Vali Mahmut Demirtaş, Mardin Valiliği, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) ve Artuklu Üniversitesi arasında GAİB Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi binasının yapımı için düzenlenen protokol imzalama törenine katıldı.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi binasının yapımı için protokol imzalama töreni Vali Mahmut Demirtaş’ın katılımıyla GAİB hizmet binasında gerçekleştirildi.
“Milletlerin istiklal ve istikbalini tayin eden yegane yatırım eğitimdir” diyen Vali Mahmut Demirtaş, en büyük, en anlamlı, en paha biçilmez yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğunu söyledi.
Gerçekleştirilecek yatırımlar ve hayata geçirilecek akademik faaliyetler ile üniversitesinin başarısını artıracağını belirten Vali Demirtaş, şunları söyledi;
“Zira etkisi gelecekte hissedilen, milletlerin istiklal ve istikbalini tayin eden yegane yatırım eğitimdir. O nedenle gerek devlet gerek özel sektör gerekse STK'lar her alanda olduğu gibi eğitim alanında da iş birliğini üst düzeyde tutmalı, eğitimin alt yapısının ve kalitesinin yükseltilmesi noktasında işbirliğine gitmelidir. Bugünkü yaptığımız şey de bunun en güzel örneklerinden biridir. Bugün Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamuller İhracatçı Birliği ile imzalayacağımız protokolle Midyat'ımız bir eğitim yuvasına daha kavuşacaktır. Bu sayede ülke ve millet olarak en büyük sermayemiz olan insan kaynağımızı en güzel şekilde işleyecek onları geleceğe, ülkemizin koyduğu vizyon hedefin ve istikametinde hazırlayacağız.”
Törene, Vali Demirtaş’ın yanı sıra Midyat Kaymakamı Tekin Dündar, Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya ile yanı sıra çok sayıda ihracatçı katıldı.
Törende, Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya ve Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’da birer konuşma gerçekleştirdi.
Midyat’ta açılacak fakülte ile birlikte dev yatırım hamlesinin bölgeye katma değer kazandıracağını belirten Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Başkanı Midyatlı iş insanı Mahsum Altunkaya;
“Ülkemizin ve bölgemizin yaşadığı gerek ekonomik gerekse toplumsal sorunların eğitim ile aşılabileceğine inanıyoruz. Bu çerçevede Mardin ilimizde keşfedilmeyi bekleyen büyük bir potansiyel var. Mardin hali hazırda bölgemizin ikinci ihracat kenti konumunda. Sahip olduğu eşsiz insan kaynağı ve kültürel zenginlikler sayesinde Mardin’de eğitime yapılacak her bir yatırımın ülkemizde ve hatta ihracatımızda çok fazla katma değer kazandıracağına inanıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz istişareler sonucunda fakültesi binasının yapımını birlik olarak üstlenmeye karar verdik. Bölgemiz için hayırlı olsun.” dedi.
Düzenlenen imza töreninde Midyat’ın tarihi misyonuyla yeniden buluşması yönünde oldukça önemli bir adımın atılmış olduğunu ifade eden MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar;
“Kurulan Fakülte hiç de sıradan bir fakülte değil. Son birkaç yüzyıldır yaşadığımız coğrafyanın sosyo-politik ve ekonomik sorunlarından fırsat bulup da eğilemediğimiz ama aslında bu coğrafyanın sorunlarının çözümünde kilit noktayı oluşturacak bir alana odaklanıyor Sanat ve Tasarım Fakültesi. Yaşadığımız coğrafyanın bölünmüş gönlünü ve aklını, estetik ve tekniğini yeniden mezc eden bir fakülte. Tüm Paydaşlarımız ile birlikte popülist bir yaklaşımdan uzak oldukça pratik ama aynı zamanda derinlikli teoriye sahip bir analiz ve değerlendirme süreciyle Midyat için, Mardin için, ülkemiz için en faydalı olabilecek ve gerçekleşebilecek fakülte hangisidir sorusunun cevabı olarak Sanat ve Tasarım Fakültesi kuruldu. Ben bugünkü imzayı sadece bir inşa süreci olarak görmüyorum aynı zamanda bir idrak ve ayağa kalkma imzası olarak da görüyorum.” dedi.
Özcoşar, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Midyat Sanat Ve Tasarım Fakültesi bünyesinde açılan; Geleneksel Türk Sanatları, Moda ve Tekstil Tasarımı, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı bölümlerine ileriki süreçlerde Gastronomi ve Mutfak Sanatları; Endüstri Ürünleri Tasarımı; Ambalaj Tasarımı gibi bölümlerin açılmasını planladıklarını belirterek açılan fakültenin son derece ayrıcalıklı olduğunu vurguladı.
Özcoşar, Fakülte çalışmasının somutlaşması ve pratize edilmesi noktasında fedakarlık gösteren hayırseverlere, GAİB Başkanı Midyatlı iş insanı Mahsum Altunkaya’ya ve yönetim kurulu üyelerine plaket takdim ederek şükranlarını sundu.
Yapılan konuşmaların ardından protokol imzalandı.