Dargeçit’te ”Bir Dünya Kadın Projesi” ile kadın eliyle Lavanta bahçeleri kurulacak. Proje sayesine 15 kadın çiftçiye iş kapısı açılmış olacak.
Dargeçit kırsal mahallesi Temelli’de (Amara) hem işsizliği önlemek hem de ekonomik katkı sağlamak amacıyla lavanta bahçesinin oluşturulması için çalışmalara başlandı.
Dargeçit Belediye Başkanı Aksoy, DİKA’nın ortaklığıyla kozmetik ve parfüm sektöründe yaygın kullanılan ve büyük getirisi olan lavanta çiçeğinin Dargeçit’te üretilip, yetiştirilmesi için çalışmalara başladığını söyledi.
15 kadın çiftçi 17 dönümde lavanta çiçeği yetiştirecek
Dargeçit Belediyesi, bu projeyle öncelikle kadınları aynı çatı altında toplayıp kadın kooperatifleri kurmaya yönlendirecek. Bu sayede sosyal girişimlerle üretim yapılarak bölgeye katkı sonması hedefleniyor. Bu projeyle kırsal mahalledeki 15 kadın çiftçiye 17 dönüm kırsal alan tahsis edilerek bölgeye örnek bir model olması düşünülüyor.
Kadın istihdamı artırılacak
Projenin Dargeçit’te kadın istihdamını arttırarak üretilecek lavanta çiçeğiyle ilçenin ekonomik kalkınmasına destek sağlayacağını ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy "DİKA ile imzaladığımız ”Bir Dünya Kadın Projesi” kapsamında Temelli mahallemizde lavanta bahçesi için çalışmalarımıza başladık. Farkındalık oluşturup lavanta bahçesiyle, kırsal mahallemizde gelir seviyesi düşük kadınların istihdama katılımını kolaylaştırarak yeni işsizliğin azaltılması sağlamayı amaçlıyoruz. Ayrıca amaçlarımızdan biride İlçemizde daha önce üretimi yapılmayan bir ürünü getirerek kadın eliyle görünüşü ve kokusu güzel olan lavanta çiçeği ve çiçeğinden elde edilen yağın üretimini yaparak ilçemize ekonomide katkı sağlamaktır. DİKA’nın desteğiyle kurulacak kadın kooperatifi bünyesinde, ilçemizde 15 kadın vatandaşımızı lavanta çiçeği ekimi konusunda eğitim verilecek. İnşallah eğitimler sonucunda kadın girişimcilerimize verilecek lavanta fidanlarıyla ilk fidan dikimi gerçekleştireceğiz. Kozmetik ve parfüm sektöründe yaygın kullanılmasının yanı sıra tıbbi ürünlerinde de kullanılan lavanta çiçeği üretiminin marka değeri yaratarak kadınların toplumsal yapı içinde söz sahibi olmalarını ve ilçemizin ekonomisine katkı sağlayarak örnek teşkil etmelerini istiyoruz.” dedi.
16-45 yaş arası, eğitim ve çalışma hayatından uzak kalmış, geçimini sosyal yardımlarla sağlayan düşük gelirli ya da geliri olmayan çiftçi kadınların emekleri ile gerçekleştirilecek ” Boncuklu Tarla Mezrone Üzümünde Kadın Eli" projesine ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Aksoy;” Dargeçit Belediyesi olarak kadın istihdamına yönelik projeler gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda DİKA’nın desteğiyle bir yenisine daha imza atmış bulunmaktayız. Bu projemizle düşük gelirli ya da geliri olmayan sosyal yardım ile geçimini sağlayan 50 kadın vatandaşımızı seçilerek eğitim vereceğiz. Eğitimler sonucunda 15 kadın vatandaşımızı seçip Mezrone Üzüm İşleme Tesisinde istihdam edilerek sosyal yaşama katılımlarını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Kadınlar heyecanla bekliyor
Mahalle kadınları, İlk kez mahallelerinde mor renkli lavanta çiçeğinin üretimi yapılmak için çalışmaların biran önce tamamlanıp hizmete sunması için heyecanlı olduklarını dile getirdi.