ZMO Mardin Şube Başkanı Vedat Durak “Mardin’de yaşanan kuraklık çok ciddi boyutlara ulaştı”

Mardin’de Ziraat Mühendisler Odası Mardin Şube Başkanı Vedat Durak “Son yılların en ciddi kuraklıkla karşı karşıyayız." dedi.

Gündem 8.05.2021 13:08:00 0
ZMO Mardin Şube Başkanı Vedat Durak “Mardin’de yaşanan kuraklık çok ciddi boyutlara ulaştı”

Mardin’de Ziraat Mühendisler Odası Mardin Şube Başkanı Vedat Durak “Son yılların en ciddi kuraklıkla karşı karşıyayız. İklim koşullarına bağlı olarak yetişen ve yağmur sularıyla su ihtiyacını karşılayan bu alanlarımız yaşanan olumsuz iklim koşulları, yetersiz yağışlar nedeni ile % 85 ve üzerinde kuraklıktan zarar görmüştür.” Dedi.

Buğday arpa mercimek ve nohut ekimi yapılan kuru tarım alanlarımızda ciddi verim kayıplarının olacağını ifade eden Durak şu açıklamalarda bulundu:

“Meteorolojik verilere göre Mardin ilimizde yağışlar mevsim normallerinin % 50 ve üzerinde az bir yağış görüldü. Şubat, mart ve nisan aylarında ciddi bir kuraklık yaşandı. Mardin İlimiz ve İlçelerinde 3.150.000 dekarlık alandan, 950.000-1500.000 dekar alanda kuru tarım yapılmakta olup Bu alanların % 85’de verim kaybı yaşanacaktır.”

Bundan dolayı  Afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirten Durak,

 

2020 yılında ekimi yapılan kuru tarım yaklaşık olarak, 450.000 Da buğday, 400.000 Da arpa, 160.000-180.000 Da mercimek ve 50.000 Dekar nohut yetiştiriciliği yapıldığını söyledi.

“Tamamen iklim koşullarına bağlı olan ve yağan yağmur sularıyla sulanan bu alanlarımız % 85’in üzerinde verim kayıpları yaşayacağız.” Diye Durak şunları söyledi:

“Girdi maliyetlerinin tavan yaptığı, taban kompoze gübrenin ton fiyatı 3.500, DAP’ın 4.500 TL, tohum tonunun 3.600 TL olduğu bir dönemde üreticilerimiz ciddi manada bir destek beklemektedir. Bu sene yağış az olduğundan dolayı sulanan alanlarda da verim kaybı olacaktır. Bu kayıp hububat ve baklagillerde % 15 e kadar çıkacaktır. Örnek verecek olursak geçmiş yıllarda hububatlarda 600 kg ve üzeri verim ortalaması alınırken bu sene verim ortalaması 450 kg ve altına düşebilir, kuru tarım alanlarında ise herhangi bir biçim olmayacaktır. Tarla alanların yanında meyve bahçelerinde sonbahar yağışlarının yetersiz olması sebebiyle yeteri kadar meyve gözü bağlamadığından rekolte de ciddi kayıplar oluşacaktır.  Özellikle ilimiz ve ilçelerinde bölgeye has Halali zeytinimiz Mezrone üzümümüz ve kiraz alanlarımızda ciddi verim kayıpları beklemektedir.”

Mevsim Normalinin altında yağış yağdığından dolayı her yıl İlkbahar sonrası ekilen yıllık meyve ve sebzelerde Midyat acuru ve kavunu ekim alanlarında ciddi daralmalar görüldüğünü ekilen alanlarda ise verim kayıpları oluşacağını kaydeden Durak şöyle devam etti:

“17 günlük kısmi kapatmada üreticilerimizin ürettikleri sebze fiyatlarında yaşanan sert düşüşün ciddi etkilenmiştir.  Üretici ve tüketici zincir marketlere mahkum olmaktan kurtarılmalı, semt pazarları kontrollü bir şekilde açılarak üreticinin alın terine sahip çıkılmalı, halkın ucuz sebze ve meyveye ulaşımı sağlanmalıdır .

Durak ‘’Bu sorunun ortadan kaldırılması için uzun yıllardır, devam eden GAP sulama kanalı ve Mardin Göletinin bir an önce bitirilmesi gerekmektedir. Kangren haline gelen gölet ve kanal ödenek yetersizliği nedeni ile bir türlü bitirilmemektedir. Oysaki Mardin sulama kanalından cazibe ile 158.000 dekar alanda sulama yapılabilecek durumda olup suyun kanala bırakılması yeterli olup bu afet ile karşı karşıya kalmayacaktı. ’Hayvancılıkla uğraşan üreticilerimiz yem bulamayacak, bu sektörde ciddi daralmalar olacaktır. Bu da beraberinde etin, sütün kilosu artacak, ekmeğinden, bulguruna, kadar vatandaş her şeyi daha pahalı alacaktır. Tarım İl ve İlçe müdürlüklerimizden edindiğimiz kadarı ile kuraklık raporu hazırlanmaktadır. Bununla alakalı bir destek inşallah çıkacaktır, diye umut ediyoruz’’

Açıklamasına son veren Durak ‘’Çiftçinin girdi maliyetlerinin desteklenmesi, Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankalara olan borçlarını ertelenmesi, düşük faizsiz kredilerle girdi maliyetleri karşılanmalı, ayrıca Çiftçinin elektrik desteğinin % 35 ten % 50 ye çıkarması gerekir.’’ dedi.