Anayasa Mahkemesinin Bireysel Başvuru süreci

Mardin Artuklu Üniversitesi her Çarşamba tüm fakültelerin birinci sınıflarına yönelik verilen İnsan Toplum Medeniyet Dersi programında önemli bir konuğu ağırladı.

Gündem 9.01.2025 10:29:00 0
Anayasa Mahkemesinin Bireysel Başvuru süreci

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda öğrencilerle bir araya gelen Türkiye Anayasa Mahkemesi Üyesi Selahaddin Menteş İnsan Toplum Medeniyet Dersi kapsamında “‘Anayasa Mahkemesinin Bireysel Başvuru İnceleme Yöntemi, Çalışma Şekli Bireysel Başvuru ve Kabul Edilebilirlik Kriterleri’” konusunu ele aldı.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru mekanizmasının Türkiye’deki yargı reformları açısından önemine dikkat çekerek konuşmalarına başlayan Menteş, başvuruların temel hakların korunmasında ciddi bir katkı sağladığını belirtti.

Bireysel başvurunun temel amacının, davaların uzun süren yargı süreçlerini hızlandırmak ve uluslararası mahkemelere giden başvuru sayısını azaltmak olduğunu söyleyen Menteş, Anayasa Mahkemesi’nin bu başvuruları inceleme sürecinde işleyen titiz mekanizmalardan bahsederek, raportörlerden yazı işleri müdürlerine kadar herkesin bu süreçteki emeğinin altını çizdi.

Anayasa Mahkemesi’nin karar yazım yöntemlerinin zamanla geliştirildiğine dikkat çeken Menteş, yoğun iş temposu nedeniyle kararların ilk dönemlere kıyasla daha öz ve amaca yönelik şekilde hazırlandığını ifade etti. Bölümlerde ele alınan dosyaların, ülke gündemini ilgilendiren çelişkili konular ya da içtihat değişikliği gerektiren durumlarda Genel Kurul’a sevk edildiğini belirtti.

Menteş, Almanya örneğine de değinerek, yıllık başvuru sayısının Türkiye’ye göre oldukça düşük olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de ise bireysel başvurunun her geçen gün daha yaygın bir şekilde tercih edildiğini, bu durumun da yargı sistemindeki dönüşümün bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Menteş, Anayasa Mahkemesi’nin iki bölüm halinde çalıştığını ve tüm bölümlerin dosyalar üzerinde eşit yetkiye sahip olduğunu ifade etti. “Her bir dosya titizlikle ele alınır ve temel hakların korunması yönünde anlamlı kararlar üretilir,” diyen Menteş, Türkiye’de demokratik standartların oturması adına bireysel başvuru mekanizmasının hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Öğrenciler tarafından yoğun ilgi gören etkinlik, soru-cevap bölümüyle sona erdi. Selahaddin Menteş, öğrencilere bireysel başvurunun hak arama kültürü üzerindeki olumlu etkilerini anlatarak, yargı reformlarının geleceğine dair umut verici mesajlar verdi.