Uluslararası Mardiven Koşusu Büyük İlgi Gördü

1.Uluslararası Mardiven Koşusu yurt içinden ve yurt dışından katılımcılar ile koşuldu.

Spor 29.04.2014 09:17:55 0
Uluslararası Mardiven Koşusu Büyük İlgi Gördü

Mardin`de bu yıl ilki düzenlenen 1.Uluslararası Mardiven Koşusu yurt içinden ve yurt dışından katılımcılarıyla büyük ilgi gördü. 47`si bayan toplamda 187 sporcunun katıldığı yarışmaya yurt dışından da 10 ülkeden de yaklaşık 20 sporcu katıldı.

700 yıllık tarihi Kasmiye medresesinde toplanan sporcular Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz’in stardı ile yarışma başladı.Dünyada ilk defa Mardin’de düzenlenen 1.Uluslararası Mardiven Koşusunda 950 rakımda bulunan Kasimiye Medresesinden başlayarak 1130 rakımlı Zinciriye Medresesinde son bulan 3 bin 200 metre parkur üzerinde bulunan 410 basamaklı tarihi merdivenlerden koşan 140 sporcu yarışmada oldukça zorlandıkları görüldü.

Yarışma sonunda erkeklerde birinciliği Milli atlet Muzaffer Bayram,ikinciliği İtalya’dan Jamel Chatbi, üçünçülüğü ise Fas`lı atlet  Yusuf Jamali kazandı. Bayanlar kategorisinde ise birinciliği Milli atlet Burcu Büyükgezen, ikinciliği Dudu Polat, üçüncülüğü ise Etiypoya’dan Helen Bekele Tola kazandı. 

Dünyada ilk defa böylesine farklı bir konsepte düzenlenen 1.Uluslararası Mardiven Koşusunu Mardin’de gerçekleştirdiklerini belirten Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, 7 bin yıllık Mardin’i dünyaya tanıtmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti.

1.Uluslararası Mardiven Koşusu stardını   Kasimiye medresesinden başlayıp  Zinciriye medresesi koşu yarışmasını tamamladıklarını belirten Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Türkiye’den ve yurt dışından  140 erkek 48 bayan yarışmacı  olmak üzere 187 sporcu katıldığını söyledi.

"MARDİN`İN TANITIMINDA MERDİVENLERİ KULLANDIK"

Mardin’de böyle bir organisazyonun ilk defa olmasına rağmen hem ulusal bazda hemde yurt dışından büyük bir katılım gerçekleştiğini ifade eden Cengiz,” . İyi bir organisazyon oldu. Sadece ülkemizde değil dünyada ilk defa böyle bir konsepte bir yarışma oldu. Dağ koşusu konsepinde ama şehirde Mardin merdivenlerinde yapılan koşudur.Tarihi Mardin merdivenleri ile meşhurdur. Çok sayıda merdiven vardır. Mardin’in tanıtımı için merdivenleri kullanmayı amaçladık. Hava da çok güzeldir. Yarışmaya musait bir hava oldu. Hafta sonu olması nedeniyle yurt dışından gelen konuklarımız vardır. Onlar içinde güzel oldu. Önümüzdeki yıllarda yarışmanın geleneksel olması için çalışacağız.”dedi

Bu yıl ilk defa böyle bir yarışma düzenlediklerini belirten Mardin Gençlik ve spor İl Müdürü Musata Kuzu ise, Birinci Uuslararası Mardiven yarışması Mardin ve Merdiven isminin birleşmesinden çıkardığımız bir isim olduğunu söyledi. Kuzu,” Yarışmaya  270 tane bay ve bayan sporcu katılıyor. Fas, İtalya ,Etiypya ve Avusturya’dan sporcular katıldı. Bu sporcularımız 550 basamak çıkacaklar. 3 bin 200 metre bir mesafe koştular.”dedi

"TELEVİZYONLARDA GÖRMEYE ALIŞTIĞIMIZ MARDİN`DE YARIŞTIK"

Yarışmada bayanlarda birinci olan milli atlet Burcu Büyükgezen , Mardin’i daha önce hiç görmediğini onun merakı ile buraya geldiğini ifade etti. Büyükgezen,” Bu yarışmada Mardin’de tarih kokan sokakları ile tanıştım.Bu yarışmada birinci Oldum. Mardin’i sadece televizyonlarda görüyorduk. Buraya gelerek hem görme imkanı sağlandı. Hemde yarıştık. Bu yarışmalar Türkiye`yi tanıtımında büyük katkı sağlıyor.”şeklinde konuştu.

Muzaffer Bayram Organisazyon çok güzel oılduğunu belirterek, "Bir çok uluslararası yarışmada koştum. Ama buradaki rakım ve mesafe çok farklıydı. Yarış içerisinde önünden geçtiğimiz tarih kokan binalar ve bizlere gösterilen sıcak misafirperverlik en az yarışma kadar güzeldi. Bu yarışma gerçek manada dışarıdan gelen misafirlerle de uluslararası bir yarışmaya yakışır güzelliklere sahne olmuştur. İlki düzenlenmiş olan bu yarışmada birinci olmak benim açımdan da oldukça önemlidir." diye konuştu.

Düzenlenen yarışmaya katılmak üzere Annesiyle birlikte Mardin`e gelen Ali Cakas, Mardin`in eşsiz bir coğrafyaya sahip olsuğunu beklirterek, "bu güzel mistik şehirde ilki düzenlenen Mardiven Yarışmasına katılmak beni fazlasıyla mutlu etmiştir. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda yarışmacılar bu defa bu yarışmaya katılma yolunda birbirleriyle yarışacaklar, çünkü güzergahı itibarıyla dünyada çok ayrıcalıklı bir yarışma olacaktır."dedi.