"Verimin haricinde güzel bir fiyat da verilirse çiftçi sevinecek"

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, nisan yağışlarıyla birlikte verim artışının olacağını söyledi. Erbeyi, “Verimin haricinde güzel bir fiyat da verilirse çiftçi sevinecek." dedi.

Gündem 5.06.2023 12:14:00 0

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, nisan yağışlarıyla birlikte verim artışının olacağını söyledi. Erbeyi, “Verimin haricinde güzel bir fiyat da verilirse çiftçi sevinecek. Çiftçi ünümüzdeki yıl keyifli bir şekilde ekim için meyilli olacak.” dedi.

Güneydoğu’nun önemli tarımsal üretim merkezlerinden Mardin Kızıltepe’de tarım arazilerinde buğday hasadının hazırlıkları sürüyor. Bu sezon 561 bin 100 ton buğday rekoltesi bekleniyor. Kızıltepe Ovasında 1 milyon dönüm arazide sulu ve kuru tarım yapılıyor. bu sezon  173 mahallede 6 bin çiftçi 845 bin dönüm arazide buğday ekti. Üreticiler, Kızıltepe Ovası’nda 561 bin 100 ton buğday rekoltesi bekliyor. Kuraklık nedeniyle geçen yıl hasat yapılmayan kuru alanlar, bu yıl 300 kilodan fazla ürün veriyor. Sulu alanda ise dönüm başına 500 ile 800 kilogram arasında verim bekliyor.


600 kilo üzerinde bir verim bekliyoruz”

Verimli bir sezon beklediklerini vurgulayan Mikail Erbeyi, “Mardin Ovasında 2023 yılının hasadına başlayacağız. İlk başta biraz kuraklık olsa da bu bereketli dediğimiz nisan yağmurları gelince ovamızda bu yıl  arpa ve buğdayda güzel bir rekolte bekliyoruz. Verim olarak 600 kilo üzerinde bir verim bekliyoruz. Çiftçimizin yüzü gülecek inşallah. Çiftçinin yüzü gülünce ülkenin yüzü de gülecek.” açıklamasını yaptı.

 

“Biz çiftçiler hakkımızı, alın terimizin karşılığını almak istiyoruz”

Seçimlerin geride kaldığını ifade eden Erbeyi, “Sayın cumhurbaşkanımızdan güzel bir hububat fiyatının açıklanmasını bekliyoruz. Verimin haricinde güzel bir fiyat da verilirse çiftçi sevinecek. Çiftçi ünümüzdeki yıl keyifli bir şekilde ekim için meyilli olacak. Onun için hem rekolte güzel  olursa hem de hükümetimiz güzel bir fiyat verirse ve Mardin çiftçisinin ve ülkenin 4 bir yanında üretim yapan çiftçimizin yüzü gülecek. Biz çiftçiler hakkımızı, alın terimizin karşılığını almak istiyoruz. Malumunuz gürdü maliyetleri çok yüksek. Çiftçi zaten bunlarla uğraşıyor. İklim değişimi ile birlikte çiftçi zorda zaten.” diye konuştu.

Ziraat Mühendisi Mustafa Kılınç da “Bu yıl hububatta rekoltenin yüksek olacağı görüşündeyiz. Her gün birçok arazi geziyoruz. Gözlemlerimize göre rekoltenin çok yüksek olacağı, verimin çok yüksek olacağını görüyoruz. Bu sezon hem yağmurun zamanında gelmesi yani bitkinin suya ihtiyaç duyduğu anda yağışın gelmesi ve havaların serin geçmesi bu bitkilerde çok olumlu etki yaptı. Özellikle hastalıklarla mücadelede bölgemizde çiftçilerimiz önlemini aldı.” şeklinde konuştu.