Yerel gazeteler ve ‘yerel sosyal medyalar’

Gazetemizin muhabiri Selman Güneş son yıllarda sayıları gittikçe artan yerel sosyal medya hesapları ve yerel gazetelere ilişkin bir yazı kalem aldı.

Gündem 21.07.2022 10:15:00 0
Yerel gazeteler ve ‘yerel sosyal medyalar’

Mardin’de yaşadığımız için Mardin’deki yerel medyayı ve yerele hitap eden sosyal medya hesaplarını ele almak istiyorum. Bir zamanlar yerel medyanın gücü ve etkileri üzerinde bir çok yazı yazıldı. Bunları uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. Kısacası yerel medya, yerelde yurttaşın sorunlarının dile getirilmesinde, çözüm aranmasında, yurttaşların olan bitenler hakkında bilgilendirilmesinde oldukça önemli işlevlere sahip. 

Ama Mardin gibi feodal yapıya sahip olan, herkesin birbirinin muhakkak akrabası olduğu bir bölgede yerel medya olmak çok zor. Haliylen vatandaşın bir çok problemini aktarmakta reflekslerimiz zayıf kalıyor. Yerel medyanın çoğu Basın İlan Kurumu’na (BİK) bağlı, ilanlar sayesinde ayakta duruyor. Yani bir nevi resmi kurumlar olduğu için resmiyetin getirdiği sorumlulukları taşıyor. İnternet sitesinde kullanacağı bir haberi, gazetesinde kullanacağı bir haberi teyit etmeden geçemiyor ve geçmemesi gerekiyor. 

Şimdi yazımın başlığına gelecek olursak; Yerel gazeteler ve ‘yerel sosyal medyalar’ konusunu biraz ele alalım. Birçok vatandaşımız biz yerel gazetelere güvenmediği için karşılaştıkları problemlerin çoğunu kendi sesleri olduğu kanaatine inandıkları ve yerele hitap eden ‘yerel sosyal medya’ hesaplarına taşıyor. Ve o sosyal  medya hesapları da haberin 5N1K’sına bakmadan haberi geçiyor. Bir problem varsa tabiki geçilmeli bunda bir problem yok ama yerel medya bu refleksle hareket edemiyor. Yani haberi teyit etmeden yarım yamalak bilgilerle geçemiyor. Yerel medya, başımızı döndüren, sabit olmayan, çoğu zaman 15 saniyeyi geçmeyen görüntülerle haberi geçmekte zorlanıyor.

Haliylen yurttaşlar da kendi sesleri olduklarına inandıkları yerel sosyal medya hesaplarına daha çok inanıyor. Ve bu hesaplara inanılmaz derece haber akışı ve bilgi akışı sağlanıyor. Hatta son günlerde yerel esnafın hatırı sayılır şekilde bu sosyal medya hesaplarına reklam da verdiği aşikar. 

Vatandaşlar neden yerel medyaya değil de yerel sosyal medyalara daha çok güveniyor? Bence yerel sosyal medyalar vatandaşın can damarına hitap ediyor. Yurttaşlar bu hesaplara duygusal bir bağla bağlanıyor.  Bu hesaplar çoğu zaman etik kurallardan habersiz hareket etse bile vatandaş adaleti de kendini de bu hesaplarda arıyor.