Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) bu yıl ekmeklik buğday alım fiyatını ton başına 940 TL olarak belirlemesine tepki gösteren Mardin´in Kızıltepe ilçesindeki çiftçiler, zarar ettiklerini ve düşük fiyat nedeniyle serbest piyasaya yöneldiklerini belirtiyorlar.
Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezindeki çiftçiler ve zahireci esnafı, TMO´nun açıkladığı buğday alım fiyatını değerlendirdiler.
Kızıltepe Hububatçılar Derneği ve Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, TMO´nun buğday alım fiyatını 940 TL olarak açıklamasının akla ziyan bir karar olduğunu ifade etti.
Öter, "Yaklaşık 30 yıldır hububat sektöründeyim. İlk kez Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçinin aleyhinde olabilecek ve çiftçiye ekonomik olarak zarar verebilecek bir karar açıkladı. Her dönemde çiftçiyi destekleyici serbest piyasada buğday fiyatları düzgün olduğu zaman ona yönelik düzgün fiyatlar veriyordu. Almamak için başka bahaneler öne sürebiliyordu, kalite standartları yükseltebiliyordu ama piyasanın dengesi her zaman çiftçi lehinde bir karar ve strateji içerisinde oluyordu. Ama bu sefer tamamen çiftçiyi hayal kırıklığına uğratacak bir karar aldı. Serbest piyasada bin 100 liraya satılan buğdayı, Toprak Mahsulleri Ofisinin 940 lira olarak açıklaması akla ziyan bir karardır, hâlâ anlamış değiliz. Açıklamasaydı daha iyi olurdu. Gerçekten çiftçilerimiz çok mağdur ve zor durumdadır." dedi.
"Fiyatı bu şekilde açıklamanızın izah edilecek bir durumu yok"
Çiftçinin, şimdilerde serbest piyasayı tercih ettiğini dile getiren Öter, sözlerine şöyle devam etti: "Fiyat açıklamamış olsaydı bugün 100 lira daha yüksek fiyata gidecekti. Şu anda ofisin açıklaması çiftçiye 100-120 kuruş zarar ettirdi. Çiftçi deyip geçmemek gerek. Koca bölgenin ekonomisini çeviren, ayakta tutan, bütün insanların istihdamına vesile olan çiftçidir, üreticidir, köylüdür. Sizin kalkıp da fiyatı bu şekilde açıklamanızın gerçekten izah edilecek bir durumu yok."
"Çiftçiyi korumamız gerekiyor"
Çiftçiye sahip çıkılmadığı takdirde Türkiye tarımının dışarıya bağlı hale geleceğine dikkat çeken Öter, "Buğday desteklemeleri yaklaşık 7 yıldır 50 kuruştur. Bunun 25 kuruşu devlete stopaj olarak geri gidiyor. BAĞKUR´a gittiği zaman çiftçiye bir taraftan destekleme veriyor, öbür taraftan vergiye gidiyor. Bunun artırılması gerek. 7 yıl içerisinde mazota, gübreye ne kadar zam geldi? Bunula ilgili iyileştirmelerin, girdi dediğimiz çiftçinin maliyeti, bir an önce gözden geçirilmesi gerekiyor ve bu yönde çiftçiyi korumamız gerekiyor. Bugün çiftçi bölgeyi besliyor. Eğer bugün çiftçiye sahip çıkmasak yarın ithalata bağlı hale gelirsek hem dövizimiz hem tarımımız dışarıya bağlı hale gelecek. Bir an önce tarım konusunda milli seferberlik ilan edilmesi ve sahada mühendislerin, uzman teknik heyetin gelip de girdi maliyetinin çiftçinin durumunu, elektrikten tutun gübreye kadar girdi maliyeti nedir, bunları hesaplayarak çiftçinin alımı desteklemesi, hükümetimizin buna göre karar vermesini bekliyoruz. Hükümetimize Mardin´den, Mezopotamya´nın kalbinden, Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezinden çağrımızı yapıyoruz: Çiftçinin her yönüyle desteklenmesi, korunması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Çiftçiler ise yeni kabinede Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak görev alan Ahmet Eşref Fakıbaba´ya çağrıda bulunarak, fiyatların yeniden belirlenmesi talebinde bulundular.
Söz konusu fiyata bir ek fiyat verilmesi gerektiğini belirten Cebrail Dinler, "Bölgemiz Mezopotamya bölgesidir, hububatın ana vatanıdır. Devletimiz, hükümetimiz buna önem vermelidir. Dünyada İtalya´da makarnalık buğday birincidir diyorlar ama Mezopotamya bölgesi İtalya´yı da geçti. Bakanın değişmesi bölgemizi çok sevindirdi. Sayın Ahmet Fakıbaba´nın gelmesi çiftçimizi, tüccarımızı umutlandırdı. Fakıbaba´dan ricamız, öncelikle fiyatı değerlendirmesidir, bu fiyata bir ek fiyat verilmelidir. Çiftiler perişan durumdadır, devlet buna el atmalıdır. Fakıbaba, Allah´ın izniyle çiftçileri umutlandıracak bir fiyat verecek. Allah´tan dileğimiz odur. Geçen seneye göre biz yüzde 6-7 fiyat artışı bekliyorduk, maalesef sıfır verdi, geçen senenin fiyatını verdi. Mazot, gübre almış başını gidiyor. Bir an evvel hükümetimiz bunu değerlendirmeli ve el atmalıdır." şeklinde konuştu.
"Çiftçiler olarak çok sıkıntı çekiyoruz"
TMO´nun fiyat açıklamadan önceki piyasa şartlarının daha uygun olduğuna değinen Hamit Avcı da şunları söyledi: "Buğday alım-satımı ile ilgileniyorum. Burada çiftçiler olarak çok sıkıntı çekiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisinin başta fiyat açıklamadan önceki piyasa şartları daha uygundu. Fiyatın açıklamasından sonra azami derecede fiyatlarda bir düşüş oldu. Hem çiftçilerimiz hem tüccar arkadaşlarımız çok mağdur durumdalar. Ellerinde bulunan buğdaylar eski fiyatlara göre çok daha aşağı bir fiyatla ellerinde kalmış durumda. Yeni kabinenin, yeni Bakanımızın bu konuya bir el atması, gerekenin yapılması çiftçilerimizi daha çok memnun edecek."
Çiftçilerden Mehdi Seçilmiş ise "Çiftçiler olarak çok mağdur durumdayız. Açıklanan fiyattan dolayı buğdayımızı satamıyoruz. Mazot, gübre almış başını gitmiş. Yeni Bakanımızdan talebimiz, açıklanan fiyata bir el atması ve buğday desteğinin artırılmasıdır." dedi.