Sultan Şeyh Musa Türbesi 854 yıldır ziyaretçi akınına uğruyor

Mardin Merkeze 20 kilo metre uzaklıkta bulunan Sultan Şeyh Musa Türbesine Türkiye´nin hemen her yerinden binlerce ziyaretçi geliyor. Ziyarete gelen vatandaşlar adadıkları kurbanlarını burada keserek ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor ve kalan etler kurulan ail

Yaşam 29.11.2018 16:26:09 0
Sultan Şeyh Musa Türbesi 854 yıldır ziyaretçi akınına uğruyor

Selman Güneş/MARDİN

Abdulkadir Geylani Hazretleri´nin talebesi Sultan Şeyh Musa Türbesi, bölgenin önemli bir ziyaret ve ibadet merkezi olarak biliniyor.  854 yıldır Mardin ve çevresinde ziyaretçi akınına uğrayan türbeye Türkiye´nin 4 bir yanından da ziyaretçi geliyor.  Vatandaşlar, kestikleri kurbanlarını burada dağıtıyor. Kimi vatandaşlar da türbe bahçesinde kurdukları sofralarda yemeklerini afiyetle yiyebiliyor. 

25 yıldır Sultan Şeyh Musa Camii´nde görev yaptığını belirten İmam Muhammed Basri Ayan türbe hakkında bilgiler verdi.  Ayan, " Sultan Şeyh Musa Hz. Ömer´in neslindendir. Takriben 10. nesildir. Yukarı Şeyhan diye bilinen yerde  1077 yılında Sultan Şeyh Musa dünyaya geldi. 1164 yılında da vefat etti. Kendisine 11 yaşında keramet geldi. Ailesinden izin alıp Münbic´e gidiyor. burada 6 yıl kalıp okumasını bitiriyor. Ondan sonra burada medresesini kurdu ve burada İslam dininin hizmetini yaptı. Medresesinde 4 bin alim yetiştirdi ve bunları Doğu ve Güneydoğu´da gönderdi. 1164´te vefat ettikten sonra medresesinden bir bölümde türbesini yapıyorlar. O tarihten beri burası ziyaretgah olmuş. İnsanlar Allah´ın dostunu ziyaret ediyorlar. Allah inşallah bu dostları için insanların duasını kabul eder. Bu misafirler de böylelilikle eli boş gönderilmez." dedi.

Türbeye Çanakkale´den ziyarete gelen bir aile buraya gelip huzur bulduklarını söyledi. Türbeye bayram günleri ve hafta sonları daha çok ziyaretçi geliyor.