Şahin, Davutoğlu`na "Mardin İlinin Sorunları ve Beklentileri" raporu sundu

Gündem 10.03.2015 08:42:57 0
Şahin, Davutoğlu`na

Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun 8 Mart 2015 Pazar günü Mardin ziyaretinde: Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, Mardin ili genelindeki Meslek Odaları ve STK`lar  adına hazırladığı, Mardin İlinin Sorunları ve Beklentileri İhtiva Eden Raporu, Başbakan Ahmet Davutoğlu`na sundu. 

Sunulan raporda bu bilgilere yer verildi;

"Saygı Değer Başbakanımız,

Çok Değerli Bakanlarımız.

Dinlerin ve dillerin Hoş görüyle pekiştiği Dünyaya Model Kadim ve tabirinizle medeniyetler biblosu Mardin’imize Hoş geldiniz.

Ülkemizde yaşanılan acı ve gözyaşlarının geride kalmış olmasından mutluluk duymaktayız. 28 Şubat Miladı tarihte, Açıklanan Müşterek çözüm önerisi mutabakatıyla, evlatlarımıza daha Güçlü, daha huzurlu, bir yaşamayı yaratma gayretlerden ötürü Hükümetimize ve Bu sürecin gerçekleşmesinde Emeği gecen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.

Sağlanacak Güven ortamıyla, Güneydoğu Bölgemizde yatırımlar hızlanarak artacak ve Ekonomik alanda kısa zamanda büyük gelişmeler sağlanacaktır.

Bu meyanda Coğrafyamızda Suriye, Irak ve Kuzey Kürdistan Bölgesinde son dönemlerde Yaşanılan olumsuzluklar ve şiddetin Demokratik İlke ve teamüller içerisinde son bulmasını temenni ediyoruz.

Sayın Başbakanımız,

27 Mayıs 2008 Tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız, Recep Tayyip Erdoğan’ın önemsediği ve açıkladığı GAP eylem planını projesinin Bölgemiz ve Bölgelerimiz arasında Ekonomik ve Sosyal gelişme farkını ortadan kaldıracak, İşsizlik ve Göç sorunlarından kurtuluş projesi olarak Hayata geçeceği, Ülke ve Bölgemiz için yeni bir milat, yeni bir dönem noktası olacaktır.

Bu temenniyi önemseyerek GAP Sulama kanallarının Mezopotamya ovamıza Mardin depolamasının da (Göletinin) hızlandırarak topraklarımızın biran evvel berekete kavuşması en büyük beklentimizdir.

Sayın Başbakanımız,

Sulama kanalların gecikmesi ve Küresel ısınmaya paralel olarak yaşanılan kuraklık sonucu; Çiftçilerimizin kendi imkânlarıyla kazmış oldukları sondaj kuyularıyla Tarımsal sulamaya geçmiş üretimin ve istihdamın canlanmasına gayret edilmiştir. Mardin ilimizin Potansiyel üretimin açısından Mezopotamya ovamız önemli bir tarımsal varlığa sahiptir.

2014 Yılı sonu itibariyle tarımsal istatistik bilgilerine gelince;

Mardin ilinin yüz ölçümü  : 8.891 Metrekare

Nüfus                                    : 788.996 (10 ilçe 699 Mahalle )

Toplam arazi miktarı           : 385.479 Hektar

Çiftçi sayısı                           : 28.960

Ekili alan                              : 332.496 Hektar

Çiftçilerimize yapılan desteleme primi ödemeleri ile ürünlerin kayıt altına alınmış olması sonucu %45 oranında devlete stopaj ve KDV olarak geri verilmektedir.

İlimizde tarımsal üretim yapan 29 bine yakın çiftçimizin, üretime devam edebilmesinin ana koşulları zenginleştirilmelidir. Gerek bölgemizde üretim yapan çiftçiler ve gerekse Türkiye’nin diğer bölgelerinde artezyen kuyuları ile tarımsal ürün üreten bu çiftçilerimizi, elektrik enerjisindeki yüksek maliyet ziyadesiyle mağdur etmektedir. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ve üretimlerini tamamını ihraç eden sanayi kuruluşlarımızın hammadde tedarikini zorlaştıracaktır. Bu sorun çözülmediği takdirde, hem tarımsal ürün üreticilerimizin hem de ilimizin sanayisini zarara uğratacağından sosyal ve ekonomik sıkıntılar baş gösterecektir.

Enerjinin özeleştirilmesiyle çiftçilerimizin ürün destekleme primlerinin bloke edilerek direk olarak DEDAŞ’a ödemenin yapılması ve verilen Enerjinin uzun süre kesintili ve dalgalı olması sonucu çiftçilerimizin mağduriyetine sebebiyet verdiği gibi çiftçilerle DEDAŞ arasında bu konuda büyük bir tedirginliğe sebebiyet vermiştir. Çiftçilerimizin bu mağduriyetinin giderilmesi için;

BEKLENTİ VE TALEBİMİZ:

1-    Üretiminde, artezyen kuyularından elde edilen su ile üretim yapan ve ürün olarak Hububat, Mısır, Pamuk, Soya Fasulyesiüreten çiftçilerimize verilen diğer destek miktarlarının artırılması veya ilave olarak enerji şirketine ödenmek üzere Elektrik Desteğininhesaplanarak verilmesi.

2-    GAP Kalkınma Projesi kapsamında tarımsal sulama kanalları bitirilip faaliyete geçinceye kadar bu Enerji Desteğininbu ürünler için devam etmesi.

3-    Bölgemiz ile birlikte aynı şartlarda üretim yapan ülkemizin diğer bölgelerine de sosyal ve ekonomik durumlarına göre bu desteğin yaygınlaştırılması. 

Artuklu Üniversitemize bağlı Kızıltepe İlçemizde Ziraat Fakültesinin kurulmasını yıllardan beri en büyük beklentilerimizden biri olduğunu söyleye geldik. Yeni seçilen Rektörümüz Prof.Dr.Ahmet AĞIRAKÇAda Kızıltepe’de Ziraat Fakültesi’nin mutlaka kurulması gerektiğini ifade etmişlerdir. İlçemizde Ziraat Fakültesinin kurulmasının müjdesini beklemekteyiz.

Sayın Başbakanımız,

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın Yurt genelinde ulaşım alanında Büyük yatırımların yapıldığı aşikârdır. Ne yazık ki tarihi ipek yol üzerinde ve Habur’a uzanan yol güzergâhında bulunan Kızıltepe, Nusaybin, Cizre ve Silopi ilçelerimizin hiç birinde çevre yolunun olmaması,  taşımacılıkta büyük sıkıntı yarattığı gibi, ilçelerin trafiğini de aksatarak can kayıplarına sebebiyet verilmektedir. Biran evvel bu ilçelerimizin çevre yollarına kavuşturulması büyük beklentimizdir.

Komşumuz Irak’a sektörelbazda yapılan ihracat İlimiz ve Bölgemiz için önemli bir Pazar konumuna sahiptir. Tarımsal sanayi ürünü ön sıralarda yer almaktadır. Irak Pazarı İlimizde ve bölgemizde tarımsal ürünlerin üretimini artırdığı gibi, ürünlerin maddi değerinide artırmıştır.

Irak’ın Mısır ürününe olan talebi karşında, Mısır üretimi bazı illerimizde Birinci, Bazı illerimizde, İkinci ürün olarak üretimi artmıştır. Irak’ın artan bu talebi karşısında: 2010 yılında Ekonomi Bakanlığımızdan Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) karşılığında Irak’a Mısır ihracatı büyük ölçüde başlamıştır. Sanayicimiz ve tüccarlarımız bu talep karşısında çok sayıda Mısır kurutma ve Depolama Üniteleri kurmuşlardır. Her ne hikmetse; Ekonomi Bakanlığımız hiçbir gerekçe belirtmeksizin ve Irak’ın Mısır ürününe olan talebi devam ettiği halde, Mısır ihracatın deki (DİİB) belgesini yasaklayarak Mısır ihracatını durdurmuştur. Bu yasaklama karşısında Irak Mısır Talebeni Ukrayna ve Rusya’dan karşılar olmuştur.

Bölgemiz için Irak pazarının önemi çok önemsediğimiz Çözüm Sürecikadar önemlidir. Irak pazarına yapılan ihracata hiçbir yasaklamanın getirilmemesi ve ihracatın önündeki tüm engellerin kaldırılması ile Irak yapılan mısır ve türevleri (yem) ile ilgili yasakların giderilmesi en büyük beklentimizdir.

2011 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği- GTİ Tarafından yapımı tamamlanmış olmasına rağmen Suriye’de Yaşanılan olumsuzluklar karşısında Nusaybin Sınır Kapısı’nın bu güne kadar faaliyete geçmemesinin sıkıntıları yaşamaktayız. Komşu Suriye’de yaşanılan olumsuzlukları ve sıkıntılarını biliyoruz.

Ancak Suriye sınırında olan tüm sınır kapılarının faaliyette oluşu karşısında, Nusaybin sınır kapısının bunun dışında kalması Ticaretimizi ve Ekonomimizi Büyük sıkıntılara sokmuştur. Kapının hizmete alınmasıyla aynı zamanda Habur’un yükünü hafifletecek ve Suriye üzerinden Irak’a 80.KM yolu kısaltmış olacaktır. Nusaybin sınır kapımızın Biran evvel faaliyete geçmesi en büyük temenni ve beklentimizdir.

Sayın Başbakanımız,

Kızıltepe – Viranşehirtarihi ipek yolu üzerinde, Nisan 2012 yılından bu yana Hububat Ticaret Merkezi’mizin kurulu bulunduğu alanda mevcut köprü ve menfezin sağlıklı olmayışı yağışlarda ticaret merkezimin su baskınlarıyla karşı karşıya kalabileceği, Menfezin yaratabileceği sıkıntıların giderilmesi için;

Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Karayolları 9. Bölge Müdürlüğüne müteaddit başvurularımıza rağmen menfezdeki sıkıntılar giderilmemiş,  bugünlerde yağan yağmur sonucu; Hububat Ticaret Merkezimiz su baskına uğramıştır. Menfezle ilgili sıkıntıların biran evvel giderilmesi konusunda himmetlerinizi bekliyoruz.

Bu Duygularla Bölgemizde ve ilimizde sürdürebilir kalkınmanın devamı ve refah seviyesinin yükseltilmesi acısından yukarda bahsedilen taleplerimizin değerlendirilmesini ve kabulünü yüce şahsiyetinizden arz ve talep ederiz.

Saygılarımla..."

Mehmet Şahin -Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı     


Anahtar Kelimeler: