Ziraat mühendislerine uygulamalı eğitim verildi

Ziraat mühendislerine uygulamalı eğitim verildi

Yaşam 12.06.2015 08:34:28 0
Ziraat mühendislerine uygulamalı eğitim verildi
Kızıltepe   ilçesi Altıntoprak (Gırbeşk) mahallesi (köyü) çiftçilerinden Aydın Timurağaoğlu´nun tarlasında ziraat mühendislerine pamuk entegre mücadele kapsamında tarlada uygulamalı eğitim verildi.

Uygulamalı eğitime Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma istasyonunda çalışan ekip uzmanı Sedat Eren Kızıltepe İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Nevaf Kalkan ile Mardin, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Şanlıurfa , Adıyaman ve Siirt´ten ziraat mühendisleri katıldı.

Pamuk Entegre mücadele araştırma konusunda açıklamada bulunan ekip uzmanı Sedat Eren, amaçlarının pamuk üretilen diğer illerdeki ziraat mühendislerini bu konuda eğitmek,  yeterli hale getirmek ve bu eğitim sonucunda bilgilerini çiftçimize ulaştırmak, çiftçilerimizin eğitilmelerini sağlayıp üründe verim ve kaliteyi artırmak olduğunu söyledi.

Verilen eğitimin ardından başarılı mühendislere sertifika verildiğini dile getiren Ekip uzmanı Sedat Eren, ? Pamuk entegre mücadele eğitimi kapsamında Kızıltepe´de arazide uygulamalı eğitim yapmak üzere bulunuyoruz. Tarım Bakanlığının eğitim politikası son yıllarda değişti. Artık eğitimlerimizi teorik laboratuar ve arazi uygulamalarıyla destekleyerek daha verimli hale getirmek için 7 ilden gelen ziraat mühendisi arkadaşlarımızın katılımıyla gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu kapsamda ilk dilimi 8-10 Haziran arası gerçekleştirildi. İkinci dilimi ise 31 Ağustos 4 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Eğitimin ikinci kısmı da bittikten sonra bir sınav gerçekleştiriyoruz. Sınav sonunda başarılı olan teknik elemanlara sertifika veriyoruz. Ve bunlar pamuk entegre mücadele projesinin yürütüldüğü illerde bu projeyi direk yürüten, yöneten arkadaşlar konumuna geliyorlar.? İfadelerini kullandı.

Amaçlarının eğitimi alan mühendislerin bilgilerini çiftçilerle paylaşıp onları eğitmesi olduğuna vurgu yapan Eren, ?Bu eğitimimizin amacı Türkiye pamuk üretiminin ekiminin yüzde 60´ şını sağlayan Güneydoğu Anadolu bölgesinde ya da pamuk üretilen diğer illerimizdeki ziraat mühendislerini bu konuda eğitmek,  yeterli hale getirmek ve bu eğitim sonucunda bilgilerini çiftçimize ulaştırmak bu konuda çiftçilerimizin eğitilmesini sağlamak dolayısıyla üründe verim ve kaliteyi artırmaktır nihai hedef bu.? diye konuştu.

Ürün kalitesinin diri tutulması için bitki koruma ile bitki sağlığının çok önem arz ettiğine dikkat çeken Eren, ? Üreticimizin rekabet gücünü daima diri tutmak sürdürülebilir kılmak için bitki koruma bitki sağlığı çok önem arz etmektedir. İstediğiniz kadar iyi çeşidi seçin gübrelemesini toprak işlemesini her türlü uygulamayı yapın ama eğer bu ürünü hastalık Zararlı ot yönüyle zarara uğratırsanız ekonomik anlamda bir sürü kayba neden olmuş olursunuz. O açıdan bu eğitimi alan arkadaşlarımız kendi İllerinde pamuk üreticilerimize yardımcı olmak ve eğer mücadele gerekiyorsa mücadele zamanın kaçırmadan üreticilerimize o konuda önerilerde bulunmak zamanında mücadele etmektir.? diye konuştu.

Verilen eğitim esnasında üründe bir çok faydalı böcekle karşılaştıklarını söyleyen Eren, ?Bulunduğumuz alanda bütün yeni teknikleri ve teknolojiyi kullanan bir üreticimizin tarlasındayız. Burada eğitime katılan arkadaşlarla baktık hali hazırda ekonomik anlamda ekonomik kayba neden olabilecek herhangi zararlı böcek yok bu dönemde bulabileceğimiz bütün faydalı böcekler mevcut bu faydalı böcek dostlarımız olan zararlıları da yiyerek onlarla beslenerek oplosyonlarını zarar verecek  düzeye çıkmalarını engelliyorlar.? dedi. 


Anahtar Kelimeler: