Vatandaşlar Mardin İzmir uçak seferlerinin tekrar başlamasını istiyor

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) üyeleri, İzmir-Mardin arası uçak seferlerinin iptal edilmesine tepki göstererek, seferlerinin yeniden başlaması için yetkilileri göreve çağırdı. Mardinliler kararın Mardin turizmini kötü etkileyeceğini söylüyo

Gündem 3.08.2019 18:21:38 0
Vatandaşlar Mardin İzmir uçak seferlerinin tekrar başlamasını istiyor

HABER SELMAN GÜNEŞ

zmir´de 160 bin Mardinli yaşıyor. Durum böyle olunca akrabalık ilişkileri sebebiyle Mardinliler sürekli İzmir´e gidip geliyor. Ancak 3 aydan beridir Madin- İzmir arası uçak seferleri iptal edildi. Vatandaşlar, uçak seferlerinin iptal edilmesinin tekrar başlatılmasını tepki gösteriyor. Mardinliler kararın Mardin turizmini kötü etkileyeceğini söylüyor.

Federasyon Merkezinde Basın açıklamasında bulunan Başkan Öter, 160 bine yakın Mardinli hemşerilerinin İzmir´de yaşadığını söyledi. Öter, karara tepki göstererek seferlerin başlatılmasını istedi. Bazı kaynaklardan alınan bilgilere göre İzmir´de yaşayan yabancı nüfus içerisinde Mardinlilerin üçüncü sırada yer aldığını kaydeden Öter şöyle konuştu:

?Bu oran neredeyse birçok ilin nüfusundan daha fazladır. Takdir ederseniz Anadolu insanları olarak güçlü aile bağları ve memleket sevgisinin gereği olarak sık sık karşılıklı akraba ziyareti gerçekleştiren bir toplumuz. Bundan üç ay öncesine kadar İzmir-Mardin arası uçak seferleri yapılmaktaydı. Gelen giden uçakların doluluk oranları birçok ilin ortalamasının çok üstündeydi, Hatta ek seferlere ihtiyaç duyulurken mevcut seferlerin iptal edilmesiyle insanlarımız Şanlıurfa ve Diyarbakır uçaklarıyla gidip, gelmeye başladılar. Mardin Şanlıurfa arası gidiş, geliş 400 Km den fazla Diyarbakır ise 300 Km ye yakındır. Buda büyük eziyetlere sebep olmaktadır. Ayrıca Allah esirgesin kaza riskini artırmaktadır. Mardin dinlerin ve dillerin tarihi bir kentidir. Açık müze konumundadır. Turizm konusunda ciddi yol almışken, uçak seferlerinin iptali, turizmi olumsuz etkilemektedir.?

İki ay önce Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu olarak resmi dilekçe ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına, Mardin Ak Parti milletvekillerine ve Devlet Hava Meydanları İşletme Müdürlüğüne başvuruda bulunduklarını aktaran Öter, sadece Mardin hava limanı yetkilileri tarafından kendilerine dönüş yapıldığını söyledi. ?Mardin İzmir arası uçak seferlerinin iptal edilmiş olması Pegasus firması tarafından alınmış bir kararmış. Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlettir. Yurttaşlarının temel ihtiyaçlarının teminini sağlamak Devletin asli görevlerindendir. Ulaşım temel bir ihtiyaçtır.? diyen Başkan Öter şunları söyledi:

?Mardin ve İzmir´de yaşayan bir milyon Mardinli adına Sayın Devlet yetkililerimize sesleniyor ve çağrıda bulunuyoruz. Dünyanın sayılı havayolu şirketleri arasında yer alan Türk Hava Yolları günde bir uçak İzmir Mardin arası sefer yaparsa zor olmasa gerek. Biz bu ülkenin vatandaşlarıyız. Devletimiz bizi özel bir havayolu şirketinin insafına bırakmamalı, Pegasus kendi çıkarına bakıyorsa Devletimizde Mardinli vatandaşlarına bakmalıdır. Tıpkı diğer illerimiz gibi. Her fırsatta kendilerini Mardin´in tek söz sahibi olarak gören sayın kanaat önderleri, işadamları, STK. Temsilcileri ve siyasetçiler lütfen bu konuda ilgisiz, duyarsız kalmayın. Gönül isterdi ki bu gün İzmir´deki Mardin STK´larımızla bu sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla ortak ses yükseltseydik. ?

Mardin Toplumsal dayanışma federasyonu olarak 60 dernek bileşeniyle Mardin ve Mardin dışında yaşayan tüm Mardinlilerin demokratik, insani, sosyal, kültürel ve toplumsal sorunlarını gündeme getirmeyi ve takipçisi olmayı kendilerine görev ve sorumluluk olduğunu bildiklerini ifade eden Başkan Öter, tek amaçlarının bu mağduriyetin biran önce giderilmesi ve halkın direkt İzmir´e uçması olduğunu ifade etti.


Konuşmasına devam eden MTDF Başkanı Öter, ?Şanlıurfa, İzmir arası uçak seferlerini de iptal etmek istediler fakat Şanlıurfa sahipli çıktı, tepki verdiler uçak seferlerini iptal ettirmediler. Başta Mardin iktidar vekillerimiz ve ildeki idarecilerimiz biran önce bu sorunun çözümü için ilgili yetkililer nezdinde girişimde bulunsunlar. Gerekirse Sayın Cumhurbaşkanımıza gitsinler. Eğer bu mağduriyet devam ederse Bayramdan sonra Federasyon olarak Ankara´ya gidip, tüm siyasi partilerin grup temsilcilerine durumu ileteceğiz. Bu konuyu TBMM taşıyacağız. Mağduriyet giderilene kadar bunun takipçisi olacağız. Devletimiz koca Mardin havalimanını ulaşım hizmeti için yapmıştır. Pegasus ve diğer özel havayollarının keyfi sefer yapıp, yapmamaları ve çıkarları için olmasa gerek. Çoğu otobüs firmaları bunu fırsat bilerek bilet fiyatlarını 30 -40 arası yükseltmişler ve otobüslerde bile yer bulma sıkıntısı vardır.? şeklinde konuştu.