Tarih: 05.03.2018 10:04

Bahçeşehir Kolejinden Dövme konulu Sergi

Facebook Twitter Linked-in

Mardin Müzesinde yapılan sergiye Bahçeşehir Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, Kızıltepe Kaymakamı Ahmet Odabaş, sergide fotoğrafları sergilenen Bahçeşehir Kolejesinde görev yapan Görsel Sanatlar Öğretmeni Sibel Abiç, ve çok sayıda davetli katıldı.
Sergi açılışından sonra bir konuşma yapan Bahçeşehir Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, bölgede devam eden kültürel zenginlik konusuna dikkat çekerek Mezopotamya kültürünün ölmeyeceğine inandığını söyledi. 
Halen bölgede yaşatılan Mezopotamya kültürünün insanlık tarihi yaşadığı sürece yaşayacağını anlatan Yücel, ?Mardin´imizde Kültürlerimizin bir arada yaşadığı bu coğrafyada böyle bir etkinliği Sibel öğretmenin yapmasından kurumuzun bir öğretmeni olmasından mutluluk duyuyorum. Ben şuna inanıyorum bizim değerlerimiz ve kültürümüz ölmeyecektir. Mezopotamya kültürü ölmeyecektir. Mezopotamya kültürünün insanlık tarihi yaşadığı sürece yaşayacağını düşünüyorum. Bütün değerlerimiz de böyledir. Bu anlamda bunun gelecek nesillere aktarılması konusunda güzel bir açıklama yapan Sibel Abiç hocamızı tebrik ediyorum.?dedi.
Serginin 10 yıla yakın bir çalışmanın ürünü olduğunu anlatan Görsel Sanatlar Öğretmeni Sibel Abiç ise, ?Taşı toprağı sanat ve kültür kokan Mardin´imizin asırlara dayanan kültürel zenginliklerini sizlere sunarken; aşklara, savaşlara, barışa, törelere, geleneklere ev sahipliği yapmış bu güzel memleketin, yok olmaya yüz tutmuş değerlerini gelecek nesillere aktarmak adına şehrimin umudunu, şehrimin kültürel zenginliklerini sizlere sunmaktan onur duyuyorum. Dövme geleneği Mardin´in kültürel zenginliğinin kaynağı olan Süryani, Yezidi, Arap, Türk ve Kürt kültür ve geleneğini ortak bir çatı altında yansıtıyor. Bu değerli kültürel mozaiği yansıtan geleneğin sonraki kuşaklara anlatacağı çok şey olduğunu düşünüyorum. Biz eğitimcilerin en büyük görevlerinden birinin sonraki nesillere değerlerimizi ve kültürel mirasımızı aktarmak olduğunu düşünüyorum. Bu bilinçle, bölgemizde geçmişi asırlara dayanan dövme kültürünü gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyorum. Bölge kadınlarının bedenlerinde taşıdıkları dövmeler, çoğu okuma yazma bilmeyen bu kadınların yaşadıkları ortamdaki kültürel değerlerini, onlar için değerli obje ve figürleri, düşüncelerini, düşlerini, umutlarını aktarmaları için önemli bir aracı. Bana bu çalışma için ilk olarak yaşlı bir teyzenin bedeninde gördüğüm "Hayat Ağacı" motifi ilham verdi. Araştırmamı derinleştirdiğimde; doğum, yaşam ve ölümü temsil eden bu motifin Mezopotamya´da mimariden kilimlere kadar her yerde işlendiğini fark ettim. Dövmeler yalnızca bedeni süslemek için bir araç değil, bu coğrafyanın asırlara dayanan kültürünün simgelerinin dile getirilişiydi? diye konuştu.
Sergide ayrıca Fen ve Teknoloji Lisesi öğretmenleri Tolga Yıldız ve Anıl Cici isimi öğretmenler de Ebu El Cezeri konulu bir sunum gerçekleştirdi. 
Sergideki resim ve fotoğrafları bir bir inceleyen Mardinli sanatseverler de büyük bir ilgi gösterdi.

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —