YENİLEME-Moody's, Türkiye'nin kredi notunun görünümünü "pozitif"e yükseltti

İSTANBUL-13.01.2024-HİBYA- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu teyit ederken, görünümünü piyasaların beklentisi doğrultusunda yukarı yönlü revize etti.

Gündem 13.01.2024 11:40:47 0
YENİLEME-Moody

Moody's'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun "B3" olarak teyit edildiği ve kredi notunun görünümü "durağan"dan "pozitif"e çıkarıldığı belirtildi.

Moody's değerlendirmesinde, GB3 notunun teyit edilmesi, bir yandan Türkiye ekonomisinde birikmiş ve çözülmesi zaman alacak büyük dengesizlikleri ve politika tutarlılığını yansıtırken, diğer yandan Türkiye'nin nispeten yüksek kişi başına GSYH ve dinamik ve girişimci bir özel sektör gibi ekonomik güçlü yanlarını yansıtmaktadır. Ayrıca, Türkiye'nin kredi profili sağlam kamu maliyesi ve emsallerine göre düşük kamu borcundan faydalanmaktadır" denildi.

Açıklalamada, "Eş zamanlı olarak Moody's Türkiye'nin yerel para birimi cinsinden ülke tavanını daha önce B1 iken Ba3'e yükseltti" denildi ve yerel para birimi tavanı ile ülke notu arasındaki üç basamaklık farkın, para politikasının etkinliğinin artmasına bağlı olarak dış dengesizliklerin azalması beklentisinin yanı sıra, hala yüksek olan iç ve jeopolitik riskler ve bir dereceye kadar politika öngörülemezliği ile dengelenen ekonomideki nispeten sınırlı hükümet ayak izini yansıttığı vurgulandı ve şöyle devam edildi:

"Döviz tavanı B3'ten B2'ye yükseltilmiştir. Döviz tavanı ile yerel para tavanı arasındaki iki basamaklı fark, yerel para birimine olan güvenin henüz tam olarak tesis edilememiş olmasına rağmen döviz rezervlerinin düşük seviyelerde kalmaya devam etmesini dikkate almaktadır. Bununla birlikte, Merkez Bankası döviz talebini kısıtlamak için uygulamaya koyduğu bozucu makro ihtiyati tedbirlerin birçoğunu aktif bir şekilde kaldırmakta ve döviz rezervleri son aylarda istikrarlı bir şekilde artmaktadır. Korumalı mevduat programının boyutundaki azalmanın da gösterdiği gibi, yerel para birimine olan güven kademeli olarak geri dönmektedir."

Hibya Haber Ajansı