Zeytin esnafı kapalı ve modern bir alan istiyor

Kızıltepe ilçesinde zeytin esnafı senelerdir otogar alanında zeytin satışı yapıyor. Ancak esnaf, yağan yağmur ve soğuk havalarda satışını yapmak mecburiyetinde kalıyor. Esnaf, modern ve kapalı bir alan istiyor.

Gündem 16.11.2018 08:15:30 0
Zeytin esnafı kapalı ve modern bir alan istiyor

Haber Selman Güneş

Kızıltepe ilçesinde zeytin esnafı senelerdir otogar alanında zeytin satışı yapıyor. Ancak esnaf,  yağan yağmur ve soğuk havalarda satışını yapmak mecburiyetinde kalıyor. Esnaf, modern ve kapalı bir alan istiyor.

Kızıltepe´de senelerdir zeytin satışı  otogar alanında yapılıyor. Alanda zeytin satışı yapan esnaf açık alanda kendi imkanları ile kurdukları derme çatma gölgeliklerde sabahtan akşama kadar güneş, yağmur ve soğuk hava altında evine ekmek götürmek için mücadele veriyor. Alanda bulunan yaklaşık 50 esnaf, artık modern ve kapalı bir alan istiyor.

 

´SORUNLARIMIZ ÇOK GÖÇERLER GİBİYİZ´

Zeytin esnafının sözcüsü Muzaffer Oral, esnafın sıkıntısının çok olduğunu tekrarladı. Oral yerden sıkıntılarının olduğunu vurguladı. mevcut alanda kapalı ve korunaklı bir istediklerini aktaran Oral, esnafın zeytinde yaptığı hilelere de tepki gösterdi.

Oral sözlerini şöyle sürdürdü: "25 senedir burada zeytin satıyoruz. zeytin bu sene insanların bütçelerine göre var.  4 TL´den 18 TL´ ye kadar zeytin var. Tabi biz İskenderun´dan zeytin getiriyoruz. Zeytinleri karıştırıyorlar. Bu dürüst bir şey değil. Mesela 8 liralık ve 18 liralık zeytini karıştırıyorlar. Bakın bu zeytin 18 lira, bu da 8 lira bunları karıştırırsak hiç bir insan  bunu ayırt edemez. Bu büyük bir terbiyesizliktir."

/resimler/2018-11/16/0816576025505.jpg

´ALANDA 50 ESNAF BULUNUYOR´

Senelerdir Zeytin satarak geçimini sağlayan Cumhur Konuş, "Biz 50-60 kişi zeytin satıyoruz. Yalnız bize kapalı bir alan lazım. Yağmur ve güneşin zeytine tesir etmeyeceği bir yer istiyoruz. Zeytin naziktir gölgede olmalı.  Güneş vurduğunda zeytin yağlanıyor. Böyle olunca o zeytinler elimizde kalıyor.   Belediyemizden mevcut yerimizde modern ve kapalı bir yer istiyoruz." dedi.

/resimler/2018-11/16/0817188369608.jpg

´KALİTESİZ MAL SATANLARDAN ŞİKAYETÇİYİZ´

Senelerdir zeytin satarak geçimini sağlayan bir başka esnaf olan Abdulhalık  Çur, "Yerimiz yok. kapalı bir alan istiyoruz. Biz de artık böyle düzenli bir yer istiyoruz. İşimize geldiğimizde düzenli bir yerimiz olsun istiyoruz. Biz burada sabahtan akşama kadar iki kuruş para için duruyoruz. Bu malı satmaya geldiğimizde zarar edersek dolu ceple geldiğimiz yere boş ceple eve gideceğiz.  Buradaki esnafımıza devletimiz ve belediyemiz destek verirse çok memnun kalacağız. Biz zeytincilerin başka çok sıkıntıları da var. Ve ucuz mal satanlardan dolayı da çok şikayetçiyiz. Çünkü sattıkları mal çok kalitesiz olduğu için ismimizi de bozuyorlar. Biz müşteriye iyi mal satmak istiyoruz. Çünkü biz esnafız. Millete kötü zeytin vermek istemiyoruz." şeklinde konuştu.