Tarih: 31.07.2019 13:11

Derik zeytinyağına İngiltere´den ödül

Facebook Twitter Linked-in

İngiltere´nin başkenti Londra´da gerçekleştirilen ?London Olive Oil? Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışmasında, Derik zeytini Derik Kaymakamlığı himayesinde katılım sağlayarak, medium kategorisinde altın madalya almaya hak kazandı. Derik&Zeytuni markası ile ödül alan Derik zeytini uluslararası bu ödülle bir dünya markası oldu. Yarışmaya dünyanın birçok ülkesinden 430 marka katılırken Türkiye´den katılan 21 markadan 18´i ödül aldı.

Ajans ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi iş birliğiyle gerçekleştirilen ?GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı? kapsamında Derik Kalkınma Derneği tarafından Ajansa sunulan ?Zeytin Anavatanında Şahlanıyor? projesiyle Derik zeytini desteklendi. Toplam bütçesi 400 Bin ? olan proje, Ajans tarafından 75 oranında desteklenerek 300 Bin ? hibe desteği sağlandı.

Projenin amacı organik zeytin ve zeytinyağı üretiminde örgütlenmenin teşvik edilerek kurumsallaşmanın desteklenmesi, Bölge de üretilen ve işlenen organik zeytin ürünlerinin katma değerinin ve kalitesinin arttırılması, bölgesel, ulusal ve uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesiyle, ürünlerin sürdürülebilir pazarlara erişiminin sağlanmasıdır. Proje sayesinde kurulan organik zeytinyağı tesisi ile bölgenin sahip olduğu organik zeytin yetiştirme potansiyeli karlı bir üretim şekli haline dönüştürülerek, modern organik zeytin yetiştirme ve zeytinyağı elde etme teknikleri kullanıldı. Üniversite, kamu, araştırma enstitüleri ve üreticiler arasında gerçekleştirilen örnek bir iş birliği projesi oldu. Üretilen zeytinlerin organik olarak yetiştirilmesiyle verim ve kalite artırılarak organik zeytinyağı ile salamuralık zeytin haline dönüştürülmesi ve yeni pazar ihtiyacı olan ürün farklılaştırılması organiğe yönelim sayesinde sağlanmış oldu.

Ajans Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ konuyla ilgili yaptığı açıklamada, projenin öncü proje olma özelliği ile bölgesel kalkınma dinamiklerinin temelini oluşturan küçük ve büyük çaplı nitelikli zeytin üreticilerine ve bu ürünleri işleyen sektörlere yönelik olduğunu söyledi. Genel Sekreter ?Zeytin ve zeytinyağı üreticileri olan küçük çiftçilerimiz, kurulan modern tesis sayesinde gelişme yolunda ilerleyerek, ürün portföylerini geliştirme imkanına kavuşmuş oldular. Bu kalkınma ve gelişme süreci içerisinde yaşanacak olan gelişmeler, Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programının en temel hedefi olan kırsal kesimi kalkınma ve kırsal kesimin sosyal ve ekonomik hayattaki yerini geliştirmek ile doğrudan bağlantılıdır? dedi.

Projenin başarılı bir şekilde uygulanarak hayata geçirilmesinin ardından üretilen zeytin ve zeytinyağının markalaşmasına katkı sağlandı. Proje ile bölgenin sahip olduğu organik zeytin yetiştirme potansiyelinin nasıl karlı bir üretim şekli haline dönüştürülebileceği, modern organik zeytin yetiştirme ve zeytinyağı elde etme teknikleri kullanılarak çiftçilere uygulamalı bir şekilde gösterildi. Organik tarımın üreticiden tüketiciye kadar tüm kesimler tarafından bölgemiz için ne kadar önemli bir üretim şekli olduğu diğer ürünler içinde anlaşıldı. Böylece dernekler, kooperatifler ile üreticiler arasında gerçekleştirilen örnek bir iş birliği projesi oldu. KAYNAK: DİKA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —