Saadet Partisi GİK Üyesi Bozan: Çiftçideki trafoyu alırsanız çiftçi tarlasını nasıl sulayacak

HABER: SELMAN GÜNEŞ

Politika 16.06.2023 15:18:00 0
Saadet Partisi GİK Üyesi Bozan: Çiftçideki trafoyu alırsanız çiftçi tarlasını nasıl sulayacak

Saadet Partisi GİK Üyesi Fesih Bozan, elektrik şirketinin borcu gerekçesiyle çiftçinin trafolarını sökmesini eleştirdi Bozan, “Devlet bu DEDAŞ alacaklarını çözüme kavuşturması gerekiyor. Çiftçideki trafoyu alırsanız tarlasını nasıl sulayacak.”  dedi.

Kızıltepe ilçesinde bir restoranda düzenlenen toplantıya Saadet Partisi GİK Üyesi Fesih Bozan, Saadet Partisi Mardin İl Başkanı Vejdin Koçhan ve Saadet Partisi Kızıltepe İlçe Başkanı Hacı İlhan ve Kızıltepe’de görev yapan basın mensupları katıldı.

 

Burada konuşan Bozan, “Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçimizin elindeki bütün mahsulü almıyor, belli kontenjanda alıyor. Randevu alarak satışa gideceksin. Şimdi bu sefer çiftçilerimiz randevu alamıyor, sistem kilitleniyor. Dolayısıyla burada çiftçilerimizi ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Çiftçi ürününü TMO’ya satamadığı için bu sefer dışardaki serbest piyasanın, sermaye sahiplerinin vicdanına kalıyor.  Onlara mahkum kalıyor. Çiftçinin borcu var. Biran önce ürününü satıp paraya çevirmesi lazım. Bunu Toprak Mahsulleri Ofisi almayınca dışardaki piyasa 8 bin 250 yerine 6 bin 500 ve 7 bine alıcı buluyor. Çiftçilerimiz ciddi şekilde bir mağduriyet yaşıyor.” dedi.

Yüksek elektrik faturaları nedeni ile icralık olan çiftçilerin trafolarının sökülmesine tepki gösteren Bozan, “İşletme sahibi kendi karına bakar. Çiftçinin genel menfaatine bakmaz. Dolayısıyla adam alacağını almak için ne gerekiyorsa onu yapıyor. Onun için devletin buna müsaade etmemesi gerekir. Girdi maliyetlerin çok pahalı olması, Elektriğin, gübrenin, ilaçlamanın fiyatının çok yüksek olması nedeniyle çiftçilerimiz bir yerlere borçlu kalabiliyor. Borçlu kaldığı için devletin buna göz yumması kabul edilemez. Bunun muhakkak engellenmesi lazım. Devlet bu DEDAŞ alacaklarını çözüme kavuşturması gerekiyor. Çiftçideki trafoyu alırsanız tarlasını nasıl sulayacak. Tarlasını sulamadığı zaman ürününü nasıl alacak. Ürün olmayınca fabrika buğdayı nereden alacak.” şeklinde konuştu.