Büro Memur Sen`den Adli Yıl açıklaması

Büro Memur Sen Mardin Şube başkanı Ümit UNAT 2014/2015 adli yıl açılış nedeniyle Adalet Bakanlığı çalışanların sorunları ile alakalı hazırladıkları Adalet Bakanlığı çalışanlarının sorunları ve acil çözüm önerileri hakkında bir açıklamada bulundu.

Yaşam 1.09.2014 11:34:12 0
Büro Memur Sen`den Adli Yıl açıklaması

Büro Memur Sen Mardin Şube başkanı Ümit UNAT 2014/2015 adli yıl açılış nedeniyle Adalet Bakanlığı çalışanların sorunları ile alakalı hazırladıkları Adalet Bakanlığı çalışanlarının sorunları ve acil çözüm önerileri hakkında bir açıklamada bulundu. Yapılan yazılı açıklamada Unat, çözüm önerilerini yedi maddede sıraladı.

ADALET BAKANLIĞI ÇALIŞANLARININ SORUNLARI VE ACİL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

1) Yetersiz Maaş ve Maaş Adaletsizliği: Adliye çalışanları görevleri gereği  iş yoğunlukları nedeni ile günün büyük bir kısmını çalışmak zorundalar. Ancak ücret olarak ise en düşük ücreti alan kurum durumundadırlar. Diğer kamu çalışanları ile adliye çalışanları arasında maaş yönünden adaletsizlik mevcuttur. Tek amaç eşit işe eşit ücret kuralının adliye çalışanları içinde uygulanmasıdır. Adliye çalışanlarının çalışma koşullarının düzeltilmesi, ücretlerinin iyileştirilmesi gerekmektedir. 657 Sayılı Devlet Memurları Yasası altında ADALET HİZMETLERİ sınıfı oluşturulmalı, tüm adalet çalışanları bu sınıfa dahil edilmelidir, yada Zabıt katiplerinin Tümü Bilgi Sayar Kullandığından bu çalışanlara VHKİ liği kadrosu verilmeli ve bu çalışanların bu kadrolara sınavsız geçişleri sağlanmalıdır.

2) Nöbet ücreti: Personel Genel Müdürlüğünün 1.1.2006 tarih ve 80 sayılı genelgenin 9. maddesinde “657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa dayanılarak çıkarılan ve 13.3.1975 tarihli ve yönetmelik hükümlerine uyulmak şartıyla suçüstü ve sivil savunma nöbetleri karşılığı nöbet tutan (Hakim ve Savcı hariç)  personele yaptıkları fazla çalışmanın karşılığı mesai ücreti ödenmemesi kaydıyla idari izin verilmesi gerekir” hükmüne rağmen Adliye çalışanlarına kanuni olan bu izinleri verilmeyip, zorunlu olarak çalıştırılmaktadırlar. Ödenmekte olan nöbet ücretinin kaldırılmış olması ve yerine bir düzenleme getirilmemesi büyük mağduriyete sebep olmuştur. Nöbet ücretlerinin yeniden verilmesi, verilmiyor ise kanunu hakkımız olan izinlerin verilmesi hususunda genelge yayınlanması.

3) Yargı Ödeneği: Adalet bakanlığı çalışanları özlük hakları yönünden 657 Sayılı yasaya tabi ise de, yargılama usulüne göre 2802 sayılı yasaya tabi olarak çalışmaktadırlar. Bu nedenle Hakim ve Savcılara brüt maaşlarının %10 oranında ödenen yargı ödeneğinin, Adalet Bakanlığına bağlı merkez ve taşra teşkilatı ile Yüksek yargı organlarının tüm personeline de ödenmesi hakkaniyet ölçülerine uygun olacaktır.

4) İş Riski Tazminatı: Adalet Bakanlığı çalışanları yaptıkları ve yerine getirdikleri görev nedeniyle her zaman çok ağır bir risk altında oldukları malumdur.Mahkemelerde çalışanlar direk Bakanlıkça görevlendirildikleri için hukuk ve icra mahkemeleri gibi mahkemelerde komisyonca görevlendirilememektedirler. Günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenerek tüm adliye çalışanlarına “İŞ GÜCÜ RİSKİ TAZMİNATI” adı altında ödeme yapılması gerekmektedir. Ayrıca yine Adliyelerde Emanet Memuru olarak çalışan memurlarımız bulunmaktadır. Emanet Memurları İş riski zammı olarak diğer memurlardan düşük ücret almaktadır. Bu memurlarımız, Silah, esrar , eroin ve buna benzer suç eşyalarını korumak, kollamak ve nakil işlerinde taşımakla görevli kişilerdir. İş Riskleri mevcuttur.

5) Adalet Hizmet Tazminatı: Halen Zabıt Katiplerine 4. dereceden itibaren ödenmekte olan Adalet Hizmet Tazminatının 7. dereceden itibaren tüm çalışanlara (zabit katipleri dışında kalan personelde dahil tüm çalışanlara) kademeli olarak ödenmesi ve 50 puan artırılması gerekmektedir. Çünkü 4. derecede bu tazminattan yararlanabilmesi için bir Zabıt Katibin 18 yıl çalışması gerekmektedir. Bu da tecrübeye sahip ve iş verimi yükselen katipleri mağdur etmektedir .Yine Emanet Memurlarının Adalet Hizmetleri tazminatı Zabıt Katipleri ile aynı değildir. Emanet Memurlarının Adalet tazminatı düşüktür. Bu tazminatın Zabıt katipleri ile aynı seviyeye getirilmesi gerekmektedir.

6) Ek Gösterge: Adliyedeki Yazı İşleri Müdürlerinin ek göstergesinin 2200 olduğu, Adalet bakanlığına bağlı kurum cezaevleri müdürlerinin göstergesinin 3000 olduğu, bu nedenle bu haksızlığın giderilmesi ve Yazı İşleri Müdürlerinin ek göstergesinin 3000 e Yükseltilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir. Hiç bir kurumda bu şekilde bir uygulama bulunmamaktadır.

7) UYAP Tazminatı: Artık Adalet bakanlığının tüm işlerinin UYAP üzerinden yürütüldüğü düşünülürse ve çalışanlarının işlerinin veri girişine dönüşmüş olması nazara alındığında Zabıt Katipliğinin değiştirilip Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi ADALET HİZMETLERİ SINIFI oluşturulmalı, yada VHKİ Uzmanı veya Müdürlüğü olarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. UYAP kullanımı yapan çalışanlarımıza UYAP tazminatı ödenmesi gerekmektedir.

SONUÇ OLARAK: Yukarıda belirtilen hususların yerine getirilmesi yönünde yapılan çalışmaların değerlendirilmesi, bu hususların yerine getirilmesi durumunda, Avrupa Birliğine giriş aşamasında en çok ihtiyaç duyulan yargının,  çağın ve bakanlığın ileriye dönük gelişimini sağlayacak çalışmaların temelini oluşturacağı bilinmelidir. Son yıllarda Bakanlıkça yargı alanında verimli, uyumlu ve düzenli çalışma adına yapılan; Medeni yasanın değiştirilmesi, TCK nın değiştirilmesi, UYAP vs. gibi çalışmaların düzenli bir sistem içerisinde yürütülebilmesi,  ekonomik ve sosyal yönden güçlendirilmiş personeller tarafından yerine getirilebilecektir. Bu vesile ile çalışmalarımızın buna ışık tutacağını düşünmekteyiz. Bu nedenle de “ Geciken Adalet;  Adalet Değildir” sloganıyla hareket eden tüm çalışanların bu taleplerinin değerlendirilmesi ve mümkün mertebe yerine getirilmesi, sendikalar ile hükümet arasında imzalanan MUTABAKAT metninin acilen uygulanması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi yönünde çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz.