Konuya ilişkin Kızıltepe Devlet Hastanesi ve Dahiliye Uzmanı Dr. Serdar Kalkan, önemli açıklamalarda bulundu.
Grip vakalarında önceki yıllara göre neden arttı, korunmak için neler yapılmalı?
“Grip, virüslerin neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Tıp literatüründeki ismiyle influenza, genellikle halk dilinde grip olarak adlandırılır. Grip burun, boğaz ve akciğerlere yerleşebilen bir grup virüsten kaynaklanmaktadır. Her yıl dünyada yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkileyen, 250-500 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır. Hastalığa yol açan influenza virusunun yapısı, kolaylıkla değişebilmektedir. Bu da virusun bağışıklık sistemimizden kaçabilmesine neden olur. Küçük yapısal değişiklikler bizim hastalığa her yıl yakalanmamıza neden olmaktadır.”
Grip vakaları önceki yıllara göre neden arttı ?
“Pandemi sürecinde maske ve diğer önlemler sebebiyle bu virüslerle teması azalan toplumun bağışıklık sistemi bu virüslere karşı duyarlılığı İki yıldan fazla zamandır ciddi bir koruma altındaydı. Bu yıl maskeler de çıkınca ve çocuklar sürekli eğitim öğretimin içerisinde yer almaya başladıkça bu virüslerle karşılaştılar ve o duyarlı kitlenin hepsi enfekte olmaya başladı. Çocuklar bu virüslerle ilk kez tanışıyorlar. Erişkinler de iki yıl bu virüslerden uzak kaldı bu virüslerle hiç karşılaşmayan bağışık sistemimiz tembelleşti. Bu yıl ilk temas döneminde tıpkı koronavirüsün ilk zamanlarındaki gibi abartılı bir yanıt görüyoruz.
Doktor arkadaşlarımız; 10. ayından itibaren toplumda en yaygın olarak Covid-19, influenza, adenovirüs, rinovirüsü ve RSV gibi virüslerin tespit edildiğini söylüyor. Koronavirüs pandemisi öncesi bu virüslerin soğuk algınlığı ve nezle belirtileri gösteren çok hafif virüsler olduklarını ama pandemi sonrasında onların dahi ağır seyrettiğini söylüyorlar.
Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl virüslerin çok daha inatçı ve ağır seyreden hastalıklara sebep olduğunu görüyoruz. Hastalarımızda en yaygın belirti olarak inatçı ve tedaviye yanıt vermeyen ciddi bir öksürük. Normalde bir nezle gibi geçecek enfeksiyon şimdi ciddi öksürük ve akciğer tutulması şeklinde karşımıza çıkabiliyor.
Her yıl görebileceğinizin çok daha üzerinde bir hasta sayısıyla karşı karşıya kaldık. Bu dönemlerde görebileceğiniz hasta sayısı duyarlı kitlenin artmasıyla 2-3 kat arttı. Birkaç yıl içinde bu virüslere karşı toplum bağışıklığının eski seviyelerine ineceğini öngörüyorum.”
Korunmak için neler yapılmalı?
“Üst solunum yolu enfeksiyonlarının hepsinin damlacık veya solunum yoluyla bulaşyor, Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı; Kalabalık ortamlardan uzak durmak, mesafeyi korumak ve iç mekanları sık sık havalandırmak temel önlemler arasında yer alıyor. Bağışık sistemi düşük olan insanların, yaşlıların, kronik hastalığı olan insanların kendilerinin hem maske kullanarak hem hijyenlerine dikkat ederek hem de genel grip aşısı ya da Covid aşısını yaptırarak korunmaları gerekiyor. Bu aylarda sıkı giyinmek, bol sıvı içmek, dinlenmek, toplu yerlerde maske takmak gibi önlemlerimizi almamız gerekiyor. Vücudun dinlenmesi, C vitamininden zengin besinler alınması, bol su içilmesi tedavi açısından önemli. Çevremize yaymamak için de izole olmamız gerekmektedir. Bulaş riski olan ya da grip semptomları gösteren kişilerin kalabalık yerlerde maske kullanmaları, grip belirtileri gösteren çocukların iyileşene dek okula gönderilmemelerini tavsiye ediyorum.”