Şeyh Davut türbesinden geriye mezar taşı kaldı

Abdulkadir Geylani hazretlerinin talebesi Sultan Şeyh Musa’nın torunlarından Muhammed oğlu Şeyh Davut türbesi, ilgisizlik kurbanı olunca türbeden geriye sadece mezar taşı kaldı.

Yaşam 1.02.2021 14:32:00 0
Şeyh Davut türbesinden geriye mezar taşı kaldı

Mardin-Diyarbakır kara yolunun 20’inci kilometresinde metfun bulunan ve her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Sultan Şeyhmus hazretlerinin torunu olan Muhammed oğlu Şeyh Davut’un türbesi ilgisizlik kurbanı oldu.

 

Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Akdoğan (Êrradê) Mahallesinde (Köyü) bulunan türbeden geriye sadece mezar taşı kaldı.

Akdoğan Mahalle Muhtarı Mahmut Sarıdağ, türbenin 5 yıl önce keşfedildiğini söyledi.

Türbenin yapılması için çağrıda bulunan Muhtar Sarıdağ, şöyle dedi:

“Burası köyümüzün ortasında kalıyor ve Çeçen Mezarlığı olarak biliniyor. 5 yıl önce Sultan Şeyhmus Külliyesinden gelen ziyaretçiler, dedelerine ait türbeyi keşfettiler. Burada görev yaparken vefat eden bu değerli zat, buraya defnediliyor. Türbenin onarımı için daha önce başvuruda bulunmuştuk. Yetkililerden talebimiz, 40 metrelik bir ihata duvarının çekilmesi ve türbenin onarılmasıdır.”

Şeyh Musa, yöre halkının kullandığı ismiyle “Sultan Şeyhmus” Mardin’in en büyük velilerindendir. İsmi Musa bin Mahin ez-Zuhi’dir. 1077 yılında Mardin’de doğmuş, 1164 yılında yine Mardin’de vefat etmiştir. Türbesi Mardin yolu üzerindedir.

Sultan Şeyhmus, büyük İslam âlimlerinden Abdulkadir Geylani’nin talebelerindendir. Bölge halkı tarafından çok iyi bilinen bir yer Hz. Abdulkadir Geylani devrinde yaşamış evliyanın büyüklerinden olan Şeyh Musa Ezzuli, Mardin’de yaşamış, orada vefat etmiştir.

Kabri şerifleri, Mardin Şehrine yaklaşık 20 kilometre mesafede, Diyarbakır yolu üzerinde olup ziyaretgâh-ı enamdır. Kabri şeriflerinin bulunduğu makam aynı zamanda onun irşat faaliyetlerini sürdürdüğü dergâhı idi.

Muhammed oğlu Şeyh Davut da Şeyh Musa’nın torunlarındandır.

Bölgedeki kızların çoğunun adı Sultan, erkeklerin adı ise Şeyhmus’tur. 


Anahtar Kelimeler: Davut türbesinden geriye mezar kaldı