Türkiye Müftüsü nü ziyaret ettilet

Mardin il-ilçe ve Adana Müftüleri Hem Hanefi hem Şafii mezheplerine göre verdiği fetvalar ilim adamları arasında takdir gören Şafii alimi Halil Gönenç`i ziyaret ettiler.

Yaşam 21.04.2014 11:16:38 0
 Türkiye Müftüsü nü ziyaret ettilet

Mardin İl Müftüsü Coşkun, Adana İl Müftüsü Gökçe ve Artuklu Müftüsü Taşçı Diyanetin "Türkiye Müftüsü" olarak ilan ettiğini şafii alimi Halil Gönenç`i ziyaret ettiler.

Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Artuklu İlçe Müftüsü Mahsum Taşçı, Müftü Yardımcısı İsmail Ünal ve Kızıltepe İlçe Müftüsü Mustafa Ali Işık, Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde konuşmacı olarak Mardin’de bulunan Adana İl müftüsü Arif Gökçe ile beraber Türkiye’nin yaşayan en büyük Şafii âlimi olan Halil Gönenç’i Kızıltepe’deki evinde ziyaret ettiler.

Diyanetin Halil Gönenç Hocayı “Türkiye Müftüsü” ilan ettiğini hatırlatan Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, “Bu unvanda ilk ve tek kişi olan Ülkemizin yetiştirdiği büyük alimlerden olan hocamızı evinde ziyaret edip elini öpüp hatırını sormak ve bu büyük alimin ilminden faydalanmak ve bir hayır duasını almak için ziyaret ettik.” dedi.
Halil Gönenç Hoca da ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek misafirlerine çeşitli ikramlarda bulundu.
Halil Gönenç kimdir?
Mardin Savur`da doğdu. Özel Medrese Öğrenimi gördü. 12 Yaşlarında Suriye`ye giderek yaklaşık 10 Yıl M.Latif Anudi`den ders aldı.

Türkiye`de İsimleri Abdulvehhab olan iki Hocadan ve Nurşin`de Şeyh Maşuk Efendi`den dersler aldı.

Öğrenimi sırasında Sarf, Nahiv, Mantık, Münazara, Belağat, Kelam, Fıkıh Usulü ve Fıkıh, Tefsir Usulü ve Tefsir, Hadis Usulu ve Hadis okudu.

Kızıltepe (1959-66) Urfa Halfeti (1966-76) Müftülük görevlerinde bulundu. Haseki Eğitim Merkezi`nde Fıkıh ve Tefsir Hocalığı yaptı. (İstanbul, Haseki Eğitim merkezinin en mükemmel yıllarını yaşadığı dönemin hocalarındandır.)

Yaşadığı dönemde kendisi için Anma Gecesi düzenlenen Nadide İnsanlardandır. `` Halil Gönenci anma gecesi`` Bu Gecede Kendisine Diyanet İşleri Başkanı tarafından ``Türkiye Müftüsü`` Unvanı verilmiştir.

Şafi Fıkhı üzerine eserleri okunmakla beraber kendisini üne kavuşturan fetvalar adlı eseridir. Hem Hanefi hem Şafii mezheplerine göre verdiği fetvalar ilim adamları arasında takdir edilmektedir.