Tarih: 10.03.2021 10:00

6 aylık  Dilber kalp kapakçığı değişimi için yardım bekliyor 

Facebook Twitter Linked-in

Kızıltepe Büyükboğaziye köyünde yaşayan ( 21) Hicran ve (24) Mihdi Aydın çiftinin 6 aylık kızları Dilber’in doğuştan kalp kapakçığı işlevini göremiyor. Aydın çiftçi Doğuştan kalp kapağı hastalığı olan kızlarının iyileşebilmesi için kalp kapakçığının değişmesi gerektiğini  fakat maddi imkansızlıklar yüzünden tedavi edemediklerini belirtti.  Hayati riski bulunan kızları için sürekli Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne giden aile çocuklarının tedavisi için Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hayırseverlerden yardım bekliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım istiyorlar

Göz yaşlarına boğulan anne Hicran Aydın, “Bebeğim 6 aylık kalp rahatsızlığı 3-4 defa Adana’ya gidip geliyoruz. Doktorlar ilaçlarla iyileşemeyecek, ancak ameliyatla kalp kapağını değiştireceğiz. Bir şey anlamadık, Diyarbakır’a da böyle özel hastaneye de gidemiyoruz maddi durumumuz yok.  Tüm Müslümanlardan ve Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istiyoruz” dedi.

Kalbi zayıflıyor

Kızının kalp kapakçığı hastalığı olduğunu vurgulayan baba Mihdi Aydın, çocuklarının kalbinin her gittikçe zayıfladığını söyledi.  Kalp için nakil gerektiğini  ifade etti.

Hurdacılık yaparak 16 kişiye bakıyor

Torunlarıyla birlikte 16 nüfusa hurdacılık yaparak baktığını kaydeden dede Hasan Aydın, “Kalp kapağı çalışmıyor. Kalbinde sorun çıkıyor. Maddi durumumuz çok düşük, onu nereye götüreceğimizi bilmiyoruz.  2 torunum,  bir gelinim toplamda 16 nüfusum var.  Maddi durumum çok düşük hurdacılık yaparak çalışıyorum.  Mardin Kızıltepe Büyükboğaziye’de oturuyoruz.  Sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan  bize yel uzatsın, bize yardım etsinler” diye konuştu.

Kalp kapak hastalığı nedir?

Kalbimizde mitral,aort,pulmoner,triküspit olmak üzere dört adet kapakçık bulunmaktadır.Bu kapaklar tek yönlü kan akımının yapılmasında önemli rol oynar ve aynı zamanda bu kapakçıklar kan dolaşımının doğru ve rahatça ilerlemesini sağlar. Kalp kapak hastalığı,kalp kapak yapısının bozularak işlev yapamaz hale gelmesi sonucu oluşmaktadır.Kapak hastalandığı yada hasar gördüğü zaman kalp kapağı hastalıkları baş gösterir. Hastalığın ortaya çıkmasında yaş faktörü önemli bir etken olduğundan 40 yaşından sonra mutlaka kalp checkup’ı yapılmalıdır.

Kalp kapağı hastalığının belirtileri

Kalp kapakçığı hastalıkları farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir.

Göğüs ağrısı,

Kalp ağrısı,

Zor nefes alma,

Fiziksel hareket yaparken zorlanma, (Merdiven çıkarken vb.)

Ateş Basması,

Çarpıntı hissi,

Bayılma hissi,

Yorgunluk ve halsizlik,

Felç,

Ritim bozuklukları vb.

Kapak Hastalıkları doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşabilir

Birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan kalp kapağı hastalıklarının sebepleri aşağıdaki gibidir;

Doğuştan kalp kapağı hastalığı:Bireylerde en sık tespit edilen anomaliler olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu anormalliklerden biri içerisinde kalp kapakçığı içinde 2aort kapakçığı olmasıdır. Bu kişilerde zamanla aort darlığı ya da yetersizliğinin olduğu görülmektedir. Diğer bir anormallik ise diğer kapaklarda doğumsal anomalilerin görülebilmesidir. Doğuştan kalp hastalıkları;

Bebeğin anne karnındayken kalbin normal gelişim sürecini tamamlayamamasından kaynaklanmaktadır.

Akraba evliliği,

Anne veya babanın doğumsal bir kalp rahatsızlığının bulunması,

Bebeklikte radyasyona maruz kalınması,

Annenin diyabet olması yada diyabetik bir hastalık geçirmesi,

Hamilelikte aktif veya pasif sigara kullanımı,

Çevresel yetersizlikler ve çeşitli genetik hastalıklar, doğuştan kalp rahatsızlıklarında risk faktörleri olarak karşımıza çıkar.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —