Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri Ve İşletmeciler Derneği Yönetim Kurul Başkanı Mehmet Hanifi Müslümoğlu, yaşanan kuraklı sonrası çiftçinin yaşadığı ekonomik sıkıntılar ile ilgili konuştu.
Türkiye geneli bölge çiftçisinin önem ve sorunlarına değinen Müslümoğlu, “Çiftçi olmazsa ne olur; Buğday olmazsa ekmek olmaz, makarna olmaz, bisküvi olmaz, pirinç olmaz, bulgur olmaz. Çiftçi pancar ekmezse; Çayına şeker atamaz, baklavaya şeker atamaz. Tadı olmaz çikolatanın, hayatın. Şehirdeki vatandaş'ın tadı olmaz. Çiftçi olmazsa, mercimek, nohut, elma, armut, kayısı, erik olmaz. Köylü, Çiftçi olmazsa domates, biber, salatalık, patlıcan, patates olmaz, şehirdeki modern hayatı yaşayanlar evinde lokantasında et yiyemez, süt içemez, yoğurt-peynir yiyemez. Şehirdeki vatandaş aç kalır yiyecek bulamaz.” dedi.
Hükümet yetkililerine seslenen Müslümoğlu, şunları söyledi: “Sayın devletin üst düzey yöneticileri, valileri, kaymakamları, Milletvekilleri, Bakanları, Sayın Cumhurbaşkanım, köylümüzün çiftçimizin kıymetini bilelim. Tarım da çiftçiyi zorlayan önemli kalemler mazot, gübre, ilaç, tohum fiyatlarına yapılan fahiş zamları gözden geçirilmeli, bu zamlara karşı mazot, gübre, ilaç, tohum, elektriğe devlet destek miktarlarının artırılması çiftçi kardeşlerimize çiftçilik yapabilmesi ve yüzü gülmesi için devletimizin bu konuda ciddi adımların atılması gerekmektedir. Çiftçi ve çiftçilik bitiyor, Çiftçinin yaş ortalaması 50, gençler metropollere kaçıyor bunu önlemek için çiftçiliği cazip hale getirilmesi lazım. Gerekli ve yeterli destekler verilmeli.
Bugün çiftçi 3 kg buğday satıyor bir Litre mazot alabiliyor. 1.5 kg buğday satıp bir kg 20/20 gübre, 2 kg buğday satıp bir kg üre gübre ancak alınabiliyor. 19 kg buğday satıp bir kg mısır tohumun ancak alabiliyor çiftçi. Çiftçi 150 dönüme 75/80 ton buğday gelir elde eder bunun 25 tonunu elektrik borcuna veriyor. 6 ay boyunca emek sarf ediyor maalesef hasad sonu çiftçinin elinde bir şey kalmıyor. Onun için değerli ve mukaddes olan çiftçiliğe sahip çıkalım.
Tüm STK ve kamu kurumları sahada yerinde tespitler yapmalı rapor haline getirilmeli ve sayın cumhurbaşkanımızın doğru bilgilendirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Halkına milletine vatanına hizmet etmek gibi kutsal bir şey yoktur. Ülkesini milletini, vatanını seven herkes el ele kol kola çiftçiliğin ve tarımın devam ettirilmesi için elinden geleni yapması gerekir. Tüm yetkilileri buradan görev çağırıyoruz. Tarımın devam etmesi için, üretim yapılabilmesi için çiftçinin desteklenmelidir. Toprak o kader cumerttırki bir ekersin 20 alırsın, çiftçilik kutsal ve peygamberimizin mesleğidir onun için hep birlikte sahip çıkalım.
Gençleri köyde tutalım, köyden giden gençler bir daha geri gelmiyor gelmez. Onun için çiftçilik olmazsa olmazlardandır. Bugün bir yıla aşkındır dünya genel ve ülkemiz de pandemi sürecinde Gıdanın ne kader kıymetli olduğun hepimiz bir daha şahit olduk. Bugün gıda silah olmuş, gıda kimin ellindeyse silah onun ellindedir.
Kimse kusura bakmasın gelin bölgeyi, köyleri tek tek dolaşın köylü-çiftçi ne durumdadır halini sorun, derdini dinleyin rapor haline getirin.
Çiftçilik ve tarım biterse hepimiz biteriz kimse kusura bakmasın. inşallah sesimiz duyulur da bu konuda iyileştirmelere gidilir ve çiftçinin yarasına merhem olunur.”