anlamda doğru karar vermek çok önemlidir.Bazen heyecana kapılarak çok da ilgili olmayan alanlarda tercih yapabiliyor adaylar. Buda doğal olarak adayların daha sonraki yıllarda mutsuzluk yaşamasına hatta eğitimi bırakmasına velevki okulu bitirdiyse bile çok keyifsiz bir alanda çalışmasına ve psikolojik olarak öğrencinin doyum noktasına ulaşmamasına neden olmaktadır.Yapılan araştırmalarda, her yıl üniversite sınavına giren her 100 öğrenciden 25 öğrencinin halihazırda bir üniversitede okuduğunu ve bir üniversiteyi bitirdiğini buradan hatırlatmak isterim.Çünkü bu öğrenciler daha önce yerleşmelerine rağmen ne yazıkki kazandıkları bölümden çok memnun olmadıkları için yeniden sınava giderek bu şanslarını yeniden denemek ve daha istedikleri bölüme girmek istiyorlar büyük ölçüde. Böyle bir sorunu yaşamamak ve emeği boşa harcamamak için mümkün mertebe doğru kararlar verilmelidir.Özellikle üniversitelerin tanıtım , tercih günlerine ve üniversitelerin fuarlarına vs.. mutlaka gitsinler üniversiteyi yerinde ziyaret etsinler oraya gidiş yolu , bilimsel anlamda sağlayacağı katkı gibi pek çok faktörün burada en azından sorgulama şansı yakalayacaklardır.

 

Tercih yaparken şehir mi bölüm mü tercih etmek gerekir ?

Tercih dönemi , öğrencilerin kendini keşfetme heyecanlarının en yoğun olduğu dönemdir . Bazen aileden uzakta, kendi ayakları üzerinde durarak yaşama istediği, öğrenciler istediği bölüm tercihinden uzaklaştırabilir. Yaşanan bu heyecan çok doğal ve haklı bir heyecandır. Ancak burada yapılması gereken dengeyi sağlayabilmektir. Yaşamak istediğiniz şehir ve bölüm arasındaki denge eşit olmalıdır. Tercihleri sadece şehre göre değil , istenilen bölümlerin bulunduğu şehirlere göre belirlemek gerekir .

Bu yılki sınavın geçmiş yıllardaki sınavlardan farkı ne ?

Bu yılın diğer yıllardan farkı barajın ortadan kalkması önemli farklardan bir tanesi . Doğal olarak sınava katılan aday sayısında büyük bir artış yaşandı.İkinci fark da hesaplanan puanlar ve bir puan dilimine giren öğrenci sayısında nispeten artışlar yaşanması. Bu da özellikle öğrencileri beklediği sıralamaların altında sıralamalarda olmasına sebep oldu. Onun dışında çok temel bir değişiklik olmadı. Yani en önemli değişiklik barajın kaldırılmasıyla birlikte sınava başvuran aday sayısında çokluk ve puanı hesaplanan tüm adayların tercih yapabilme hakkı elde ettiği için bu büyük ölçüde tercih yapan aday sayısından çok önemli bir artış yaşanacak olması , tercih döneminin en önemli değişikliğinin bu olduğu söylenebilir.