Elektrik sorunu için çiftçiler ile DEDAŞ bir araya geldi

Kızıltepe ve Derik ilçesinde yaşanan elektrik kesintilerinin çözümü için çiftçiler ile DEDAŞ yetkilileri bir araya geldi.

Gündem 3.09.2014 08:33:16 0
Elektrik sorunu için çiftçiler ile DEDAŞ bir araya geldi

Kızıltepe ve Derik ilçelerinde yaşanan elektrik kesintilerinin çözümü için çiftçiler ile DEDAŞ yetkilileri bir alışveriş merkezinin toplantı salonunda bir araya geldi.

Toplantıya DEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şakir Demir, DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, DEDAŞ Mardin İl Müdürü Tekin Türk, DEBSAJ Genel Müdürü Neşet Demirbaş, DEBSAJ İl Müdürü Ekrem Yalçın, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, DBP Mardin İl Başkanı Musa Alkan, Mardin Sanayi ve Oda Başkanı Mehmet Ali  Tutaşı, oda başkanları, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Toplantıda konuşan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, sorunu çözmek adına bir araya geldiklerini ve bundan dolayı da tartışmaların olgunluk içinde yapılmasını rica etti.

Türk’ün ardından konuşan DEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şakir Demir, sorunun çözümü konusunda büyük bir katılımın olduğunu söyledi.

Geçen yıl çiftçilerle bir araya geldiklerinde kullanılan elektrik tutarının yüzde 10’unda anlaştıklarını ve buna çiftçilerin sevindiğini ifade eden Demir, “Ama 25 bin kayıtlı ve 3 bin de kayıtsız olmak üzere 28 bin çiftçiden üzülerek belirteyim ki 750 kişi kampanyaya dahil oldu. Biz de demek ki kampanya kabul görmedi diyerek, enerji bedelini cebimizden ödeyerek geçen seneyi anlattık. Özel sektör hesabını yapmak zorunda. Özel sektör parayı ödemezse elektrik alamaz. Ama burada bir gerçek var ki, biz sizden bunu talep ettiğimizde ise siz para kazanamıyorsunuz. Bunu görüyoruz ve kabul ediyoruz. Geçen sene çiftçilerin kullandığı elektrik bedelinin yüzde 10’du, bu sene ise yüzde 15 ile 20 civarında belirledik. Geçen sene trafo bazındaydı bu sene ise dönüm bazında belirledik. Ve böyle bir kampanya başlattık. Şanlıurfa çiftçilerin yüzde 60’ı bu kampanyaya dâhil oldu ve halen de hareketlilik devam ediyor. Açık söylemek gerekirse bu kampanya Mardin’de karşılık bulmadı.” dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra çiftçilerin sorunlarını dile getiren Denktaş çiftçilerinden Abdülkadir Vural, “Biz çiftçiler toprağın altına sadece mısırı, pamuğu, buğdayı ve arpayı ekmiyoruz. Toprağın altına haysiyetimizi, onurumuzu, şerefimizi de koyuyoruz. Çekimizin zamanı gelir ödeyemeyiz lekeleniriz. Vadeli bir şekilde aldığımız gübrenin, tohumun, mazotun vadesi geldiğinde ödemediğimizde onurumuz ve şerefimiz lekelenir. Eve aldığımız bulgur, pirinç dahi sezonluk alıyoruz yine ödeyemeyiz şerefimiz lekelenir. En ufak bir arızada DEDAŞ yetkililerini aradığımız zaman arızayı gidermek yerine bizimle oturup alacaklarının rüşvetini konuşuyorlar. Bize bir nebze olsun rahat bir nefes aldıran doğrudan gelir desteğini de iktidarın gücüne sığınıp el koydunuz. O konuda sizleri Allah’a havale ediyoruz. Yalnız bu gücün arkasına sığındığınızda unuttuğunuz bir şey vardı. Bu bölge ve topraklarda iktidardan daha güçlü bir halkın direnişi ve gücü var. DEDAŞ yetkililerine soruyorum bize ne verdinizde bizden ne istiyorsunuz. İnsanca yaşamanın en temel kurallarından biri elektrik, su, yol ve suyu siz vermediniz yolu biz kapattık. Bu şekilde devam ederseniz biz de süresiz bir şekilde yol kapatmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Çiftçilerden sevimli Mahalle Muhtarı Mikail Erbeyi ise, “Bu elektrik sorunundan dolayı artık utanıyoruz. Burada keşke üniversite ya da il, ilçelerimiz için daha güzel şeyler için konuşmak gerekirdi. Ama malum can damarımız olan mahsullerimiz kuruma aşamasında olunca ve elektrik sorunu da var olunca bunu konuşuyoruz. Geçenlerde vali beyin başkanlığında yapılan toplantıda DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, bey de vardı. Mustafa Bey dedi ki ‘biz mağduruz.’ Evet, siz de mağdursunuz çiftçilerde mağdur ama bugün çiftçilerin mağduriyeti daha çoktur. Sizden ricada bulunduk. Çiftçiler 2013 yılının borcunu kapatacak bu 20 gün içerisinde mahsuller dölleme aşamasında elektrikler kesilmesin dedik. Kızıltepe ve Derik’te 3-4 gün kesintiye gittiniz. Köylerdeki yaşlı amcaların ve ninelerin ne günahı vardı. Mahsuller yüzde seksen zarar gördü. Bunun kime faydası oldu. Siz bir enkazın olduğunu bildiğiniz halde bunu aldınız. Aldığınız zaman sonuçlarına da katlanacaksınız. Bizim kazanmayacağımız bir işte çalışacağımız mümkün değildir. Siz diyorsunuz ki kazanamıyoruz mademki kazanamıyorsunuz almayacaktınız. Biz çiftçiler olarak anlaşmaya varız ve hazırız. Lütfen bu sorunu halledelim.” dedi.