Bir zamanların en güzel mekanıydı şimdilerde sinek avlıyor

Kızıltepe’de şehrin simgesi haline gelen, muhasebecilere, maliyeye, öğrencilere ev sahipliği yapan Genç Aykut İşhanı’nda son yıllarda sessizlik hakim. Pasaj esnafı hareketli eski günlerini arıyor.

Yaşam 22.05.2024 12:44:00 0
Bir zamanların en güzel mekanıydı şimdilerde sinek avlıyor

Kızıltepe’de şehrin simgesi haline gelen, muhasebecilere, maliyeye, öğrencilere ev sahipliği yapan  Genç Aykut İşhanı’nda son yıllarda sessizlik hakim. Pasaj esnafı hareketli eski günlerini arıyor.

Eskiden Kızıltepe’de en çok uğrak yer olan  Yeni Mahalle Cumhuriyet Meydanında bulunan Genç Aykut İşhanı, şehrin en tanınan adreslerinin de  başında geliyordu. Bir zamanlar sinema severlere, maliyeye, muhasebecilere ve üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere ev sahipliği yapan Genç Aykut İşhanı eski cazibesini yıllar içerisinde kaybetti.

Mimari yapısı sayesinde günün her saatinde güneş ışığından yararlanılan pasajın doğu, batı güney ve kuzey yönlerinde giriş kapıları bulunuyor. Bu 4 kapı  pasajda adeta klima görevini görüyor. Pasajın ortasında ise bir süs havuzunun olması pasaja ayrı bir hava katıyordu. Genç Aykut İşhanı’nı tanınır kılan en büyük etken Hükümet Konağı ve Kızıltepe Belediyesi’ne de yakın olmasıydı. Ancak bu iki önemli kurum farklı yerlere taşınınca Genç Aykut İşhanı’nda da eski canlılık kalmadı. Haliyle şehrin sembollerinden olan Genç Aykut İşhanı zamanla eski cazibesini kaybetti.

Pasajda ticaret yapan çoğu esnaf farklı yerlere taşında. Zamana direnen bir kaç esnaf ise pasajın eski tadı tuzunun kalmadığını belirtiyor. Pasajda kıraathane işleten Abdürrahim Damar, “Kızıltepe’de yeni pasajlar yapıldı. Belediye binası kaymakamlık farklı yerlere taşınınca burası da cazibesini kaybetti. Tabiri caizse sabahtan akşama kadar sinek avlar olduk. Pasaja kimse gelmiyor ve artık Genç Aykut İşhanı bom boş.” dedi.

Şimdilerde bir çok dükkanın kapalı olduğu pasaj bakımsızlıktan adeta harabeye dünmüş durumda.