Türkiye´nin akademisyen ihtiyacı Artuklu Üniversitesi´nden karşılanacak

Türkiye´de ilk kez Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından yürürlüğe konan Artuklu Akademisyen Yetiştirme Programı(AYP) için düğmeye basıldı.

Eğitim 7.02.2020 12:02:53 0
Türkiye´nin akademisyen ihtiyacı Artuklu Üniversitesi´nden karşılanacak

Mardin coğrafyasını modern ötesi bir yaklaşımla değerlendirerek inceleyebilecek ve coğrafyanın gerçeklerini ortaya koyabilecek  bir sosyal bilimler zihni oluşturmaya yönelik strateji ile yola çıkan Mardin Artuklu Üniversitesi; özgür, özgün ve özne akademisyenler yetiştirmek amacıyla Artuklu AYP  Programını devreye alarak  Türkiye´deki tüm üniversitelere örnek olacak bir çalışmaya imza attı.

Artuklu Akademisyen Yetiştirme Programı´nın, Mardin Artuklu Üniversitesi lisans öğrencilerinden istekli olanlara akademik açıdan rehberlik etmek, düşünme, araştırma, konuşma ve yazma becerilerini geliştirerek onların disiplinler arası bir yaklaşımla kendi alanlarında nitelikli birer akademisyen olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla oluşturulduğunu ifade eden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, ?Artuklu (AYP) ile  lisans düzeyinde eğitim gören  gençlerimizi, entelektüel ve kendi coğrafyasını bütün bağlamlardan kopmuş özgün ve özgür bir şekilde değerlendirebilecek ileri düzey bir  sosyal bilimci olarak  yetiştirmeyi hedefliyoruz. Program, öğrencilerin kendi lisans alanlarında yaptıkları çalışmaların ötesine geçerek 3 yıllık bir süreci kapsayan, yabancı dil yetkinliğini geliştirme noktasında doğu ve batı dillerinden en az iki yabancı dil öğrenimini hedef alan, temel teorik bağlamları olabildiğince derinlemesine inceleyerek araştırmalarına imkân sunan özel bir eğitimi kapsamaktadır? dedi.

Emperyal bir yanı olan Modern düşüncenin ötesine geçebilecek kendi tanımlarını ve sosyal teorilerini yeniden üretebilecek ve bu bağlamda kendi coğrafyasının gelişmesine katkı sunabilecek entelektüel zihinlere sahip genç akademisyenler yetiştirmeyi planladıklarını belirten Özcoşar, program ile birlikte akademisyen ithal eden bir üniversiteden, akademisyen ihraç eden bir üniversiteye doğru adım atıldığını ifade etti.

Öte yandan Artuklu AYP´nin, tüm bölümlere açık olmakla birlikte felsefe, tarih, sosyoloji, antropoloji, psikoloji, siyaset bilim, İslami ilimler (İslam tarihi ve sanatları, felsefe ve din bilimleri, temel İslam bilimleri) alanlarında yoğunlaştığı ve 1. ve 2. sınıf öğrencilerinden not ortalamalarının 70´in üstünde olanların aday olabilecekleri bildirildi.