Tarih: 17.07.2024 17:27

Eğitim-Bir-Sen’den Midyat’taki Darp Açıklaması

Facebook Twitter Linked-in

Şube Başkanı Doç Dr. Fasih Dinç tarafından yapılan basın açıklamasında darp edilen üyeleri Doç. Dr. Abdurrahim Kaplan’a destek vererek, “Kimden gelirse gelsin ve kime yapılırsa yapılsın, eğitimcilere yapılan her türlü hukuksuzluk ve şiddete karşı durduğumuz gibi, yargıya da intikal eden bu hadisenin de sendika olarak takipçisi olacağımız bilinmelidir. “dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Eğitim-Bir-Sen Mardin 2 No.lu şube olarak, birazdan detaylarını paylaşacağımız son derece tatsız hadise nedeniyle bu basın açıklamasını düzenliyor olmanın ağırlığını taşıyoruz. Bir eğitim sendikası olarak böyle bir toplantıyı; gurur duyulacak bir başarı hikayesini paylaşmak, eğitimde atılmış adımları değerlendirmek veya üyelerimizin özlük haklarıyla ilgili gelinen durum hakkındaki görüşlerimizi paylaşmak amacıyla düzenlemiş olmayı çok isterdik. Fakat ne yazık ki, bugün bunların hiçbirisinden değil, bir eğitimciye uygulanan şiddet, hakaret ve tehditlerden bahsedeceğiz.

Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi öğretim üyesi ve aynı zamanda Midyat Meslek Yüksekokulu müdürümüz Doç. Dr. Abdurrahim Kaplan, Midyat Belediyesi ve Midyat Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle düzenlediği 15 Temmuz anma programına, hem sorumluluk sahibi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, hem de temsil ettiği Mardin Artuklu Üniversitesi’ndeki idari görevi dolayısıyla davet edilmiş bulunmaktaydı.

 

Program akışı dahilinde, 16 temmuzun ilk anlarında, saat 00:20’de kurumlarını temsil etmek amacıyla programa katılan protokol üyeleri sahneye anons edilmiş, milli birlik ve beraberlik ruhunun bir göstergesi olarak halkı selamlamışlardı. O sırada Doç. Dr. Abdurrahim Kaplan’ın adı okunmamış, diğer protokol üyeleriyle beraber selamlamaya davet edilmemişti. Bunun basit bir aksaklıktan kaynaklandığını varsayan üyemiz Doç. Dr. Abdurrahim Kaplan, durumu Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin’e bildirerek isminin neden anons edilmediğini sorar.

Bu soru karşısında aniden öfkelenen Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, işgal ettiği konumun ağırlığı ve sorumluluğuyla bağdaşmayacak bir üslupla; “Sen pis bir adamsın da ondan adın okunmadı!” şeklinde karşılık verir. Aldığı bu beklenmedik cevap karşısında şaşkına dönen üyemiz, bu sözlerin kabul edilemez olduğunu ve sözlerini geri alması gerektiğini belirterek muhatabına tepki gösterir. Bunun üzerine daha da sinirlenen Veysi Şahin, Doç. Dr. Abdurrahim Kaplan’ın üstüne yürüyerek kendisini ayağının altına almakla tehdit eder. Veysi Şahin’e çok yakın olduğu herkesçe bilinen belediye çalışanı B. A. isimli şahıs ise, yaşanan çekişmeden vazife çıkararak veya amiri konumundaki Veysi Şahin’in tutumunu talimat kabul ederek, Doç. Dr. Abdurrahim Kaplan’a fiziki şiddette bulunur. Protokol üyelerinin müdahalesiyle zorlukla sakinleştirilen Veysi Şahin, salondan ayrıldığında bile ağza alınmayacak hakaret ve tehditlerine devam eder.

 

Midyat Meslek Yüksekokulu müdürümüz ve üyemiz Doç. Dr. Abdurrahim Kaplan, yaşadığı bu onur kırıcı saldırıdan sonra hastaneye başvurarak sağlık raporu almış, ardından da savcılık nezdinde gerekli şikâyetlerde bulunmuştur.

Kıymetli Basın mensupları;

Bir eğitimci ve bilim adamına yapılan bu manevi taciz ve fiziki şiddet asla kabul edilemez.

Özellikle son zamanlarda ülkemizdeki çeşitli eğitim kurumlarında, medyaya da yansıyan ve kimisi ölüm ve yaralamayla sonuçlanan eğitimcilere yönelik şiddet vakalarında bir artışın olduğunu hep birlikte gözlemliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız, bu tür müessif olayların önünü almak ve daha caydırıcı uygulamaları hayata geçirmek için yasal düzenlemelere gitmiş ve bu amaçla TBMM’ye bir yasa teklifi sunmuştur.

 

Eğitimcilere yönelik her türlü tehdit, hakaret, direnme ve saldırı gibi suçlarda cezaların iki katına çıkarılması ve eğitimcilere şiddet uygulayanların cezalarının ertelenmesi uygulamasının kaldırılması gibi düzenlemeleri de içeren yasa tasarısıyla ilgili kararlılığını net bir şekilde ortaya koyan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, yaptığı bir açıklamada eğitim çalışanlarına yönelen şiddete şu sözlerle tepki göstermişti:

“Bizler, öğretmenlerimize ve eğitim ailemizin her bir ferdine yönelen her türlü şiddeti ülkemizin geleceği ve varlığına yapılan bir saldırı olarak nitelendiriyoruz ve şiddetle kınıyoruz. Meslektaşlarımıza yapılan bu tür çirkin saldırıların son bulması için tüm gücümüzle mücadele etmeye kararlıyız. Bu konuda bizzat Cumhurbaşkanımız, sürecin sonuna kadar takipçisi olmamız konusunda bizleri talimatlandırdı. Bakanlık olarak bizler de bu tür olaylarla karşı karşıya kalan arkadaşlarımızla ilgili başta yargı süreçlerini bizzat müdahil olup takip etmek üzere her türlü adımı atmaya kararlıyız.”

Değerli üyelerimiz, sayın basın mensuplarımız;

Eğitimcilere yapılan şiddetin ülkemizde bu kadar gündem olduğu şu süreçte, Vereceği Hizmet ve Güven ile “Şehremini” olması gereken bir kimsenin, böylesine nobran ve kibirli bir tutumla, bir yönetici ve eğitimciye hakaret ve tehditte bulunarak darp edilmesine yol açmasını şiddetle kınıyoruz!!!

Midyat belediye başkanı Veysi Şahin, sokak raconu veya kabadayılığı çağrıştıran bir üslupla işlediği bu eylem ile oturduğu makamın vakarına gölge düşürmüş, oylarını aldığı Midyat halkının iradesini hiçe saymıştır. Çok iyi biliyoruz ki Midyat halkı, bir eğitimciye reva görülen bu çirkin muameleyi hiçbir surette onaylamamaktadır!!!

 

Öte yandan Veysi Şahin, 15 Temmuz anma programı gibi önemli, önemli olduğu kadar hassas bir ortamda, protokol üyeleri ve halkın huzurunda sergilediği bu ayrıştırıcı ve dışlayıcı tavrıyla, birlik ve beraberliğimizin sembolü haline gelen 15 Temmuzun milli ruhunu kavramadığını da ortaya koymuştur.

Kimden gelirse gelsin ve kime yapılırsa yapılsın, eğitimcilere yapılan her türlü hukuksuzluk ve şiddete karşı durduğumuz gibi, yargıyada intikal eden bu hadisenin de sendika olarak takipçisi olacağımız bilinmelidir. “




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —