İç hastalıkları Uz. Dr. Haydar Boynukara, gizli şekerin şeker hastalığı olmadığını söyledi. Boynukara, “Yani şeker hastalığına adaysınız demektir. ‘Gizli şeker’ kavramı toplumda doğru olarak bilinen yanlışlardan biridir.” dedi.
Dr. Boynukara şeker hastalığı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Vatandaşları da uyaran Buynukara,”Size doktorunuz tahlil yaptıktan sonra ‘sizin gizli şekeriniz var’ dediğinde siz aslında şeker hastası değilsiniz. Doktorunuz sizin şeker hastalığına yatkınlığınızı belirtmek için böyle bir ifade kullanmıştır. Yani şeker hastalığına adaysınız demektir. ‘Gizli şeker’ kavramı toplumda doğru olarak bilinen yanlışlardan biridir.” dedi.
Boynukara sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gizli şeker ifadesi yerine ‘şekere yatkınlık’ ifadesi kullanılırsa bu kafa karışıklığı giderilir diye düşünüyorum. Gizli şeker, şeker hastalığı olmadığından herhangi bir ilaç tedavisine gerek yoktur. Bu hastaların gerekli yaşam tarzı değişiklikleri (kilo verme, egzersiz, diyet v.s) yapması yeterlidir. Bireyler yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde diyabetli olmayı önleyebilir ve geciktirebilir.
Gizli Şeker (Diyabete yatkınlık, Pre-diyabet) Nedir?
Kan şekeri düzeyi normalden yüksek olmasına rağmen diyabet tanısı koymaya yeterli yükseklikte değilse bu durumda kişi gizli şeker hastası (diyabete yatkınlık, prediyabet) olarak tanımlanır.
Gizli Şeker (diyabete yatkınlık, pre-diyabet) Olup Olmadığı Hangi Testler ile Belirlenir?
Açlık kan şekeri veya oral şeker yükleme testi (OGTT) kullanabilir. Her iki test için de 10-12 saat süren açlık gereklidir. Açlık kan şekeri için kahvaltı yapmadan önce kan şekeri ölçülür. OGTT’de ise açlık ve glukozdan zengin içeçek içildikten sonra 2. saatte tekrar şeker ölçümü yapılır. Her iki testin birbirine üstünlüğü yoktur.
Normalde açlık kan şekeri 100 mg/dl’nin altındadır. Eğer kişide gizli şeker (diyabete yatkınlık, pre-diyabet) varsa açlık kan şekeri 100-125 mg/dl arasındadır. Eğer kan şekeri 126 mg/dl veya daha yüksekse birey şeker hastasıdır. (en az 2 ölçüm gereklidir)
OGTT’de, bireyin kan şekeri açlıktan sonra ve glikozdan zengin içecek içildikten 2 saat sonra ölçülür. Normal kan şekeri 2. saatte 140 mg/dl’nin altındadır. 2.saat kan şekeri 140-199 mg/dl arasında ise gizli şeker (pre-diyabet), 2. saat kan şekeri 200 mg/dl’nin üstünde ise diyabet tanısı konulur.
Kimlerin Gizli Şeker (diyabete yatkınlık, pre-diyabet) Tanısı için Test Yaptırması Gereklidir?
1) Diyete rağmen kilo veremeyen kişiler
2) Obez (şişman) kişiler
3) Ailede diyabet öyküsü olanlar
4) Gebelik şekeri olanlar
5) 4,5 kg üzerinde bebek doğumu öyküsü olanlar
6) Adet düzensizliği olanlar (özelilkle PCOS(polikistik over) kaynaklı olanlar)
7) Yüksek tansiyonu olanlar
7) Yüksek kolesterolü olanlar
Bu Testleri Ne Sıklıkla Yaptırmak Gerekir?
Eğer diyabete yatkınlığınız (gizli şekeriniz) varsa şeker hastalığının tespiti için her 1-2 yılda bir test yaptırmanız gerekir.
Diyabete yatkınlığınız saptanmamış olmasına karşın risk faktörlerine sahipseniz her 3 yılda bir test yaptırmalısınız.”