UMKE´nin yağmur altında yaralıları kurtarma operasyonu

Mardin İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından 30 personel ile gerçeği aratmayan Helikopter Enkaz Alanına Yaklaşım ve Uluslararası Bina İşaretleme Tatbikatı yapıldı.

Yaşam 1.12.2018 10:05:47 0
UMKE´nin yağmur altında yaralıları kurtarma operasyonu

Selman Güneş

Mardin İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından 30 personel ile gerçeği aratmayan Helikopter Enkaz Alanına Yaklaşım ve Uluslararası Bina İşaretleme Tatbikatı yapıldı.

Tatbikatta İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Servet Yıldız, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcıları Dr. Hasan Timurağaoğlu, İsa Aydoğan, Mardin 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Uzm. Dr Osman Ballı ve Başhekim Yardımcıları, Afet ve Acil Sağlık Hizmetleri Birim Sorumlusu Uzm. Feyzi Özünal, Mardin UMKE Ekipleri (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) , Tatbikat Koordinatörleri ile 30 Umke Personeli ve UMKMardin İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından 30 personel ile gerçeği aratmayan Helikopter Enkaz Alanına Yaklaşım ve Uluslararası Bina İşaretleme Tatbikatı yapıldı.E´de gönüllü çalışanlar da hazır bulundu. 

Tatbikat Senaryosunda olay 30 Kasım 2018 tarihinde saat 14:00 sularında hava şartlarının olumsuzluğu nedeniyle görüş mesafesinin düştüğü ve Mardin ili Artuklu ilçesi Sultan Köyü Mevkilerinde Diyarbakır iline doğru ilerleyen eğitim helikopteri Sultan Köyü Dinlenme Tesisleri alanına düşmektü. Saat 14.03´te Komuta Kontrol Merkezine ilk çağrı düştü. Olay yerinin hemen yakının da bulunan tesis görevlisi helikopterin düştüğünü ve düştüğü kısımda bulunan binaları da yıktığını belirtiyor. Saat 14.04 Komuta Kontrol Merkezi ihbarı hızlı bir şekilde değerlendirip Umke, 112 Ekiplerini olay yerine yönlendiriyor. 

Olay yerinde 7 yaralı olduğu bilgisini alan Komuta Kontrol Merkezi; Umke Ekiplerine olay yerinde enkaz olabileceği enkaz alanındaki yaralı ihtimaline karşı triaj sonrası bina işaretleme yapmasını istiyor. Yaralılar tıbbi uç noktaya teslim edildikten sonra hastaların hastanelere nakli sağlandı. ve nefesleri kesen tatbikat sona erdi. 

Tatbikat hakkında konuşan Mardin İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, "Tatbikatın amacı; Oluşabilecek bir afette ekiplerin doğru ve hızlı müdahale etmelerini sağlamaktır. Tatbikatları heyecanla izledik, gerçeğini aratmayan bir tatbikattı. Mardin UMKE ekiplerimiz Sultanköy bölgesinde 3 gündür kamp gerçekleştirdiler. Burada arkadaşlarımızın olayda intikal kabiliyeti, yol emniyetinin alınması, yaralıların sağlıklı bir şekilde çıkarılıp ilgili sağlık kuruluşlarına taşınması işlemini izlemiş olduk. Bu anlamda UMKE olarak değişik zamanlarda ve Acil durumlarda ekipleri hazır hale getirmek için tatbikat yapmaktayız. Ekiplerimizin daima hazır olmalarını sağlamak için bundan sonra da tatbikatlarımıza devam edeceğiz. Bu çalışma için de katkı veren tüm ekip çalışanlarımıza ve yöneticilerimize çok teşekkür ediyorum.´´ dedi.

/resimler/2018-12/1/1010599734750.jpg/resimler/2018-12/1/1011345204091.jpg