Toprak yola toprak döküldü iddaisı

Mardin Kızıltepe´de köylüler rahatça tarlalarına gitmek için yüklenici bir firma tarafından yaptırılan yolun kalitesiz malzeme kullanılması sebebiyle isyan etti. Çakıl yerine yola toprak döküldüğünü ifade eden köylüler, bataklığa dönen yoldan dolayı tarla

Yaşam 21.12.2018 10:08:48 0
Toprak yola toprak döküldü iddaisı

HABER SELMAN GÜNEŞ

Mardin Kızıltepe´de köylüler rahatça tarlalarına gitmek için yüklenici bir firma tarafından yaptırılan yolun kalitesiz malzeme kullanılması sebebiyle isyan etti. Çakıl yerine yola toprak döküldüğünü ifade eden köylüler, bataklığa dönen yoldan dolayı tarladan ekinlerini toplayamadıklarını söyledi.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) çerçevesinde çiftçilerin tarlalarına rahat bir şekilde gitmek ve ürününü toplamak için tarlalara yol yapıldı. Kızıltepe´de bir çok köyde de bu yünde güzel ve kaliteli yollar yapıldı. Ancak Kızıltepe´ye bağlı Bağrıbütün Köyü´ünde (Demira) çiftçiler yapılan yoldan memnun değil. Köylülerin iddialarına göre ihaleyi alan yüklenici firma, yolda çakıl ve sağlam dolgu malzemesi yerine toprak yol üzerine yine toprak serpti. Yağan yağmurla birlikte yol bataklığa dündü, köylüler tarladan mısırlarını toplayamıyor. Çiftçiler, devletin yol için kuruşu kuruşuna kadar firmaya parasını verdiğini ancak firmanın kalitesiz yol yaptığını ifade ediyor.

Duruma isyan eden İbrahim Aydın ismindeki çiftçi, yoldan dolayı tarlasına biçer döverin giremediğini vurguladı. Aydın, ?İki sene önce yolu yapmaya geldiklerinde kendilerine malzemenin toprak olduğunu söyledik. 50 metre aralıklarla bu malzemeden döktüler. Ve kepçeyle düzeltip gittiler. Şimdi tarlamıza dahi gidemiyoruz. Mısırımızı toplayamıyoruz. İş makinesi gelemiyor, kamyon gelemiyor. Ancak çift çeker traktörle tarlaya gelebiliyoruz, yürümek imkansız.?  dedi.

 


?DEVLET PARASINI VERDİ, FİRMA YOLA TOPRAK DÖKTÜ?

Borçtan dolayı çaresiz olduğunu aktaran Aydın, ?80 bin lira elektrik parası gelmiş. Gübre, mazot, işçilik parasını komple toplasan ne yapacağımızı bilemiyoruz. Yağmurdan dolayı mısırlarımız yere düşmüş. Makineler tarlaya giremiyor. Devlet bu firmaya parasını kuruşu kuruşuna verdi. Ama firma kalitesiz malzeme kullandı. Bunu çok iyi biliyoruz. Ama bu firmaya söyledik. Yolumuza toprak döktüklerini söyledik ama bir netice alamadık. Denetim mekanizması olmadığından dolayı bunlar böyle oluyor. Trilyonlarla milletin malı tarlada kalıyor. Çamurlu yolu sizlerde görüyorsunuz.? şeklinde konuştu.

Mağdur olan diğer çiftçilerde eski yollarının daha iyi olduğunu söyledi. Çiftçiler, yetkililerin bu yolu tekrar yapmasını istiyor./resimler/2018-12/21/1012599206833.jpg