?Aşılar yılda 14 bin hayat kurtarıyor?

Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, aşılama sayesinde her yıl 14 bin kişinin hayatının kurtarıldığını söyledi.

Sağlık 13.10.2018 08:48:14 0
?Aşılar yılda 14 bin hayat kurtarıyor?

Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumun 5´incisi Mardin´de bir otelde düzenlendi. Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) iş birliği ile düzenlenen sempozyumda konuşan Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, Türkiye´de aşılama sayesinde her yıl 14 bin kişinin ölümden kurtarıldığını ve binlerce kişinin sakat olmaktan kurtulduğunu belirtti.

 

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, aşının insanlık tarihindeki en büyük buluşun olduğuna dikkat çekerek, konuşmasına şöyle devam etti:

 

?Aşılama bir hekimin insan sağlığına yapabileceği en büyük katkıdır. Günümüzde insanlarda hastalık yaptığı bilinen 400´den fazla patojenin 34´üne karşı aşı geliştirilmiş durumdadır. Ülkemizde ulusal aşılama programı kapsamında çocuklarda 13 hastalığa karşı aşı uygulanmaktadır. Mevcut aşılama ile her yıl 14 bin ölüm önlenmektedir. Dünya nüfusunun artması ve ortalama yaşam sürelerinin uzaması göz önünde bulundurularak erişkin aşılamasında da çocukluk çağı aşılarındaki kapsayıcılık oranlarına ulaşılması için çalışmalar devam etmektedir.?

 

Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz ise aşının insan sağlığı için yapılabilecek en büyük hizmetlerden biri olduğunu vurgulayarak, ?Bu nedenle Sağlık Bakanlığı çalışanları olarak aşı ve aşılamanın öneminin bilincindeyiz. Çünkü aşılama ile ülkemizde her yıl 14 bin kadar insanı ölümden kurtarıyor ve daha binlercesinin sakat kalmasına engel oluyoruz. Ülkemizde 1981 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında başarılı çalışmalar yapılmıştır. Aşılama kapsayıcılık hızları giderek yükselmiş buna bağlı olarak aşı ile önlenebilir hastalıkların morbidite ve mortalite hızlarında belirgin düşüşler olmuştur. Bununla birlikte GBP hedefimize ulaşılması ve ulaşılan hedeflerin sürdürülmesi için her çocuğun sağlıklı yaşamayı hak ettiği unutulmamalıdır. Ayrıca aşıların sadece çocukluk dönemini değil her yaştan insanı hedeflediği vurgulanmalıdır. Eksik aşılı ve aşısız 15 yaş altı çocukların tespit edilerek aşıları tamamlanmalı, Okul aşılamaları titizlikle devam etmelidir. Aşının öneminin daha iyi anlaşılması ve aşı oranlarında elde edilen ilerlemenin devamlılığının sağlanması için bugünkünden daha fazla emek ve çaba harcanması gerektiğini unutmamalıyız.´´ifadelerini kullandı.

 

Daha sonra KLİMİK Derneği üyelerinin oturumlarıyla devam edilen sempozyumda; aşılamada altın kurallar, aşının yolculuğu, göç ve aşılama, aşılarla ilgili mitler ve gerçekler, özel durumu olan konakta aşılama, felç ve kalp krizini önleyen aşılar, güncel aşılar konulu sunumlar gerçekleştirildi.