Yeşil Ğurs inciri tezgahlarda yerini aldı

Kızıltepe´de bulunan Yeşil Ğurs Vadisi´nde doğal bir ortamda yetiştirilen incir meyvesi çarşı pazardaki tezgahlarda yerini aldı.

Gündem 31.07.2019 12:33:28 0
Yeşil Ğurs inciri tezgahlarda yerini aldı

SELMAN GÜNEŞ

İncir meyvesinin hem yaşı hem kurusu bir çok hastalığa iyi geliyor. En önemlisi bağırsakları çalıştıran incir Ğurs bölgesinde bir geçim kaynağı olarak biliniyor. Etrafı dağlarla kaplı Yeşil Ğurs Vadisi´nde yetişen incir yazın an çok tüketilen meyveler arasında bulunuyor. Temmuz ayının sonlarına doğru çıkan incir çarşı pazardaki tezgahlarda yerini aldı. Kızıltepe Şahkulu Bey Caddesi´nde bulunan Yeşil Ğurs Köy ürünleri marketinde satılan  incirin kilosu 10 TL´den alıcı buluyor.

İncir meyvesinin satışına başlayan esnafı Osman Yalçınkaya´nın yüzü de satışlardan dolayı gülüyor. Yalçınkaya, ?Ğurs incirimiz bu sene yine yetişti. Bu sene  yeni çıktığı için pahalı oluyor. Kilosunu 10 liradan veriyoruz. Uluköy incirleridir.  İncir bağırsakları çalıştırır, şekeri olan insanlara bile iyi geliyor. Bizim bölgemizde yetişen incir çok meşhurdur. İncirlerimiz yerli ve doğaldır.? dedi.

İncirin faydalarını saymakla bitiremeyin vatandaşlar kilosu 50 lira bile olsa alacaklarını söylüyor. İncir satın alan bir vatandaş, ?Ğurs incirinin namını duymayan kalmamıştır. Bu meyvenin kurusu da yaş hali de çok tüketiliyor. İncir adeta bir şifa kaynağıdır. Doktorlar düşük tansiyonu desteklediğini söylüyor. Allah bu güzel meyveyi bizim ilçemizde yetiştiriyor. Ğurs etrafı dağlarla kaplı olduğu için inciri daha güzel yetişiyor. Başka yerde böyle güzel incir görmek mümkün değil.? açıklamasını yaptı.

 

İNCİR

İncir ağacı genellikle Asya´da bulunan dut ailesinin bir üyesidir. İncir ağacı çok eskidir, meyvenin kalıntıları MÖ. 5.000 yıllarında Neolitik kazı alanlarında keşfedilmiştir. Batı Asya´ya veya Mısır´a özgü olduğu düşünülen incir, Orta Doğu ve Avrupa boyunca çok erken dönemlerde yetiştirilmiş ve 1500´lerin ortalarında İngiltere ve Çin´e kadar ulaşmıştır. Dünyanın bazı bölgelerinde egzotik bir meyve olarak görülen incir, olgunlaştığında tatlı ve suludur. Kırmızı, sarı veya mor renkli veya yeşil çizgili, her biri kendine has bir lezzete sahiptirler.

İNCİRİN FAYDALARI

Çalışmalar, incirin kemiklerin güçlendirilmesinde ve osteoporoz riskinin azaltılmasında en önemli bileşenlerden biri olan kalsiyum açısından zengin olduğunu söylüyor. Ayrıca, kemik oluşumunu teşvik eden ve kemiklerde herhangi bir hasar veya bozulma varsa yeniden büyümeyi teşvik eden fosfor bakımından da zengindirler. İncirdeki liflerin varlığı, bağırsakların hareketini artırdığından, serbest radikallerin ve diğer kansere neden olan maddelerin özellikle kolonda ortadan kaldırılmasına yardımcı olur./resimler/2019-7/31/1236416834915.jpg