Süryani çöreğine ilgi artıyor

Mardin’de Hıristiyanlık inancına mensup olan Süryanilerin geleneksel tatlısı olan Süryani çöreğine ilgi artıyor.

Gündem 19.09.2021 08:07:00 0
Süryani çöreğine ilgi artıyor

Etnik bakımdan zengin ve kozmopolit bir şehir olan Mardin’de geçmişte Süryanilerin geleneksel tatlısı olan Süryani çöreği, bayram günlerinde, ayinlerde yapılıp ikram edilirdi. Son 2-3 yılda Müslümanların da ilgisini çeken, 12 çeşit baharat ve hurma ile tatlandırılan bu çörek bayram ve mevlitlerde ikram edilmeye başlandı. Yoğun bir şekilde turist akınına uğrayan Mardin’de ekmek fırını ve pastanelerde satışa sunulan Süryani çöreği, gelen turistleri kendine bırakarak Türkiye geneline satışa sunulmaya başlandı.

Mardin'de 40 yıldır ekmek ve çörek fırını işleten İhsan Paşavat, “Eskiden Süryanilerden gelen bir çörektir. Eskiden Süryaniler bu çöreği yapıyorlardı. Hep evlerde yaparlardı. Son zamanlarda yani son 2-3 yıldır popüler oldu. Gelen turistlere tanıtımını yaptık, beğendiler. Çok lezzetli bir çörek. Süryani çöreği kendi bayramlarında, ayinlerde yapılırdı. Çörek şuan Hıristiyanlardan gelip Müslümanlara geçti” dedi.

“Müslümanlarda artık mevlitlerde yapıyor”

Geleneklerinin halen devam ettiğini bildiren Paşavat, “Süryani çöreğinin içinde hurma ezmesi, bildiğiniz çekirdeksiz Medine hurması, tarçın, baharat, anason var.  Şeker kullanmıyoruz. Hurmanın kendi tadı var. Üstünde yumurta, badem var. Bu tür çeşitli baharatlardan üretiliyor. Dışarıdan gelenler çok lezzetli buluyor. Hiç bulmadıkları ayrı bir tat” diye konuştu.

Fiyatının uygun olduğunu söyleyen Paşavat, “Bazı yerlerde kilosunu 70 liradan satıyorlar. Ama biz toptan fiyatına satıyoruz. Kilosunu 35 liradan veriyoruz. İnternetten satışımız oluyor. İl dışına satışlarımız oluyor. Bazıları susam sevmiyor, bademli yapıyoruz. Bazıları susamlı sevmiyor, bademli yapıyoruz. Yani 2 çeşidi ve bir de tahinlisi var” şeklinde konuştu.

Süryani çöreğini beğenerek tükettiklerini belirten Mardinli vatandaş Halil Ceylan, “Süryani çöreğini gerçekten Mardin halkı olarak çok tüketiyoruz. Çok beğeniyor ve tercih ediyoruz. Bunu Türkiye geneline de yansıttık. Susamlısı ayrı bademcisi ayrı bir tat” ifadelerini kullandı.

Bursa’dan Mardin'e ilk kez gelen Şeyma Çimer, “Çok lezzetli çok farklı bir çörek. Galiba hurma ile tatlandırılmış. Çok güzel alıp, gideceğiz” dedi.


Anahtar Kelimeler: Süryani çöreğine artıyor