Seçim güvenliği toplantısı Mardin´de yapıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bölge valileri, il emniyet müdürleri ve il jandarma komutanları ile birlikte seçim güvenliği için Mardin´de bir araya geldi.

Politika 19.01.2019 12:21:18 0
Seçim güvenliği toplantısı Mardin´de yapıldı

HABER MERKEZİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu´nun başkanlığını yaptığı "Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı" Mardin´de 13 ilin valisinin katılımıyla yapılıyor. Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Soylu, seçim güvenliği ile ilgili her türlü tedbirlerin alınacağını söyledi. Soylu, ?31 Mart seçimlerinden sonra 4 buçuk yıl seçim olmayacak. Dolayısıyla bu seçim istikrarımızı, kardeşliğimizi, siyasal istikrarımızı perçinleyen bir seçim olacaktır. İçişleri bakanlığı olarak bizim buradaki sorumluluğumuz çok açık ve nettir.  Kanunla belirlenmiş yetki ve sorumluluklar çerçevesinde her türlü şaibeden uzak güvenli oy kullanma hakkının, propaganda hürriyetinin tam olarak tesis edildiği, seçim sonuçlarının hızlı ve sağlıklı şekilde alındığı, millet iradesinin sandıkta tam olarak tecelli ettiği bir seçim ortamını temin etmek bu sorumluluğun en net tarifidir. Rahatlıkla ifade edebilirim ki bakanlık olarak hem de ülke olarak bu konuda iyi bir karnemiz, yüksek bir tecrübemiz vardır.  İnşallah önümüzdeki seçimde buna bir yenisini eklemiş olacağız. İnşallah huzurlu, mutlu, güvenli bir seçimi hep birlikte yaşamış olacağız.? açıklamasını yaptı.

?Sokaktaki her Suriyeli oy kullanamaz´

Tartışma konusu olan Suriyelilerin oy kullanma meselesine de değinen Bakan Soylu, ?Hukuk ve devlet yönetimi söylentilerle değil, gerçeklerle ve resmi kayıtlarla yapılan bir iştir. Türkiye´de 3 milyon 632 bin 622 Suriyeli uluslararası koruma statüsüyle ülkemizde bulunmaktadır. Yani sokakta gördüğünüz her Suriyelinin oy kullanma hakkı yoktur. Böyle bir şey mümkün de değildir. Oy kullanma hakkı ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını hak kazanmış, müracaat eden, vatandaşlığı kazanmış Suriyeli kardeşlerimiz için mümkündür. Buda çocuklar da dahil olmak üzere 79 bin 820 kişidir. Oy kullanacakların sayısı 53 bin 99´dur.? diye konuştu.

547 bin kolluk personeli seçimde görev alacak

Seçim döneminin içişleri bakanlığı için tam bir teyakkuz hali olduğunu vurgulayan Soylu şunları dile getirdi: ?31 Mart seçimlerinde 547 bin kolluk personelimiz görev alacaktır. Yaptığımız risk analizinde, terör örgütünün baskı ve tehdit yoluyla, vatandaşlarımızın oy kullanma hakkını tesir edeceği değerlendirilen 11 il 12 ilçemizde ve ilçelerimizde üs bölgelerinde 6 bin 680 ilavetten kolluk personeli seçim günü görevlendirildiler. Doğu ve güneydoğuya görevlendirdiğimiz jandarma ve polislerin oy kullanmama hakkı bizim elimizde değildir. Anayasal bir hakkıdır ve o hakkı kullanacaktır. PKK´nın siyasi şubesi tarafından yapılan söylemlere yönelik olarak, biz polis veya jandarma kuvvetimizin oy kullanmasını engelleyecem miyiz? 3 bin metre yükseklikte üs bölgesinde karda, ay yıldızlı bayrağı ve milletin namusunu koruyacak, sonra şehirde oy kullanma hakkını kullanmayacak."